Aký druh dreva na drevodom a strechu?

Chcel by som stavať drevodom. Všetci, resp. väčšina odporúča na stavbu drevodomu KVH hranoly (pretože sú vysušené, nehrozí zosychanie a krútenie a pod.) a vyslovene neodporúča čerstvo rezané drevo. Ale na strechu sa používa drevo čerstvo narezané. Prečo je tomu tak? Na streche nehrozí krútenie dreva pri zosychaní? Budem rád, ak mi to objasníte. Ďakujem.
Odpovedať
@mayo7 Môžete použiť aj drevo, ale musí mať správnu vlhkosť. Ak by ste použili čerstvé drevo, problém by bol u drevostavby najmä ten, že kostra sa chytro obalí, oplášti. Krov nie, ten ostáva zväčša niekoľko mesiacov prevetrávaný a následne (ak sa robí podkrovie) sa zamedzí vstupu pary z interiéru, kým smerom von môže odparovať vlastnú vlhkosť. Čo sa pohybov pri vysychaní týka, je to iné u steny a krovu. Steny sú viac zaťažované, zrejme aj deformácia je väčšia. My máme drevostavbu z obyčajného dreva, nie KVH. Pohoda.
Odpovedať
@blacksr a aká je správna vlhkosť takéhoto dreva?
Odpovedať
Na drevodom ako taký sa vždy ťaží drevo v zime preože obsahuje najmenej vody stavba ako taká upadne asi o 6-7cm , niekotré stavby ktoré použili drevo z letného obdobia upadnú aj viac pretože sa vysúša a je rietke aj 14cm možno aj voacej niekotré preto doporučujem na stavbu drevodomu drevo tažiť v zimnom období.
Odpovedať
Ja som robil drevodom z KVH - aj na vsetky drevodomy projektujem, vzdy davam KVH. Niektore mensie nenosne veci som robil z klasickeho reziva a ten rozdiel pri praci je vyrazny. Aj krov som robil z KVH. Pri beznych strechach sa pouziva cerstve drevo (okrem dovodov ktore pisala blacksr) preto, lebo sa tesarom z neho lahsie robi a ked na neho pride tazka krytina, tak krov sa dotvaruje pod nou bez vyraznej deformacie. Ak by sa krov z cerstveho dreva rychlo nezatazil skridlou, boli by deformacie vacsie. Blacksr ma dom z priehradoviny pomerne subtilnych rozmerov, takze to by som s klasickym rezivom neporovnaval ;-)
Odpovedať
@tomas_g @rudy5 a je veľký rozdiel (nemyslím cenový - ten je) medzi KVH a narezaným drevom vysušeným v sušičke na správnu vlhkosť čo sa týka kvality. Vysušené drevo by sa už nemalo deformovať a stavba upadať, či sa mýlim? A ako je to s drevom (či už KVH alebo vysušeným) ak sa postaví konštrukcia a dajme tomu bude týždeň v kuse silno pršať, konštrukcia ešte nebude zakrytá osb, nanapije sa to drevo tak ako keby bolo čerstvo narezané a nebude tak isto vlhké aby sa pri následnom schnutí tiež deformovalo?
Odpovedať
@mayo7 Rozdiel je najma v presnosti hranolov, v praskani - KVH praska omnoho menej, pretoze je nadpajane z mensich casti. K tomu dazdu - ani za mesiac dazda sa KVH tolko nenapije, kolko vlhkosti ma v sebe drevo z lesa. Ak mas mat kvalitne vysusene rezivo, uz sa pomaly blizime k cene KVH. Okrem toho, KVH ma hoblovany povrch, nie "chlpaty" ako z pily, takze je aj mensia pravdepodobnost napadnutia drevokaznym hmyzom.
Odpovedať
@tomas_g Vdaka za odpoved. Mozno by sa mi podarilo mat kvalitne vysusene drevo za cenu cerstvo narezaneho. Ako by si sa v takomto pripade rozhodol ty? Pouzil by si aj napriek takemu cenovemu rozdielu KVH? Kolko aktualne stoji kubik KVH?
Odpovedať
@mayo7 Pod 12%. Aspoň tak si to pamätám - tieto údaje bežne v hlave nenosím.
Odpovedať
@mayo7 Ako pise blacksr - max 12%.. A zozenies take drevo za dobru cenu, kludne do toho chod. Ked som naposledy v januari zhanal drevo na jednu moju drevostavbu, dostal som cenu za KVH NSi - 60x140/220 - 320 Eur/m3 bez DPH
Odpovedať
@tomas_g KVH šlo nadol tuším, že?
Odpovedať
@tomas_g mozem sa ta opytat,ze za aky dlhy cas treba zatazit surove drevo na streche
Odpovedať
@blacksr Zda sa mi, ze ano. @lee1 Ziadne presne cisla nemam - ale tak prirodzene, ako postupuju prace na stavbe, teda napr. ked sa postavi na jesen krov, tak ho do zimy zakryt, necakat do jari.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomas_g môžeš mi prosím napísať (kľudne aj do IP) kde si dostal túto cenu? dík.
Odpovedať
@mayo7 Od kamarata, ktory obchoduje s drevom a spojovacim materialom - od neho zhanam material na vsetky drevostavby, ktore projektujem a podielam sa na ich realizacii. Link ti poslem do IP.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam taku bizarnu otazku, je mozne postavit drevodom v radovej zastavbe murovanych domov na pozemku o rozhlohe 12 m2? a aky odstup treba nechat na bocne steny domu, aby sa tam vobec stavbari "vtesnali" ? kedze ide o radovku, nie je nutne dodrzat 2m hranicu od dalsieho suseda, ale asi nalepit drevodom na murovanu stavbu nie je dobry napad, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
asi som mimo temu, tak sorac, ignorujte moju otazku, hodim ju do relevantnejsej temy ;o).
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 nalepit drevodom na murovanú stavbu je to iste ako nalepit murovaný na murovaný. Žiadny rozdiel , respektíve dovod prečo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 a dovod preco nie? ja neviem ani, co znamena zo stavebneho hladiska nalepit murovany dom na murovany... ja som skor mala na mysli, ci nie je drevostavba delikatnejsia, resp. nachylnejsia na ....co ja viem co... ked sa nalepi na dalsi dom...
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 neexistuje dovod prečo by sa nedal napojit. Je to o prevedený detailov pri napojeni.Iné sú pri murovanom iné sú pri drevenom. Takže v pohode sa to da.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mayo7 @mayo7 aka bi mala byt vlhkost dreva na drevodom
Odpovedať
@mihalov tak ako pisala blacksr a tomas_g max. 12%
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?