ZSE - viazanosť zmluvy bez podpisu do 31.12.2023

Ahojte mám dotaz. Minulý rok sme zrušili viazanosť u ZSE, keďže plánujeme prechod k inému poskytovateľovi. Ale vzhľadom na virtuálnu baterku, ukladanie energie a jej dospotrebuvávanie, tak chceme spraviť až na jar. A teraz sme sa dozvedeli, až na naše dotazovanie, že nám ZSE bez našej vedomosti, bez dodatku, bez žiadneho oznamu, predĺžila viazanosť na zmluve. Je toto legálne? Viete poradiť, ako toto riešiť? Dakujem.
Odpovedať
@squishy Viazanosť nemôžeš zrušiť, viazanosť môže uplynúť alebo sa ukončí ubehnutím doby, na ktorú bola dohodnutá. Alebo ak je to v zmluvných podmienkach, tak zrušiť s nejakou pokutou. Pozri si zmluvné podmienky, či tam nemáš náhodou automatickú obnovu viazanosti. Možno pred uplynutím viazanosti musíš dať výpoveď dodávateľovi, aby sa znovu automaticky nepredĺžila. Ale nepíšem, že to tak je, ale že to môže tak byť. Najprv si treba prečítať zmluvu a obchodné podmienky k danej službe.
Odpovedať
@squishy > Prebehla novela zakona o energetike. V nom je stanovene, ze pokial ste regulovany subjekt, tak musite podat vypoved aktualnemu dodavatelovi do 31.3 aktualneho roka aby ste mohli prejst k novemu dodavatelovi od 1.1. nasledujuceho roku. Takze ZSE vam ziadnu viazanost nepredlzila, len sa zmenili zakony. Pokial by ZSE nepostupovala podla novely, tak prave ona porusuje zakon. Takze pozriet, ktori poslanci hlasovali za novelu zakona a mozte sa stazovat im.
Odpovedať
@asdfb diky za info, ale, keď som mala službu bez viazanosti a niekto mi tam viazanosť "dal", nemal by ma aspoň informovať? Pokiaľ viem, podľa zákona platí, ak sa menia zmluvné podmienky, má ma o tom podnik informovať mesiac vopred a mám mesiac na to, ak s tým nesúhlasím ukončiť zmluvný vzťah. Toto sa ale nestalo. A soráč, kto dnes sleduje zmeny zákonov. Také paškvily, aké sa schvaľujú, by mi len zle bolo :/
Odpovedať
@chrobak7 ako som písala, viazanosť sme ukončili minulý rok a máme potvrdené v e-maily z jari minulého roka, že naša zmluva je bez viazanosti.
Odpovedať
@squishy Neznalosť zákona neospravedlňuje. Ak sa zmení legislatíva, dodávateľ nie je povinný informovať každého zákazníka, že sa niečo zmenilo. Takže ako napísal asdfb, bude to asi tým zákonom. Nikto ti neobnovil viazanosť, len dodržuje podmienky legislatívy. Daj do 31.3. výpoveď a od 1.1.2024 môžeš prejsť inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@squishy boli toho plné noviny, príde mi táto téma absurdná, nech sa týka ktoréhokoľvek dodávateľa. Keď sa cítiš dotknutá, kontaktuj URSO, oni ti to vysvetlia.
Odpovedať
@squishy > Tu zmluve najskor stale mate bez viazanosti z pohladu ZSE. No len ZSE sa musi riadit aktualne platnymi zakonmi a momentalne zakon hovori, ze vypoved do 31.3 a prechod k novemu dodavatelovi od 1.1. nasledujuceho roku. Uz som zachytil dost nadavajucich, ktori chceli prejst koli FVE a virtualkam k druhym dodavatelom a nemozu, koli novele energetickeho zakona. Mam dojem, ze aj tu na modrej streche sa to preberalo.
Odpovedať
@asdfb skúšala som nájsť diskusiu k tomu tu, bohužiaľ som nenašla, preto som vytvorila novú. Neskutočné. Už sme sa tešili, že od nich pôjdeme konečne kade ľahšie a opäť nám to prekazili. Oki, ideme poslať výpoveď a prechod k inému poskytovateľovi ... no, asi až na jar 2024 kvôli prebytkom vo virtuálnej baterke ... 😠 Alebo ich rýchlo spotrebujeme a prejdeme k 1.1. 😄 Dík
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?