Dymenie zo sporáka pri podkúrení/zapálení.

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu, čo môže spôsobovať dymenie zo sporáka pri zakúrení viď foto.. ak sa sporák rozhorí po čase už nedymí a horí bez problémov ale prvých cca. 10-15min extrémne dymí aj pri prikladaní dreva a dym prechádza von cez všetky špáry v hornej varnej platni až do spodnej rúry na pečenie. Predajca tvrdí podľa foto, že komín nie je správne a je nedostatočná neučinná výška. Kominár/krbár čo komín vyrobil (dvojplášťový vnútri nerez-izolačná vata-z vonku hnedý plech) a osadil tvrdí, že takých má už desiatky aj napojených krbov a nikde nebol problém a netuší kde je chyba. Skúsili aj odtiahnuť piecku ďalej a pripojiť dole hadicu na lepší prívod vzduchu ale nepomoho ani to ani otvorenie kondenz misky na spodu komína.. komín má 4m a dobrý ťah keď sme skúšali zapáliť papier. Napojenie zo sporáka do tzv. Tčka v komíne je asi v 70cm nad zemou a do pravého uhla ako je na foto, nemôže spôsobovať problém v ťahu aj takéto pravouhlé napojenie alebo ako to vyriešiť? Ďakujem za radu. Damian
Odpovedať
@damianstruhar pravdepodobne niekde nasáva falošný vzduch , pozri zaústenie dymovodu do komína, treba tesnenie,skús pred kúrením ťah komína, daj dole platňu pri zaústení do komína a zapáľ tam staré noviny, nie farebné ani kvalitný papier ,musí to rýchlo zhorieť a vynesie to von komínom, pred tým poriadne vymiesť komín s skontrolovať či niekde nie je diera, pred zakúrením môže byť len jedno nasávanie, alebo nechať otvorené dvierka na prikladanie a pod roštom zavrieť, alebo ihned opačne dvierka zavrieť a mierne otvoriť pod rošt, horšie sa kúri ked je vonku teplejšie ,skús mierny prievan oproti sporáku pootvoriť okno a zavrieť digestor, ak sú tesné okná treba externý vzduch
Odpovedať
Netesná piecka pri takých treba rýchlo zohriať vzduch aby chytil ťah. Dve tri hrubšie a potom triesky a noviny aby vznikol sa rýchlo rozhorelo
Odpovedať
@duzu to všetko sme skúšali, je to novozapojený šporák i komín, skúšali sme cez prievan, dvere, pootvorené vrátka, suché triesky atď... proste aj s majstrom čo postavil komín a zapojil X možností a nevie prísť na to kde je chyba lebo dymí to extrémne.. zapaľovali sme aj noviny do komína ale to nie je riešenie zakaždým otvárať vonku komín. Bude tam niekde technický problém buď tá neučínná výška, ktorú sme síce tiež skúsili predĺžiť asi 70cm rúrou ale nepomohlo ani to, známi mi vravel, že to môže byť aj pravouhlé napojenie do komína môže mať za dôsledok slabý ťah...
Odpovedať
Nám toto iste robí už 30 rokov na chate, keď je rozdiel teplôt vonku/vnútri. Velmi opatrne pri rozhraní otvárame spodny prívod vzduchu. Ak otvoríme veľa, všade je dym. Ak je vonku babie leto a vnútri zimsie (lebo studená noc, lebo starý dom), nenechávame otvorené dvere po prichode=kto príde, hned zavrie a zakuri. Akoby komín neaha z dôvodu rozdielnych teplôt. Ked sa zohreje, uz je všetko OK.
Odpovedať
@damianstruhar komín máš z vonkajšej strany?to je tá príčina je veľmi studený, tam ozaj rozkladať len s malým ohníkom menej vzduchu, sporáky majú väčšinou pravouhlé zapojenie a žiadny problém
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?