Dom na svojom pozemku

Dobrý deň , mám otázku pýtam sa za moju Matku. Už dlhe roky mame taký problem ktorý nevieme rozumne vyriešiť , Matka je samostaným vlastníkom večsieho pozemku v obci na ktorom je postavený dom , na katastralii nehnuteľnosti neukazuje dom odelenou častou pozemku, matka vlastní aj čast domu no naša daleká rodina ma konkretne 3 izby tochto domu konkretne spáľnu ,obyvačku a kuchyňu . Snažili sme sa dohodnuť na cene za aku by ju predala no len navrhla až neuveriteľnu cenu. Prosim chcely by sme vedieť ake máme práva čo možeme od nej žiadať napr najomné , alebo da sa niejakým pravom dostat aby mamka mohla byt samostatnym vlastnikom pozemku a domu? vopred ďakujem prajem príjemny deň.
Odpovedať
neexistuje nic take ako vlastnictvo casti domu alebo poctu izieb ... kto je vlastnikom ?
Odpovedať
@shadowmilan nie, je to vrai iba niečo o dohode jej čast.
Odpovedať
ked nepoznate presne detaily tak sa vam to potiahne dalsie roky ...
Odpovedať
@adrian_lichvar a ta dohoda je niekde spisana u notara? ci je to len ustna dohoda?
Odpovedať
Profilova fotka
Kde je napisane, kto co vlastni? Je na to nejaky papier, od ktoreho by sa dalo odrazit?
Odpovedať
@adrian_lichvar čo je na liste vlastníctva? Ten sa dá ľahko pozrieť. Na LV domu bude nejaký zápis kde určitú časť vlastní mama a určitú časť tí druhí, vyjadrené v zlomkoch. Prípadne ak sa jedná o dom s bytovými jednotkami, tak vtedy by to tak mohlo byť že v dome vlastnia určitú bytovú jednotku.
Odpovedať
@kajo873 Dobrý na liste vlastníctva je napisaná 1/2 ich a druhá polovica Mamkina, Dom nema žiadne býtové jednotky,
Odpovedať
@sverdik Dobrý áno ma to napísane na papierý na ktorý napísala že bude využívať to vrchné poschodie takže jedna polovica ,má na tom podpis nebohého majitela a darca mojej mamky ,nemá to ani nijako potvdené Notárom .
Odpovedať
@tamrar Dobrý nie nieje potvrdené notárom, ma to napísane na papierý na ktorý napísala že bude využívať to vrchné poschodie takže jedna polovica ,má na tom podpis nebohého majitela a darca mojej mamky
Odpovedať
@adrian_lichvar Tak sme sa pohli dopredu a zistili sme od teba, že tvoja mama vlastní 1/2 domu a dá vzdialená rodina tiež 1/2 domu. To, ako sa dohodli na využívaní domu je v tejto chvíli irelevantné. Faktom je, že každý vlastní 1/2 domu. Tvrdíš, že výlučným vlastníkom pozemku je tvoja mama. Ak je to tak, tak ak sa chcú majetkovo vysporiadať, tak mama musí odkúpiť tú 1/2 podielu na dome. Neviem, čo podľa teba je "neuveriteľná cena", ale každá nehnuteľnosť má nejakú hodnotu. Tá sa dá ľahko zistiť, ak si dáte vyhotoviť znalecký posudok. To ale nemusí byť reálna cena, teda hodnota domu. Trhová cena domu je taká cena, ktorú je ochotný dať potenciálny kupec. Alebo cena, na ktorom sa predávajúci a kupujúci dohodnú. Ak chce mama kúpiť podiel na dome, tak bohužiaľ bude musieť akceptovať ponúkanú cenu. Nájomné si pýtať nemôže, lebo druhá strana je tiež vlastníkom domu a má právo dom užívať - bývať v ňom. Ak sa nedohodnú, tak stav zostane nezmenený. Ešte môžu urobiť takú vec, že to celé predajú niekomu tretiemu a peniaze si rozdelia - mama dostane peniaze za pozemok a polovicu domu a tá druhá rodina za polovicu domu.
Odpovedať
Otázne je, kto vlastní pozemok pod domom (nie dom). Ale ak má okolité pozemky, tak tá stavba sama o sebe aj tak veľkú hodnotu mať nebude. Ak tvoja matka podpísala niečo v zmysle, že bude využívať len vrchné poschodie, nie je to podpísané u notára, ale najmä, nie je to vložené na katastri, tak to nemá vôbez žiadnu cenu. Taký úkon je neplatný aj preto, že to nie ej podpísané u notára ale hlavne, lebo to nie je zapísané na katastry, čo sa už asi ani nedá zapísať (aj keby tá zmluva spĺňala všetky zákonom predpísané náležitosti). Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva nie je žiadna veda a vôbec nemusíš pri vysporiadaní platiť, koľko si druhá strana povie. Ide sa podľa znaleckého posudku. Pri dome, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve, nemá v poriadku pozemky okolo domu, znalec vysokú cenu nedá. Len to treba riešiť cez súd. Smelo by som išiel do toho
Odpovedať
@peter0 Dakujem Peter , výborna spáva pre nas presne to nam povedal poradca , dakujem za vase info, asi to budeme pravdepodobne takto riesit ze zavolame znalca a naj to vycisli a jej vklude zaplatime normalnu cenu, ako vravite dom je postaveny na matkinom pozemku nie na ich . vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peter0 a nie moja matka nenapisala na papier tie izby ale ta druha rodina ktora to tak napsala a nema to nijako potvrdene dufam ze są to vyriesi.
Odpovedať
@peter0 "vôbec nemusíš pri vysporiadaní platiť, koľko si druhá strana povie. Ide sa podľa znaleckého posudku." - toto máš odkiaľ? Cena je vecou dohody. Znalecký posudok len môže pomôcť pri určení ceny. Ale aj keď znalec ocení nehnuteľnosť, predávajúci si môže zapýtať cenu, akú uzná on za vhodnú, resp. akú má nehnuteľnosť pre neho hodnotu. Na druhej strane kupujúci nemusí tú cenu akceptovať - takže k predaju nedôjde, ak sa nedohodnú. Kupujúci si nemôže nárokovať, aby mu predávajúci predal nehnuteľnosť za cenu uvedenú v znaleckom posudku.
Odpovedať
Ale taka polovica domu kde mas polovicu, bez samostatnej bytovej jednotky a bez pozemku okolo nema na trhu tiez velku cenu.
Odpovedať
@vykricnik Preto je cena vecou dohody medzi kupujúcim a predávajúcim. Ak si druhý vlastník povie, že to nechce predať, ale že to bude využívať, napr. občas tam bude chodiť prespávať, tak prvý vlastník ho nemá ako donútiť to predať.
Odpovedať
@adrian_lichvar mama vlastni 1/1 pozemku a 1/2 domu, druhi iba 1/2 domu. Mozno by sa dalo operovat s tym, ze ak na pozemku nie je vecne bremeno - pravo prechodu, tak sa majitel domu tam nema ako dostat - to moze pomoct. Dat navrh na sud na vysporiadanie podieloveho vlastnictva. Nieco podobne znami riesili nedavno, tam sice islo o rozvod, no sud to vyriesil. (majitel vacsej casti odkupil mensiu za sumu podla znaleckeho posudku).
Odpovedať
bez sudu to ako podla mna nepojde a to co spomenul @Igor256 by mohlo celkom pomoct
Odpovedať
@chrobak7 súdna prax. Ale dočítaš sa to určite aj v učebniciach občianskeho práva. Ak by to bolo tak, ako tvrdíš ty, tak by súd nedokázal vyriešiť žiaden spor týkajúci sa podielového vlastníctva, kde neprichádza do úvahy faktické delenie veci. Lebo každý by si pýtal horibilnú sumu za svoj podiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 pokiaľ vlastní polovicu stavbu a nie pozemok, podla zákona obč. zákonníka aj keď nemá právo prechodu, súd jej to uzná... k vlastnej stavbe sa musíš dostať, takže každý súd by vecné bremeno odklepol ak sa jedna o prístup k stavbe, takže s týmto nič neporieši... je to presne tak ako píše @chrobak7 , cena je vecou dohody a ak vlastník nechce predať svoj podiel za danú cenu, môžeš sa aj na hlavu postaviť, proste podiel nezískaš, vlastníctvo je podľa ústavy nedotknuteľné a vlastník si za svoju polovicu môže pýtať aj milión € - Riešenie je len jedno... žiadať o vysporiadanie podielového vlastníctva súdom... ak nedôjde k dohode , nikoho nemožno násilým udržiavať vo vlastníckom vzťahu, takže nehnuteľnosť súd určí predať, a peniaze rozdeliť podľa podielov... ani svoju polovicu nemôžeš predať tretej osobe bez toho, aby si o tom upovedomil vlastníka 1/2 ...
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna sa da taketo nieco uplne v pohode napadnut, kedze je to spisane len na nejakom papieri a nie poriadne overene u notara. takze by sa s tym malo dat nejako pohnut si myslim.
Odpovedať
@dexter89 asi tak ako píšeš, a veru je veľmi veľa takých ľudí čo aj keby si im dal milión tak aj tak podiel nepredajú len aby narobili zlobu.
Odpovedať
dakujem za vase tipy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?