S akými problémami ste sa stretli pri sadrokartónových k-ciách?

Profilova fotka
Inšpirovali sme sa vašimi dotazmi a zakladáme diskusiu pre Vás. Čo Vás trápi pri montáži sdk, najčastejšie chyby a problémy, ktoré vznikajú pri výstavbe sdk konštrukcií a iné technické otázky, ktoré by ste chceli zodpovedať. Odpovedať Vám bude technické oddelenie z Rigipsu.
@kristina_rigips skusim ja - ako postupovat v pripade, ak je mozne kotvenie zavesov vylucne do hrady? Uvedomujem si, ze to nie je to iste, ako keby sa SDK dosky instalovali priamo na drevenu konstrukciu (kedze samotna konstrukcia bude z profilov), ale aj napriek tomu - drevo (v mojom pripade stale pomerne mokre) nie je tak "tvarovo" stabilny material, ako zelezobeton...CIze moje obavy smeruju k moznemu praskaniu spojov po x rokoch. Dakujem ;-)
Mňa by zaujímalo či sa dá niekde nájsť, montážny manuál od Rigips, kde by sa dali vyčítať presnejšie dáta pre jednotlivé konštrukcie. Na obr. je napr. stropná krížová konštrukcia-raster z manuálu vašej konkurencie, kde sú napríklad vidieť aj vzdialenosti nosných profilov a stropných kotiev od steny, kde neplatí základné Rigips pravidlo, že rozstupy rastru kotvenia majú byť max. 900x1000. V dostupných manuáloch od Rigips som sa nič také nedočítal. Rád by som sa spýtal aké pravidlo platí u Rigips, čo sa týka kotvenia v týchto okrajových oblastiach pri stenách. Platí tam rovnaké pravidlo max. 900x1000? Z toho by vyplývalo, že aj profil UD by bolo možné považovať za nosný a nie iba montážny. Jedná sa mi o to, že mám nedávnu skúsenosť s majstrami, ktorí aj profil UD považujú za nosný a rozstupy kotvenia od stien boli teda taktiež 900x1000 a nie 1/3A (30cm) a 2/3C (67cm). Vraj to takto robia roky a nikomu nič nepraská a je to takto v poriadku. Aký má na to názor Rigips? Ďakujem
Profilova fotka
@petulos ztiahni si z ich stránky ABC suchej výstavby.. je to velmi jednoducha a prehladna pomocka.. aj na napočítanie spotreby
@petulos do UD profilov sa SDK srobovat nesmie, takze ak ti majstri tvrdia, ze UD je nosny, poslal by som ich doprec... nemoze predsa posledny meter SDK visiet len tak vo vzduchu.
@petulos ale ako tak teraz rozmyslam, tak ty si sa pytal asi na nieco ine :)
Profilova fotka
@petulos Dobry den, informácie k podhľadom máme podrobne rozpísané v montážnej príručke sdk - pripadne si mozete stiahnut akukolvek literaturu, ktora by Vam mohla byt napomocna - http://www.rigips.sk/na-stiahnutie/li.... Vzdialenosť nosných CD profilov a závesov od zvislej steny je mensia alebo rovná ako vzdialenosť nosných profilov (1000mm). Vzdialenosť sa však upravuje podľa hmotnosti a zaťažení podhľadu. UD profil sa nepovažuje za nosný profil, ale obvodový – vodiaci profil.
@alexandra_rigips Takže dalo by sa všeobecne povedať, že pri najbežnejšej záťaži do 15kg/m2 je vzdialenosť prvého nosného profilu od zvislej steny taktiež v poriadku 1000mm a prvého závesu 900mm od steny? Prečo to však má KN..F vo svojej publikácii inak? Tam sú vzdialenosti prvej nosnej od steny vždy 2/3 ich rozstupu, prípadne ak by tam UD vôvec nebolo tak 150mm (z čoho taktiež vyplíva, že KN..F pri použití UD uvažuje, že nejaké sily sa prenesú aj cez UD, inak by tá vzdialenosť bola asi vždy predpísaná na 150mm). Taktiež vzdialenosť prvého závesu od steny vždy predpisujú na 1/3 ich rozstupu, čo sa mi zdá byť najväčší rozdiel. Ako to vlastne je, sú manuály KN..F zbytočne predimenzované, keďže materiál a prevedenie CD, UD profilov sú zrejme rovnaké...?
Profilova fotka
To ako to má odskúšané a doporučované konkurencia nám neprináleží hodnotiť. My sa vieme oprieť len o naše vlastné testy a skúšky a v tom prípade platí čo som spomínala vyššie čiže vzialenosť prvého nosného profilu je v prípade hmotnosti podhľadu do 15 kg / m2 daná ako max 1 m.
Profilova fotka
@catscan Zdravim, ak myslíte pod pojmom hrada drevený nosník (trám v strope) a tento trám je mokrý tak môže dochádzať k jeho dotvarovaniu (pootočenie) čo by mohlo mať nepriaznivý vplyv na spoje sdk v mieste zavesenia pod týmto trámom. Ale pokiaľ by bolo použité v nosnom strope stavebné rezivo maximálne prípustnej normovej vlhkosti 15% jeho dodatočné pretvorenia naše sdk systémy prenesú bez problémov. Ak sa nezaobídete bez montáže sdk podhľadu, ostáva vám len dúfať že rozsah pohybov nosnej k-cie nespôsobí viditeľné porušenia sdk. Odporúčania: celá situácia sa dá vylepšiť montážou dvojplášťových konštrukcií (2xRB 12,5 2xRF 12,5) a používaním najpevnejšieho tmelu Vario. Verim, ze sme pomohli :)
@alexandra_rigips Dakujem za odpoved
Dobrý deň. V obyvačke a kúpeľni mám sadrokartonový podhľad. V obývačke som si maloval sadrokartón Primalexom sám a mám s ním taký problem, že keď sa naň pozeram , tak vidím kde boli dosky k sebe spájané. Aj som to reklamoval u firmy ,ale odpoveď bola, že oni to vytmelili ako mali a že nech si kúpim dobrú farbu.Poradte čo robiť aby som tie styky nevidel? V kúpelni zasa pri okne sa mi začali robiť na podhľade ale aj na stene tesne nad oknom malé tmavé bodky.Ako sa ich zbavím ? Vopred ďakujem niekomu za radu.
Profilova fotka
@vetroplachseveru Dobry den, najidealnejsou variantou na Vas problem su dosky 4 PRO - ide o sadrokartonove dosky, ktore maju vsetky styri hrany splostene, co zabezpecuje idealnu rovinnost povrchu stropu alebo priecky. Vdaka vyssej pevnosti spojov je potom aj mensie riziko prasklin a napokon aj setri penazku - kedze spotrebujete mensie mnozstvo tmelu na vyplnenie spojov. Odporucame tiez Rifino Top, sadrovu stierku a tmel s vysokou belostou. Splna poziadavky na kvalitu Q4 - Zahrňuje štandardné tmelenie na kvalitu Q2 plus celkové prestierkovanie plochy a vyhladenie Rifinom Top. Male tmave bodky mozu predstavovat zacinajucu sa plesen.. Mate tam sadrokarton do vlhkych priestorov?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dakujeme za dnesny pokec a citame sa opat zajtra! Tesime sa na vas! Majte pekny vecer :)
@alexandra_rigips Dakujem za radu. V kupelni mám sadrokartón, žial neviem aký. Sadrokartón my robila firma.Viete my poradit aky by mal byť aby sa tam nerobili tie plesnive bodky?
Profilova fotka
@vetroplachseveru Urcite by som Vam odporucila dosku Glasroc H Ocean. Tato doska je vhodna na priestory trvale zatazene vlhkom. Kedze v nej nie su ziadne organicke materialy, je dokonale odolna voci plesniam. Montuje sa rychlo a jednoducho a jej zivotnost je velmi dlha. Kludne kliknite sem - http://www.rigips.sk/riesenia/mam-oba... Najdete tu mnoho uzitocnych info o plesniach a ako sa ich zbavit, ako aj o samotnej doske. Este pre upresnenie - co sa tyka predchadzajuceho komentu, mala som na mysli dosky 4PROfesional :) Ak dovolite, poslem linky k letakom tychto dvoch dosiek: http://www.rigips.sk/riesenia/mam-oba... http://www.rigips.sk/bleskovky/4pro_p... Ale vela rieseni na problemy v domacnosti ponukame aj na stranke www.rigips.sk
Dakujem za linky :)
Profilova fotka
@vetroplachseveru Rado sa stalo :)
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?