Kedy je dvojsklo výhodnejšie ako trojsklo?

Profilova fotka
Vedeli ste, že okno s trojsklom prepustí do miestnosti až o 10% menej denného svetla ako okno s rovnakými rozmermi s dvojsklom? V akých miestnostiach a za akých podmienok je podľa vás vhodnejšie osadiť v strešných oknách dvojsklo a kedy trojsklo?
Profilova fotka
@martin_velux dvoj sklo ma vyznam iba v tedy ak je jeho plocha velmi mala a vatcsie tepelne straty idu cez samotny ram alebo niesu zaujimave napriklad na komore pripadne technickej miestnosti a mate v ponuke dvojsklo s tepelnoizolacnymi vlastnostami 3-4 skla λg ak neberieme do uvahy λf pripadne velmi casto uvadzane hodnoty λw :)
Doplním, že 3-sklo má o polovicu lepší pomer g/Ug ako 2-sklo, a to je dôvod jeho používania na veľkých plochách.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
este ma napada ci robil niekto merania aj pri takzvanych optiwhite sklach pretoze tych 10% je asi pocitanych pri klasickom float skle ktore je zelenkaste ale take drahe okna by si potom nikto nedal ;)
@majitel24 ja by som bol zvedavy na vasu odpoved, aj teda viaceri modrostrechaci :D
@martin_velux No na stesnom okne myslim ze nejaka priepustnost nehra rolu, svetla je tam vzdy az az a radsej by som tam privital 3 sklo.
Odpoveď na akú otázku? Ako som vyzval @majkoj aby napísal aké má zlepšenie 4-sklo? Zaujíma ma či to vie.
Profilova fotka
pod stresnym oknom s dvojskom by som v zime nechcel spat. Predpokladam ze by som niekedy potreboval aj dazdnik (koli nakondenzovanej vlhkosti) a inokedy zas kožuch (koli salaniu chladu). Jednoznacne vzdy trojsklo a vonkajsia roleta je u stresnych okien ked uz ich niekto chce nutnost. Inac je komfort v prdeli...
@majitel24 To vies len ty. Si robil skusky v pivnici, si meral. Len dufam, ze si sa neotravil tym jedovatym 4-sklom.. :-N Pan polystyren, radopp, mudrastrecha. Aky bude tvoj dalsi reinkarnat, ked ta zase vydrbu? Uz mas vymysleny? Mal by si sa poponahlat 8-)
@matorado prečo to bolo tentoraz? Zas niekomu vynadal?
@jozeffff Ano. Kde pride, tam je trollovanie a konflikt.
@jozeffff A zase :-D :-D :-D http://www.modrastrecha.sk/forum/stre...
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Tak diskusia sa pekne rozbehla, napriek tomu že celý týždeň sa tématicky venujeme svetlu, tak celkom podľa očakávania sa smer otočil k teplotným parametrom jednotlivých zasklení. V súčasnosti používame u našich strešných okien niekoľko rôznych typov dvojskiel a v ponuke sú aj dve rôzne varianty trojskla. Pre porovnanie uvádzam parametre v súčasnosti najpoužívanejšieho(najpredávanejšieho) dvojskla a bežnejšieho typu trojskla. Okrem toho najsledovanejšieho parametra a to je prestup tepla sklom (Ug) resp. celým oknom (Uw) ale uvádzam aj ostatné parametre, napr. "g" celkovú prestupnosť solarnej energie-ktorá má zásadný vplyv na to aká je celková energetická bilancia skla(okna).
Profilova fotka
Ešte sa vrátim k diskusii rozbehnutej na tému "štvorsklo". V minulosti sme, v rámci závodu o čo najlepší parameter "U", mali v ponuke aj strešné okno VELUX osadené "štvorsklom" (z technického pohľadu sa jednalo o termoizolačné trojsklo a zvlášť pridané samostatné sklo s pomerne širokou vzduchovou medzerou). A pre veľkých fakšmekrov pridám informáciu že aj v súčasnosti je v ponuke strešné okno VELUX typu GGU s použitím celkom piatich skiel (kombinácia termoizolačného dvojskla a trojskla), je pripravené pre pasívne domy a celkový prestup oknom Uw je 0,51 (s použitím zapusteného lemovánia potom 0,48).
@martin_velux Cize 5sklo ma Uw 0,51. To je slabe.. Myslim, ze technologia teda uz narazila na ekonomiku takychto rieseni.
Profilova fotka
@sysell Dobrý deň, no pokiaľ bude zvolená správna veľkosť, prípadne počet okien tak ten asi 10% rozdiel prestupu svetla nebude tak zásadny. Skúsim sa opýtať inak: čo výmena strešných okien v streche realizovanej okolo roku 2000 (cca 15cm vaty) bez pridaného zateplenia?
Profilova fotka
@matorado nato ze je to Uw cize celeho okna aj s ramom tak to nebude az take zle na druhwj strane bude asi ram na osadenie jedneho 3skla ajedneho 2 skla dost masivny @martin_velux ked sa tu stale riesi svetelnost uvazovali ste aj nadtym ze by ste v oknach pouzivali nejake specialnejsie sklo s vatcsou priemustnostou svetla ? pouzivate vo vasich oknach aj skla z foliovou vrstvou v strede okna co redukuje prestup IR ziarenia? alebo len kalsicke iziolacne skla plnene plynom
Profilova fotka
Mame Velux s dvojsklom a aby sme sa vyhli prehrievaniu v lete alebo velkym unikom v zime, mame stale zatiahnute vonkajsie markizy : http://www.velux.sk/vyrobky/rolety-a-... tam je prestup svetla asi mensi ako pri trojskle. Priznavam, ze koli par dnom, ked je fajnova teplota, sa to nikomu nechce odkvacit a potom zase prikvacit na tie haciky na konci okna. A ak je velmi velmi teplo alebo zima, tak v spalnach su zatemnovacie rolety http://www.velux.sk/vyrobky/rolety-a-... ktore veru tiez zatiahnem aspon na polovicu, prave koli prestupu tepla. Ked raz budem tie okna menit, tak urcite nedam 2-sklo ale budem skor uvazovat nad 3-sklom a presvetlene to bude asi viac, ako dvojsklo s markizou. Tolko osobna skusenost so stresnymi oknami a prestupom tepla ;-)
Profilova fotka
@sappa Nákladovo by to bolo pravdepodobne nerentabilné-ale nedokážem to posúdiť, veľmi všeobecne používame: ako vnútorné sklo 2x3mm lepené plavené sklo s dvomi PVB fóliami-bezpečnostné z pohľadu rozbitia z interiéru, vonkajšie sklo je vždy tvrdené (podľa typu skla sa používa v rôznych hrúbkach 4-8mm a má pridanú selektívno-reflexnú vrstvu, u niektorých typov potom naviac samočistiacu úpravu alebo úpravu proti roseniu-prípadne obe). V prípade trojskla je to sklo uprostred vždy 3mm plavené sklo so selektivno-reflexnou vrstvou. Vo vačšine prípadov je priestor medzi sklami plnený argónom, v prípade zasklení pre pasívne domy je potom ako výplň použitý kryptón.
@martin_velux v ziadnych miestnostiach a nikdy nie je lepsie uprednostnit dvojsklo pred trojsklom.
Profilova fotka
@martin_velux len tak informative robili ste porovnania svetelnosti optiwhite ( clearvision ) skiel oproti float sklam? o kolko je tam horsia priepustnost svetla? robite aj takzvane bodkovane skla ? zacinaju sa vyuzivat pri vetcsich sklenych plochach ako ochrana pred prehrievanim interieru
Profilova fotka
@sappa Zdravím, budem uprímný-neviem, vzhľadom k tomu že sme nadnárodná spoločnosť prebieha výskum na špecializovaných pracoviskách mimo konkrétne regióny. Dá sa predpokladať, že podobné porovnania prebiehajú a momentálne sa používaju popísané typy skiel. Čo sa týka "bodkovaných" skiel tie sa nepoužívajú-možno je to dané obmedzenou veľkosťou strešných okien. Vo všeobecnosti sa na riešenie prehrievanie podkrovných priestorov používa tieniaca technika (podľa situácie vonkašia roleta alebo markíza)
Profilova fotka
Nechám Vás ďalej diskutovať o problematike používania zasklení, prípadne Vašich osobných skúseností a zároveň ďakujem za všetky zaslané príspevky. Musím sa rozlúčiť, pokiaľ sa ale v priebehu víkendu objavia otázky na ktoré budem schopný odpovedať rád tak urobím v pondelok dopoludnia. Mimo toto fórum nás prosím kontaktujte na našom zákazníckom centre a to formou e-mailu: info.v-sk@velux.com alebo telefonicky: 02/33 000 555, bližšie informácie k našim výrobkom nájdete na našich webových stránkach www.velux.sk. Ďakujem Martin.
Profilova fotka
@matorado ono je to dane aj tym ze to sklo je v zabudovanom stave naklonene a nie zvislo. To zhorsuje parametre takehoto zasklenia...
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?