Čo všetko by ste chceli vedieť o tepelných čerpadlách, ale nemali ste sa koho spýtať

Profilova fotka
Otvárame kampaň Mesiac s tepelnými čerpadlami Panasonic Aquarea, a ako som mal možnosť vidieť, táto téma tu už párkrát zarezonovala. Niektorí z Vás o inštalácii tepelného čerpadla ešte len uvažujú, iní už majú za sebou celkom slušný prieskum trhu. A možno je pre vás táto problematika úplne nová. Takže, nech sa páči, pýtajte sa na všetko, čo vás v súvislosti s touto témou zaujíma. A pokojne začnite aj otázkami typu - Čo je to tepelné čerpadlo a na akom princípe funguje. Môžeme hovoriť o výhodách, spoľahlivosti, výkone a účinnosti tepelných čerpadiel Panasonic Aquarea. Alebo celkom prakticky – o úsporách v porovnaní s klasickým elektrickým vykurovaním, o tom do akej vonkajšej teploty spracujú a akú maximálnu výstupnú teplotu vody vám zabezpečia...
1
2
7
Profilova fotka
Aké úspory sú v porovnaní s klasickým elektrickým vykurovaním?
Dobrý večer chcem sa spýtať aká je cena a životnosť tepelného čerpadla. Ďakujem za odpoveď.
Mna skor zaujima navratnost voci plynovemu kureniu (ohrev vodnej podlahovky), ktore je predpokladam lacnejsie nez elektricke vykurovanie. jasne, ze je to zavisle od mnohych veci, ale dajte priklad na povedzme 120m2 UP s mernou spotrebou tepla 100-50-20 kwh/m2.rok. V tom by sa malo vidiet velmi vela domov. Idealne pre varianty zem, vzduch aj voda - voda. Existuje nejaka forma podpory od statu na tento druh vykurovania? viete o nejakej realnej iniciative v tomto smere? Dakujem Vam velmi pekne.
ake COP majú vdzuch-voda, a od kolko kW začínajú typové rady (myslím čo najmenej kW....)
Profilova fotka
Ahojte, dakujem za vsetky otazky, momentalne som v terene, ale v poobednajsich hodinach sa vam budem venovat a snazit sa vsetko zodpovedat.
Profilova fotka
@mibo012 tepelné čerpadlá Panasonic Aquarea sú úspornejšie až o 78% v porovnaní s klasickým elektrickým vykurovaním.
Profilova fotka
@nikol7777 životnosť nie je výrobcom presne stanovená, ale je porovnateľná s klasickými elektrickými kotlami a Panasonic poskytuje dodatočnú 5 ročnú záruku na kompresory.
Profilova fotka
@buggy tepelné čerpadlá Panasonic Aquarea sú len voči plynovému kúreniu o 30% úspornejšie, ďalej pri elektrickom kúrení máte nárok na zvýhodnenú tarifu na odber elektriny, takže ušetríte ďalšie výdavky na domácnosť. Panasonic vyrába len tepelné čerpadlá Vzduch-Voda, Zem-Voda nie. Bohužiaľ zatiaľ žiadna štátna podpora na tepelné čerpadlá neexistuje, už som sa dopočul že sa o nej uvažuje, ale veľmi by som sa na podporu zo strany štátu nespoliehal... :-)
@panasonic_sk "tepelné čerpadlá Panasonic Aquarea sú úspornejšie až o 78% v porovnaní s klasickým elektrickým vykurovaním." Čiže ak mám vypočítané, že ročne prekúrim v elektrine 1800 kWh, tak s TČ to bude len 400 kWh ročne?
Profilova fotka
@blacksr hehe :-p nenakladaj tu tazke otazky :D
@mio23 Pre nás ťažké, pre odborníka / predajcu - jednoznačné a ľahké.
@blacksr dufajme, ze lahke :-)
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Skusim aj ja taku prihlupu otazku: aka je bezna cena za napriklad 7kW 230V pre iba zohrievanie. Chcem teplu vodu pre troch ludi. Neviem ci aj bojler sa vybera. Alebo to si napojim k svojmu. A ono to zerie ze 1,59 kW ? Ci to zle pozeram. :-S
@blacksr @mio23 ak by malo to TC priemerne COP pocas vykurovacej sezony 4,5 tak by to malo tak byt ale.... v zime je COP o dost horsie takze neviem ci je na tom az tak dobre. Dobre by bolo sa pozriet na COP pri teplote tesne nad 0°C co je bezny priemer na SK pocas zimenho obdobia. Ak som dobre pozeral tak udavaju COP pri +7°C pre 7kW verziu (to je najmensia) 4,4...ale napriklad pri -7°C uz COP je "len" 2,65 teda poskytuje tepelny vykon 5,15kW (-7°C). Predpokladam, ze pri tej 0°C je COP niekde na urovni 3,3-3,5 Vyhoda TC je ale aj v priprave TUV ktoru treba celorocne a napriklad mimo vykurovacej sezony bude COP kludne aj cez 6,0 a to je uz slusna uspora kedze pre PD je priprava TUV jeden z najvacsich zracov energii.
Profilova fotka
@ferre1 ja by som strucne povedal. Ze ak to stoji viac ako 1500 eur :-D neni to zaujimave :-D ale nie. Ak to teda nestoji viac ako 2500 eur :-p No ale aj tak som zvedavy na cenu od kvalitneho japonskeho vyrobcu elektroniky :-p
@mio23 tou elektronikou myslis mikrovlnky, vysavace a dalsie elektronicke serepeticky do domacnosti :D
Dobry vecer. Rad by som vedel, co sa zmenilo v argumentacii p. Prof. Ing. Václava Havelskeho, PhD., zo Strojníckej fakulty STU Bratislava v jeho clanku "PODMIENKY EFEKTÍVNOSTI A ÚČELNOSTI POUŽITIA TEPELNÝCH ČERPADIEL NA SLOVENSKU" citujem : "Aplikácia tepelných čerpadiel pre vykurovanie a prípravu teplej užitkovej vody s niektorými ďalšími zdrojmi nízkoteplotnej energie ako je najmä zemská kôra a slnečná energia, nie je v podmienkach SR najmä pre vysoké investičné nároky ekonomicky efektívna a je pre väčšinu užívateľov v súčasnosti nereálna. Taktiež nie je možné dosiahnúť ekonomickú ale ani energetickú efektívnosť výroby tepla kombináciou tepelných čerpadiel a solárnych kolektorových systémov." koniec cit. uverejneného (napr.) v casopise iDB Journal 2/2011 alebo na strankach Slovenskeho zvazu pre chladiarensku a klimatizacnu techniku. Dalej by som sa chcel opytat o aky typ cerpadla (z konstrukcneho hladiska) sa u vasho cerpadla jedna, napr. priemerna zivotnost piestoveho kompresora overena v praxi je 15 rokov. Zaujimalo by ma aj, ako Panasonic vyriesil technicky problem suvisiaci s vzduch / voda cerpadlami, kedy u kvalitnych cerp. odoberajucich teplo zo zeme je overena zivotnost kompresoru 20 rokov. U cerp. vzduch / voda sa udava zivotnost kompresoru kratsia az o 20 az 30 % nez u zemnych cerpadiel z dovodu vyssieho vykonu a castejsieho spinania - jeden z hlavnych faktorov opotrebovania. Chladiaci okruh je naviac prevadzkovany az v rozsahu 55°C (zima –25°, leto 30°C). Aka je ucinnost vzduchoveho TC Panasonic voci inemu beznemu zemnemu TC? Dik.
@kanvor Ono je ťažko debatovať o argumentácii Prof. Ing. Václava Havelského, PhD., keďže nevieme, aké konkrétne čerpadlá a v akých cenových reláciách pre svoju prácu použil. Tak isto nevieme, čo myslel pod podmienkami SR. Napr. v podmienkach, kde nie je dostupný plyn a kde navyše v lete nahrádza klimatizáciu sa tepelné čerpadlo dá považovať za návratnú investíciu.
@calimero nepouzil ziadne konkretne cerpadla. Nechcem tu pastovat zas state clanku, da sa to dohladat cez google, napr, tu http://goo.gl/0YP22 . Tam je napisane aj to, co myslel pod podmienkami SR. Samozrejme v podmienkach nedostupnosti "beznych" zdrojov je situacia ina .. Myslim si, ze TC technologia je este mlada na masove zavedenie, ale som jej velkym fanusikom, ako vsetkeho noveho .. a cakam na ten den, kedy ma niekto presvedci o vyhodnosti (energetickej, financnej..) tychto systemov, ten den zacnem do velkeho ruzoveho prasiatka na to TC sporit. V ziadnom pripade neodsudzujem zaobstaranie si TC, som si samozrejme vedomy toho, ze ten vyvoj niekto musi zaplatit, takze kupte si to hoci vsetci .. a nerad by som sa tu s niekym o tom hadal. Neviem .. s kym inym by som o tom mal debatovat ak nie s chlapikom priamo od zdroja - vyrobcu ?
Profilova fotka
ak ale cerpadlo bude stat do 1500 mozme uz o nom uvazovat x-) Existuje jedno cerpadlo ale nebudem menovat nemeckeho vyrobcu ktore ma velmi zaujimavu cenu a pochybujem ze panasonic ju dokaze mat. Ale aj pri nom mi vyslo ze zohrievat vodu elektrinou je ovela lacnejsie a za 10 15 rokov mozem ten zohrievac vody v hodnote 230e dat opatovne do kovozberu na recyklaciu a kupit novy bez vodnych kamenov. :-p Plus to cerpadlo nema tu skaredu vrtulu pred domom ktora otravuje susedou, ale panasonic pise ze ich je tiche tak oka. Ale je cerpadlo vzduch voda ktore sa len da do zasuvky v podstate. Ziadne ine vzdialene zariadenie. Cena je 2700 eur a je to firma ktora nerobila a nerobi videa. :-p ale cop ma o nieco mensie aby som zase panasonicu neuberal, ale zerie to 0,49 kW ale teplu vodu urobi neskor. Ale je lepsie mat mensiu spotrebu na ukor casu pretoze na 0,49 kW mi staci mensia slnecna elektraren ktora mi to moze sem tam potiahnut v priebehu dna. Napriklad ked je rodina v praci skole a slniecko svieti. Tak nikomu nebude prekazat ze tepla voda 285L bude az ked sa vratim domov. :-p Nie je vela krat dolezite aby som nieco mal hned ked nie som aj tak doma. a zaver je taky ze za 2700e mam slnecne kolektory fotovoltanicke ktore mi potiahnu aj obycajny bojler za 230eur alebo sa mozem na to vykaslat a pripojim ho do siete. Cena sa mi tak skoro nevrati ak si spravne=efektivne nadimenzujem velkost bojlera na svoju 3 clennu rodinu :-o Ale mozno cena japonskeho zariadenia to vyvracia. Dnes je kriza :-x
no podla ceny ktora je zverejnena na nete stoji najmensia verzia (7kW) krasnych 5999€ :( Porovnatelny japonsky vyrobcovia maju TC uz v cenach cca. 4000-4500€ s porovnatelnymi parametrami a COP. Co ponuka Panasonic naviac oproti konkurencii? Teda okrem vyssej ceny :(
Susedia majú TC vzduch-voda už pár rokov a oproti nám prekúria "aj gate". ;-) A to dom máme porovnateľný. Nerozoberali sme to úplne podrobne ale už to ľutujú že si to dali. Inak aj s tou sadzbou za elektrinu vraj to nie je take jednoduché. Inak majú aj kolektory. Veľkosť domu je porovnateľná a účty za kúrenie násobné :-( Manžel nad tým tiež vaolakedy uvažoval ale bohužial nevyšla mu ekonomika. Teda pokial by sme pod domom nemali tak v hlbke pár metrov geotermálny vrt alebo riadne výdatný prameň :-D Potom už hej. Škoda. Ale tak možno sa mýlim a už je za tých pár rokov všetko inak :-D .
@kanvor Návratnosť som teraz prepočítala na kolene za 5 minút ;-) ked sem hodil @ferre1 cenu :-D Ročne minieme max 1000 € na teplú vodu a kúrenie, teda minieme o volačo menej ale aby sa to dobre počítalo :-D ) Uspora TC oproti plynu 30% ročne som čítala vyššie t.j. úspora 300€ ročne oproti plynu. Cena čerpadla 6000 € - cena normálneho bežného kotla (máme protherm) 1000 € zostáva mi 5000€. A teraz 5000/ 300 = 16, 7. Pre nás je návratnosť investície 16,7 roka. Toľko to TC asi ani nerozchodí, že?
@martuska75 K tej cene TC si pripocitaj este cenu za "montaz a zaskolenie", pravidelne servisne prehliadky povinne min. po dobu zaruky (5 rokov?) a cenu jednej generalnej opravy po 15 rokoch.
@martuska75 TČ v dnešnej dobe nie je zaujímavou investíciou pre tých, čo majú prípojku na plyn. Navyše k cene plynového kotla je dobré si tú prípojku pripočítať. Vo výpočtoch tiež treba zohľadniť infláciu. Pre ľudí odkázaných na elektrinu je TČ určite na zváženie. Samozrejme 5999€ je veľa, ale sú kvalitné tepelné čerpadlá za 4000€ a to sme už s výpočtami úplne inde. O komforte (napr. chladenie v lete) a ochrane životného prostredia ani nehovorím.
@calimero môžte mi napísať kvalitné TČ za 4000 eur prosím
@calimero Ja TC fakt fandím a súhlasím, že pre životné prostredie je to určite lepšie, ale ekonomicky u nás vedie plyn. Podľa mňa takéto aspekty by mal zohľadňovať skôr štát s nejakou dotáciou, lebo štát nemôže po svojich ľudoch chceť aby sa zase správali neekonomicky. Je možné, že pri elektrine sa to oplatí, to neviem skúste si nietko prepočítať váš dom. Ten prepočet bol samo len tak nahrubo za 5 min. však nie som žiadny odborník na TC, tak dúfam že ho tak berieš. To bol len rýchly prepočet metodikou sedliacky rozum :-D Pri číslach zaokrúhlených na stovky EUR snáď nebudem prepočítavať infláciu 2% a nebodaj časovú hodnotu peňazí ;-) Chladenie som vôbec nebrala do prepočtu, lebo chladíme tak lacno vodou zo studne, že tepelné čerpadlo by sa už vôbec neoplatilo ;-)
@maros11 Nechcem robiť tu robiť reklamu iným značkám, ale budiž: http://www.klimaobchod.sk/Daikin-Alth... Navyše sa dá v rámci cenových ponúk vyjednať zaujímavá zľava. Odporúčam vo februári navštíviť výstavu AquaTherm Nitra, vystavuje tam veľa výrobcov a dodávateľov TČ, dajú sa získať zaujímavé zľavy.
No na výstave som bol tento rok, oslovil som asi 5 možných dodávateľov, ale že by boli extra zľavy oproti cenám uvedených na nete som nezbadal... daikin poznam 6.8 sa hýbe na nete bez vyjednávania 4300 eur netreba zabúdať na TVU a k tejto cene pripočítať cenu zásobníka a ďalšie veci...
@maros11 Asi máš slabé vyjednávacie schopnosti :-D Zásobník a ďalšie veci treba aj v prípade iných vykurovacích systémov.
1
2
7

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?