Čo sa podľa vás viac oplatí – splácať hypotéku rýchlejšie alebo sporiť?

Profilova fotka
Darí sa vám mesačne odložiť niečo „bokom“? Čo si myslíte – oplatí sa viac sporiť alebo rýchlejšie splácať hypotéku? Ako to riešite vy? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti.
1
2
Trochu divne polozena otazka :-| To maju mladi ludia zacat sporit,aby si o nejakych 20-30 rokov mohli kupit vlastne byvanie? Z nasich platov to je veru na moc dlhu dobu... Samozrejme, ze im ine nezostava,ale volit druho moznost.Tj. zobrat hypo,byvat a splacat...
Profilova fotka
@majki555 Otázka je myslená tak, ak už máte hypotéku, mesačne splácate povedzme 200 - 300€, napriek tomu sa vám popri vašich životných nákladoch darí niečo ušetriť, povedzme ďalších 200€. Čo s nimi spravíte? Budete si ich odkladať - t.j. sporiť a akumulovať rezervu, alebo nimi budete mimoriadne splácať hypotéku, t.j. nad rámec vašej splátky.
Profilova fotka
@magda_fingo: rozumnejsie by bolo asi splacat hypo nad ramec splatky, ale clovek obcas potrebuje peniaze navyse, takze asi najidealnejsie by bolo mat nejaku rezervu a ak sa podari usporti aj nad tuto rezervu, potom vrazit do hypo
moznost mimoriadnych splatok je dobra volba, pokial ma clovek moznosti aj na vytvorenie nejakej rezervy financnej na necakane vydavky spojene s chodom domacnosti, udrzby auta a pod. za mna - ak sa da tak ano, mimoriadne splatky , ale stale mat aj dalsiu rezervu pre seba. bohuzial ale pre vela ludi nerealne ...
Jednoznacne splacat hypoteku ak je mozne mimoriadnymi splatkami. 2009-2016 som mal hypoteku s urokom 5,5perc. neskor 2,8 perc. a mimoriadnymi splatkami som to splatil a jednak usetril rodinny rozpocet o preplatenie urokoy kedze hypoteka bola povodne planovana na 20rokov. . Takze nehnutelnost teraz mozem predat (z potencialnym ziskom za obdobie 2009-2018 ) bez nutnosti vyplatenia zostatku hypoteky, kedze je davno splatena. V dnesnej dobe su uroky na hypoteku nizke 1,5-1,6perc. ale aj tak ak by som mal volne peniaze pouzil by som ich na zaplatenie mimoriadne splatky, lebo garantovane setrenie prinesie 0,2perc. urok a negantovane setrenie mi prinesie zhodnotenie vkladu od -15perc po +15perc. p.a. a jedine garancia je ze zaplatim vstupne a spravcovske poplatky.
Profilova fotka
@y2k :-) Je pravda, že dlhy nemá nikto rád a preto je pre mnohých prirodzené rýchlo sa ich zbaviť, lebo veď nevieme, čo sa môže prihodiť v budúcnosti. Ale určite dobre zvažuješ a aj @dorali, že práve preto, že nevieme, čo sa môže prihodiť v budúcnosti je lepšie tvoriť rezervu. V prípade nepredvídaných okolností je vždy lepšia alternatíva, mať síce dlh ale aj vlastné úspory, na ktoré môžem siahnuť, ako mať na krku hypotéku, ale žiadne rezervy
Profilova fotka
@magda_fingo: no len v nasom state je to troska utopia....
Mame hypoteku a sumu urcenu ako zeleznu rezervu (zhruba vo vyske rocnych nakladov) a vsetko navyse mimo tejto rezervy je bud ako mimoriadna splatka alebo pre radost, podla aktualneho rozpolozenia :-).
Profilova fotka
@gurmanka: tu rezervu zavidim :-)
@y2k zavidiet ozaj netreba ;-). Odmakali (a makame stale) sme si to riadne. Ked sme to zvladli my (zacinali sme uplne od nuly, ziadna pomoc od nikoho), tak to zvladne ozaj kazdy ;-).
Profilova fotka
@y2k naozaj skvelý postoj, určite áno, len tú rezervu je potrebné dobre zvážiť resp. možno nadmernejšie rezervu kumulovať a plánovať predčasnú splátku v budúcnosti. Je dôležité myslieť komplexne a hlavne v dlhšom horizonte. Klasickým prístupom je napr keď teraz mám príjem na to, aby som si zobral hypo na 20 rokov a uniesol danú splátku je možno dobré zvážiť hypo na 30 rokov a ten rozdiel na splátke si sporiť a rozhodnúť sa po čase čo s nasporenou sumov .... ano, preplatenie a celkovo zaplatený úrok je tiež parameter na rozhodovanie, no na druhej strane pri dnešnom nastavení vyššej splátky je to možno pre nás v poriadku, no hypotéka je dlhodobý produkt a v čase sa môže zmeniť situácia - dlhodobá PN, strata zamestnania iné skutočnosti obmedzujúce výšku príjmu a potom sa už ťažko robia úpravy na hypotéke, keď neviem banke dokladovať príjem. Preto ja hovorím vo viacerých situáciach: " Vždy je potrebné veci nastaviť tak, aby bol žolík na strane Vás ako klienta nie inštitúcie" a tak ste si mohli podmienky diktovať Vy.
Profilova fotka
Určite rýchlejšie splácať, menej sa potom preplatí.
Článok sa načítava...
Tak ja mam v plane od jula alebo augusta ist uz do prace po 10tich rokoch doma na rd md.Uz sa tesim a samozrejme ze moj plat pojde polka na hypo a polka do prerabania.Chcela by som tak do 10rokoch mat hypo z krku.
Profilova fotka
@gurmanka: myslel som to v dobrom.... ja to nedokazem, stale mam kopec vydavkov ... mozno raz
My splacame hypo a popritom aj setrime. Ale nie na mimoriadnu splatku ale v pripade ak by sme nevladali splacat, tak aby sme mali na normalnu splatku. Pri tak nizkych urokovych sadzbach je podla mna zbytocne davat mimoriadne splatky, ale to je mozno len moj mylny nazor.
Bolo by zaujímavé to nejako prepočítať aj s ohľadom na infláciu (splátka povedzme 400 eur dnes má inú hodnotu ako bude mať splátka 400 eur o 20 rokov)... Za mňa sa aj tak prikláňam k tomu, aby človek dával mimoriadne splátky a hypotéku čím skôr splatil. Ale poznám ľudí, ktorí to vidia presne opačne - využiť nízke úrokové sadzby a splácať čo najdlhšie.
@y2k ja som to aj pochopila v dobrom. Preto pisem, ze to zvladne kazdy, ked aj ja (som typ, co minie aj susedovu rezervu, keby som k nej mala pristup). O vydavkoch viem svoje, mam deti ;-).
Profilova fotka
@gurmanka: ja deti nemam ale miniem asi aj tretieho suseda rezervu :-D
@sweetdreams ja som si to laicky prepocitavala - nech z 300e hypo mam 50e uroky (200e istina, 50e statny prispevok). Nevidim velky dovod mat peniaze navyse doma v ponozke, aby som kazdy mesiac stracala 50e. Ak tie ponozkove peniaze mam investovat, musi to byt velka suma, aby mi isto vynasala mesacne 50e plus. Kedze sa v tom vobec nevyznam, stoji ma to tie peniaze, cas, potrebu hladat investicne prilozitosti a riziko, ze o ne pridem. Mne to za to nestoji. Az budeme bez hypo, cast volnych penazi investujeme, dovtedy mi to pride ako zbytocna praca naviac. Ale rada sa necham poucit od niekoho, kto sa v tom vyzna.
@gurmanka cize chces cim skor splatit?
@gurmanka Ja som si na ten ucel vyrobil jednoduchy excel kde som presne videl kolko kazdy mesiac ide na istinu a na urok. Ak som dal trebars po roku mimoriadnu splatku videl som hned efekt, pocet celkovych splatok mi klesol a zacal som beznymi splatkami platit o nieco vyssiu istinu. Stale je tu moznost si povedat ze dalsi rok pojdem na dovolenku miesto mimoriadnej splatky. Velmi dobre to napisala dorali v 4 prispevku. Rizikovo investovat nasetrene peniaze je riziko najma vtedy ked mam pred sebou roky splacania hypoteky a rodinu.
Profilova fotka
@y2k O tomto myslim, ze by sme viaceri vedeli povypravat :-D
@sweetdreams ano, vyslo mi to ako najlepsie riesenie. Po splateni mozem napr. peniaze vo vyske splatky investovat. Aj stylom dalsej nehnutelnosti. @palko80 to uz od zaciatku mam :-). Predcasnymi splatkami sa mi zmenil za 4,5 roka pomer splatky z 1/3 istina a 2/3 uroky naopak, teda 2/3 istina a 1/3 uroky. A z 30 rocnej hypo na 13 rokov. Zatial. Cize za 3-4 roky budem mat splatenu nehnutelnost, ktorej cena rastie stale. Peniaze doma v ponozke by stagnovali. Bez problemov chodime okrem mimoriadnej splatky aj na dovolenku kazdy rok, aj auto je bez leasingu. Cize za mna osobne nevidim dovod kumulovat peniaze bez ciela, ak mam hypo. Lebo ja som zatial nepochopila dovod vyuzit nizke uroky a splacat a pritom doma drzat peniaze. Ved stale je tam urok, cize preplacam. Jasne, ze keby to bolo natesno a odtrham detom od ust, tak v poho splacam aj 30 rokov.
Profilova fotka
@gurmanka: to je potom pomer prijem/vydavky asi dost dobry a hlavne plusovy a nie minusovy ako u mna :-D
@magda_fingo Ja preferujem radsej si rezervu nechavat "doma" na nepredvidane okolnosti,ktore sa vzdy vyskytnu,ako splacat mimoriadne splatky hypoteky. Napr.splacat mesacne 500 eur dnes je vysoka suma,ale o 15-20 rokov to bude menej bolestive. Samozrejme,zalezi kolko,kto zaraba.My nemame az taky vysoky prijem, preto takato volba. Ked si to niekto vzhladom k vyske prijmu moze dovolit,tak aj mimoriadna splatka je vhodna popri odkladanej rezerve.
@y2k ak je minusovy, asi je niekde problem :-). Nastavili sme si hypo rozumne s ohladom na plat, cas na rodicovskej aj vsetky vydavky celkovo. A preto nemame 5i mezonet v centre BA, takze splatka je vzhladom na plat v pohode. Ked splatime a pojdem do prace, bude aj mezonet :-D.
Profilova fotka
@gurmanka: jasne ze je problem a ja aj viem kde...len zamestnavatel nie a nie o tom pocut :-D
Profilova fotka
@tatiana1978 presne tak a nejde len o úrok ale aj o istotu, rezervu pretože v prípade nejakých výnimočných nákladov možno úver už nedostanete prípadne nebudete v tej situácií môcť dokladovať príjem a ani " čistá" nehnuteľnosť vtedy v banke nezaváži
Profilova fotka
@gurmanka nehovoríme že nedávať predčasné splátky no skôr je to o tom že to treba zdravo rozložiť a určite mať rezervu. Ak ju nemáte a máte možnosť odkladať časť príjmu tak treba najprv vytvorit rezervu a potom pomýšľať na mimoriadne splátky. Viete ak by sme všetko dali na mimoriadne splátky a mali rezervu že 0 Eur tak v prípade že zostanem bez práce, dlhodobe PN, alebo iná situácia v živote, čo mi spôsobí obmedzenie príjmu ktorý mi slúži na splácanie hypotéky tak mám problém a darmo som si znížila za posledných pár rokov hypo zo 100 000 EUr na 80 000 EUR pretože splátka je napr stále 300 EUR ktoré v čase nižšieho alebo žiadneho príjmu nemám :-)
Profilova fotka
@gurmanka krásne ste to napísali. vidieť že viete hospodáriť s peniazmi. chcem sa ešte opýtať máte vytvorenú aj rezervu? na prípady čo sme tu už spomínali?
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?