BLOWER DOOR TEST a TERMOVÍZIA - čo odhalia a oplatí sa ich robiť ?

Profilova fotka
Každý vždy chce mať ten najkvalitnejší dom a každá firma či živnostník Vám vždy povedia, že oni sú tí najkvalitnejší. Ako však zistiť pravdu a zistiť, či práve ten Vás dom spĺňa náročné kritéria, ako to skontrolovať, či odvedená práca je skutočne kvalitná ? Čo myslíte, na čo všetko má vplyv výsledok blower door testu a termovízie a môže to ovplyvniť aj výšku nákladov na kúrenie ?
Dobrý deň. Môžem poprosiť o pomoc? Neviem nájsť info, či je potrebné mať blower door test po roku 2020 pre domy A0, legislatíva to vyžaduje?
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mikulas_stano Nájsť kvalitnú firmu alebo ľudí na stavbu je ako hľadať ihlu v kope sena. 90% investorov sa ani trošku nevyzná a nevie o stavbe nič a sú spokojný dovtedy kým sa neobjavia prvé problémy. Blower door a termovizia je dobra vec len škoda že riešenie a oprava chýb je buď náročná alebo nevykonateľná.
@mikulas_stano vysledok blower testu ani termovizia naklady na kurenie neovplyvnia. Akurat skonstatuju status quo danej stavby. Naklady na kurenie ovplvyni fyzicky stav stavby, ktory mozu vysledky z blower testu a z termovizie iba exaktne vycislit, zobrazit. Naklady na kurenie mozu ovlplyvnit iba a len zasahy, ktore odstrania nedostatky zistene testovanim a termoviziou. Je otazka, ci tie zasahy budu vobec zrealizovatelne a ak ano tak ci su skutocne ekonomicky prinosne a aku budu mat navratnost v cene za energie.
Mna by zaujimalo ci ma niekto zakotvene v zmluve o dielo minimalnu poziadavku na vydledok bd testu a ake sankcie su za nedodrzanie?
@dgerzo na SVK Vám to bude aj tak h0vn0 platne ;)
@zita19 preto je dolezite robit BDT v case, kedy sa ma robit. Je to faza, ked je stavba vzduchotesne uzatvorena a zaroven je pristup k jednotlivym vzduchotesnym rovinam, ich prepojeniam a prestupom cez ne. Drobnosti sa daju dotesnit priamo v den testovania. Ostatne netesnosti alebo ked je drobnosti vela, tak sa iba detekuju, neskor sa utesnia a vykona sa dalsi BDT. Pokial sa na vzduchotesnost dava pozor pocas celeho procesu navrhu stavby a realizacie stavby, tak s tym nie je problem. Ekonomika domu v tomto pripade nie je len o cene energii, ale hlavne o hygiene (plesne) a zivotnosti konstrukcie.
@dgerzo tu otazku si postavil presne tak ako kazdemu doporucujem a sam to tak mam v ramci GoPassive :-D ci uz sme sa o tom niekde bavili? @fuso pod 0,6 1/h inak 30000 EUR :-p Sam som to navrhol do zmluv na tie domy, co staviame.
@janvirostko áno v zmluve to môže byt, ale ak firma padne na Slovesnku nevysúdiš nič nie to ešte kompenzáciu podľa zmluvy
@janvirostko V ktorej etape stavby sa robí BT? Stavba s osadenými oknami, izoláciou, parozábranou a omietkami bez poteru? Problém však vidím pri drevostavbách.
@mikulas_stano Keby vsetci robili tak ako maju taketo testy sa robit nemusia. Vysledky takýchto testov su uz len vypisom neschopnosti stavebnikov ci ich zamestnancov aj ked stavebne firmy vlastne zamestnastnancov nemaju iba dohodarov.
@fuso vidis, to mi nenapadlo, ze kvoli BDT radsej polozim vlastnu firmu :-D ...a ked je zaroven tych 30000 EUR v zmluve zakomponovanych tak, ze sa zaplatia, az ked je BDT uspesny? ;-) (vseobecne ta vsak chapem)
Článok sa načítava...
@blackomt +- tak ako pises. K tomu treba mat spravene vsetky instalacie v obvodovych stenach. Prestupy cez vzduchotesne roviny tiez. Pri drevostavbach zalezi od konkretneho systemu,kedze niekde su instalacne medzery este pred vduchotesnou rovinou bez jej narusenia a niekde ju narusaju viac roznymi rozvodmi.
@janvirostko Asi posledné tri mesiace som bol svedkom ako u nás stavajú stavbu nazývanú drevodom ( ak sa tak tomu dá povedať, pretože keď vidím tie OSB dosky tak by sa to malo nazývať inak). Konštrukcia, hranoly ukotvene do platne, vyplnené izoláciou. Nevidel som však ani náznak utesnenia, žiadna fólia, žiadna páska, medzery medzi OSB doskami, jedine čo som videl dobre urobené boli okná na páske. Bol som pozrieť aj dnu a majiteľ mi hneď ukázal miesto kde vzduch prúdi dnu. Dom síce spĺňa požiadavky NED ( ak si odmyslíme BT a termoviziu) ale po prvej zime sa ukážu všetky nedostatky. A ešte by som dodal prečo je potrebná parozabrana pod izoláciou a to je prúdenie vzduchu ( tzv. prievan) cez izoláciu do obytného priestoru.
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?