Ako šetríte energie vo vašej domácnosti?

Profilova fotka
Ja som si napríklad v celom byte vymenil žiarovky za LED osvetlenie. Bol som tiež prekvapený, keď som cez smart zásuvku, ktorá meria spotrebu videl, koľko elektriny spotrebuje naša relatívne staršia práčka. A teraz na základe toho vyberám novú, výrazne úspornejšiu. Takisto mi pomáha, že mám všetku elektroniku v obývačke zapojenú do smart predlžovačky a pri odchode z domu môžem vypnúť všetko na jeden klik v mobile :)
1
2
V bytovke kde som byval boli 4 identicke byty s zhruba rovnakym osadenstvom. Ked som si opisoval udaje z elektromera, opisal som zo vsetkych 4roch, pre porovnanie. Spotreba bola skoro rovnaka. Vsade som dal kompaktne ziarovky a neskor LED, chladnicku triedy A+, tak isto pracku. Po pol roku som mal polovicnu spotrebu oproti ostatnym bytom. Telka, STB box a ine ostavali v standby rezime, ak by som ich odpajal, aj tam by sa trosku usetrilo. V konecnom dosledku mi setrenie znizilo platby avsak poskytovatel si to kompenzuje inymi poplatkami. To vsak nie je predmetom diskusie, snad len na okraj, aby spotrebitelom usetrena suma bola nizsia ako spomenute poplatky, potom sa da hovorit o realnej uspore. Inteligentna domacnost, ktora nieco stoji a vie usetrit energiu, tymto dostava ranu v otazke navratnosti investicie.
@ivan_zeon Smart zásuvka od vás stojí 49,90 € (alebo 24 x 1,90 € + prvá časť kúpnej ceny 4,30 €, čo je spolu tiež 49,90 €) a predpokladám, že je potrebné mať ešte aj riadiacu jednotku pre jej funkčnosť. Ale pre zjednodušenie uvažujme, že to potrebné nie je. Uvažujme v dvoch rovinách - 1. Bezpečnosť - v tomto zmysle najmä ochrana domácnosti a členov rodiny - tak často prepieraný príklad s (ne)vypnutou žehličkou. Pochopiteľne, ak som žehlil, pobalil sa a odchádzam na dlhšie z domu, paranoja občas nahlodáva - vypol / nevypol som žehličku, lampu atď..?Môžme teda povedať, že pre pokoj v duši je použitie takéhoto zariadenia vhodné. 2. Ekonomika - na začiatku som uviedol, že takzvaná smart zásuvka stojí, či už priamou kúpou alebo splácaním, 49,90 €. Vo Vašom príspevku okrem iného spomínate úsporu elektrickej energie. Je však výhodné investovať 49,90 € do smart zásuvky, aby som zistil momentálnu spotrebu zariadení? Na trhu sa už dlhé roky predávajú wattmetere s rovnakou funkciou - odmeriam spotrebu svojej A+ pračky a susedovej A+++ pračky a porovnaním zistím to isté, čo ste zistil aj vy ale s rozdielom tým, že ma wattmeter stál o 35 € menej (napr.: http://datacomp.sk/emos-digitalny-mer...) Pochopiteľne, takto krátkozrako sa na to nemôžme pozerať, niekto by predsa mohol namietať, že si merač spotreby môžem zapožičať a tým by som ušetril 49,90 €. Pridanou hodnotou je predsa možnosť ovládať spotrebiče kedykoľvek (to wattmeter nedokáže) a tým aj ušetriť energiu vypnutím spotrebičov v stand-by režime. Len pre zaujímavosť - v Európe sa v roku 2005 spotrebovalo 47TWh elektrickej energie pre spotrebiče v stand-by (pohotovostnom) režime. Tu sa to ale začne trochu komplikovať. Uvažujme, že sme si vymenili všetky spotrebiče za úsporné A+++ Spotreby v pohotovostnom režime : Pračka: 0,1 W Sušička: 0,1 W LED TV: 0,15 - 0, 35 W Žehlička: 0 W Mikrovlnka : 1 W Smart zásuvka pracujúca s prenosmi cez WiFi už z princípu odoberá elektrickú energiu. Z dôvodu štandardu nie je možné, aby prechádzala do pohotovostného režimu v určitých cykloch, nakoľko príkaz od užívateľa môže prísť v ktoromkoľvek čase. Navyše pre spínanie sa v takejto zásuvke nachádza aj relé s dodatočnou vlastnou spotrebou v prípade zopnutia. Keďže nepoznám hodnoty spotreby týchto konréktnych zásuviek, vychádzam z vlastného prieskumu smart zásuviek bežne dostupmných na trhu a ich vlastná spotreba sa pohybuje na úrovni 1 - 1,5 W. Tým sa dostaneme v podstate k ekonomickej nenávratnosti. Záverom si teda dovolím napísať, že tvrdenie o úspore energie je zavádzajúce. Ak sa mýlim, budem rád o vysvetlenie. Jediným pozitívom teda zostáva pocit bezpečia a istoty vypnutých vybraných spotrebičov.
Profilova fotka
@epto Dobrý deň, ďakujeme pekne za vaše tipy na šetrenie. Čo sa týka otázky na návratnosť investície do inteligentnej domácnosti, snažíme sa priniesť cenovo dostupné riešenie (9,90 € mesačne, čo sú 3 kávy alebo 1 a pol lístka do kina) s tým, že motiváciou pri kúpe inteligentnej domácnosti nie je len úspora energií, ale aj zjednodušenie života a zvýšenie bezpečnosti členov rodiny a domácnosti.
Profilova fotka
@catscan Ďakujeme za veľmi obsiahly príspevok do diskusie.Údaje o spotrebe smart zásuvky sú korektné. Čo sa týka konkrétne mňa, v smart predlžovačke mám set-top-box, tv, nabíjačku na notebook, domáce kino, hi-fi, toto všetko sa aj v standby režime celkom nazbiera :) Aby sme pre istotu uviedli diskusnú tému na pravú mieru, netvrdíme, že hlavnými motivátorom inteligentnej domácnosti je úspora energií. Táto diskusia je v trochu širšom pohľade na úspory energií v domácnosti. A čo sa týka smart zásuviek a predžovačiek, ich použitie je výrazne širšie, napríklad vypnutie televízora/počítača deťom na diaľku, ak nechceme, aby ho už pozerali. Ďalším príkladom použitia je automatické zapnutie zvlhčovača vzduchu zapojeného do smart zásuvky, ak riadiaca jednotka zaznamená pokles vlhkosti vzduchu pod nastavenú úroveň - čo je užitočná vec hlavne počas vykurovacej sezóny.
Profilova fotka
@ivan_zeon vypnutie televizora detom na dialku? Prepacte mate vy deti? Dieta nie je pocitac. Ked chcem, aby vyplo telku, tak mu to idem povedat. A ked ma nepocuva tak ano, vypnem mu to, ale tu v prvom rade treba riesit to, preco dieta nerespektuje rodica a nie vymyslat sposoby, ako sa pri donucovani "vypnutia telky" co najmenej narobit :-S Takymto sposobom zachvilu skoncite tak, ze budete s manzelkou a(lebo) detmi sediet pred telkou na jednom gauci a "rozpravat" sa cez whatsapp. Nuz a moj zvlhcovac sa vie zapnut sam, ma v sebe cidlo vlhkosti (co sice meria blbost lebo je to priamo na zvlhcovaci, ale ked tam nastavim vacsiu cielovu hodnotu, tak to celkom spolahlivo funguje). Globalne centralizovane riadenie by malo vyznam, keby ste mali tych zvlhcovacov a senzorov viac a chceli dosiahnut rovnake hodnoty v celom priestore. Ale to by vyslo asi kus viac, ako 30e za zvlhcovac a zase, ta pridana hodnota pre beznu domacnost je zanedbatelna.
@ivan_zeon V súvislosti s audiom/TV/DK na predlžovačke by sme sa zas mohli baviť o ekonomickej návratnosti. I keď tieto patria medzi energeticky náročnejšie v stand-by (najmä receiver), kde akumulovaná hodnota v pohotovostnom režime môže dosiahnuť spotrebu 5 W, pri prepočte zistíme nasledovné: Smart predlžovací kábel: 99 € Cena el.energie v sadzbe DD2: 0,116578 € / kWh (platné k 1.1.2017) Spotreba uvedených spotrebičov: 5 W Za 99 € môžem odobrať 849,21 kWh energie, čo pokryje stand-by režim na obdobie 19,38 roka. Ak pripočítam spotrebu smart predlžovačky (dajme priemer 1,25W), toto obdobie návratnosti sa predĺži na 25,85 roka. Pochopiteľne doba návratnosti sa môže skrátiť zvýšenou cenou za el. energiu, ale aj predĺžiť prípadnou klesajúcou cenou za dodávku el. energie. Aby som ale skúsil nájsť cenovo prijateľnejšie riešenie, šlo by konkrétne vypnutie týchto spotrebičov spraviť lacnejšie takto (najmä v prípade novostavieb alebo rekonštrukcií) : Umiestniť do rozvádzača pred vybrané okruhy relé (impulzné) - 20€ a tlačítko (cca 5€) + kabeláž (cca 5€), napríklad pri vchodové dvere - odchádzam a vypnem spotrebiče, ktoré ísť nemusia. Navyše takéto riešenie nemá vlastný odber. Nevýhodou je nemožnosť vzdialeného ovládania. Verím, že si vaše produkty nájdu spokojných užívateľov, avšak v reáli, povedzme si úprimne, je to len taká zábavka pre dospelých namiesto lega. Pekný deň
Profilova fotka
@maslenka47 Mal som na mysli situáciu, keď sú deti poobede doma zo školy a rodičia sú ešte v práci. :-) Môj zvlhčovač, žiaľ, nemá meranie vlhkosti, ale vo vašom prípade je fajn, že to máte takto vyriešené ;-)
@ivan_zeon Vitajte v jame levovej :-) Ja som zasadne proti vypinaniu spotrebicov zo standby rezimu. Podla mna to znizuje zivotnost spotrebica. Podla mojho ten naraz energie pri zapnuti ho nici. Absolutne neriesim setrenie pri beznej domacnosti kde sa kupuju standardne spotrebice A+ tried . U nas na byte kde sa aj vari na elektine pri 4roch clenoch a 3och pocitacoch ( v spankovom rezime ) , nabijackach na telef./tablet non stop v zasuvkach je spotreba asi 20€/mes Led ziarovny kupujem hlavne kvoli nabehu a moznosti vyberu svietivosti podla umiestnenia v dome. Dialkove ovladanie na zasuvky ? :-D Alebo na svetlo ? :-D Akoze pouzitie dialkovych vypinacov na svetlo alebo kluceniek beriem. Ale v telefone mi to pride ako hlupost pretoze keby som tak ovladal dom chodim iba s telefonom a popravde non stop wifi pustena, tak to by som nabijal 3x denne. A keby dosla baterka tak si nerozsvietim ani na zachode :-) Asi by som tomu nenasiel vyuzitie.
@17juraj17 u nas sa v detskej svetlo najlepsie ovlada dialkovym ovladacom, prve tlacidlo zapina a vypina svetlo, druhe pridava svietivost, tretie stmieva, stvrte vypina. Vypinac na stene zapina a vypina, stmievanie treba dobre trafit, takze je komplikovanejsie. Pohodlnejsie sa mi ovlada cez telefon, ale je to zase zdlhavejsie ako dialkove ovladanie.
Profilova fotka
@17juraj17 Dobrý deň, ďakujem za váš pohľad na vec.
Profilova fotka
Prajem príjemný podvečer, na dnes sa s vami lúčim a teším sa na pokračovanie v diskusii zajtra.
Taktiez LED svietenie a inak nic. Nesetrime moc kedze nemame ani nejake velke naklady. Da sa to zatial vsetko zvladat. Ked budeme platit vela a nebudeme mat na to, budeme premyslat o tom ako usetrit
Článok sa načítava...
"... pri odchode z domu môžem vypnúť všetko na jeden klik v mobile" - keď som kupoval byt, ani som nevedel, aký je SMART... už 10 rokov. Pri odchode z bytu všetko v izbe vypnem na jeden klik - ističom v rozvádzači nad vchodovými dverami... :-D
Profilova fotka
@p3trick Dobrý deň, keďže osvetlenie (bez použitia úsporných zdrojov) má výrazný podiel na celkovej spotrebe elektriny v domácnostiach, tak začať pri osvetlení je veľmi rozumné.
Profilova fotka
@dedo758 Aj tak sa dá :-)
Profilova fotka
Pekný večer, na dnes sa lúčim a teším sa na vaše skúsenosti s úsporami energií v domácnosti opäť zajtra.
zadávateľ témy by si skôr mohol zaplatiť reklamu , lebo všetko čo uvádza ako šetrenie , je len reklama na smart zásuvku , ale nie ozajstná úspora, usporiť sa dá len na veľkých žrútoch ako je el. kotol, bojler, sporák,žehlička, práčka, myčka, všetko ostatné je v domácnosti nepodstatná spotreba, tak isto je blbosť meniť funkčnú práčku chladničku každý rok aby som ušetril 10Eur no cena novej je nenávratná
Setrim asi jedine na kureni, aj to tym, ze je nastavene cez termostat a pri vhodnej vonkajsej teplom vyuzivam na kurenie klimu. Dalej vdaka senzoru (primarne kvoli monitorovaniu vlhkosti v byte a odvlhcovaniu) viem, ci syn pocuva rozpravky, a teda ci rodina este spi a mozem znizit kurenie kym nevstanu a nevyvetraju. To ale samozrejme si mudim spomenut. Na inom to velky vyznam nema a preto nahradzam ziarovky za silnejsie a pridavam stmievace.
Profilova fotka
@duzu celý týždeň na stránke prebieha reklamná kampaň Dni so ZEON (http://www.modrastrecha.sk/forum/cate...) - podobných kampaní sme tu už mali viacero. Cieľom týchto kampaní je umožniť členom komunity porozprávať sa priamo s výrobcami, produktovými manažérmi alebo technickými poradcami z firiem, ktorí sú u nás hosťami. Ľudia, ktorí sa zaujímajú o danú tému a konkrétny produkt sa tak môžu priamo s odborníkmi poradiť, porozprávať, opýtať na veci, ktoré ich zaujímajú :)
@janamartish a to je velmi dobre, ze toto sa robi na modrej streche:-) Uz mi to viac krat pomohlo, kedze ked som nieco potrebovala vediet, tak som sa priamo opytala a nie cez milion ludi
@ivan_zeon k tým deťom, keď nie sú rodičia doma :) Ak by ste im vypli elektriku cez smart zásvuku na diaľku, tak ju proste vyberú zo zásuvky a zapoja si TV napriamo :) To nie je moc šťastné riešenie :) Založíte tému o úspore na energiách, načetnete, že šetríte aj vďaka smart zásvuke a následne, keď sa rozpíšu fakty o spotrebe, otočíte, že smart nie je o úspore ale o komforte :) To mi nejak hlava nebere ... Aj pri spotrebičoch platí, že naháňať sa za +++ za A čkom. je často na škodu :)
Profilova fotka
@duzu dobrý deň, pripravujeme rozšírenie nášho konceptu inteligentných domácností, ktorého súčasťou bude aj inteligentné vykurovanie, kde súhlasíme s vami, môžu byť úspory výraznejšie.
Profilova fotka
@588335 ďakujeme veľmi pekne za Váš príspevok.
Profilova fotka
@hrehusa Aj ja som rád, že môžeme na tému inteligentnej domácnosti diskutovať na tomto portáli :)
Profilova fotka
@lubk0 Dobrý deň, ďakujeme za Vašu reakciu. Tému som načrtol v širšom zábere ako šetrenie energií v domácnosti, nielen prostredníctvom inteligentných prvkov. A aj vyššie v diskusii píšem, že inteligentná domácnosť je pre mňa nielen o šetrení energií, ale aj o zjednodušení a spríjemnení života či bezpečnosti .
@ivan_zeon ...trosku sarkazmu na odlahcenie temy mozno neuskodi... ;-) ked dodavatel energie, ktorej predaj ho vlastne zivi nabada odberatelov na jej setrenie mi pripada, ako keby pokladnicka v supermarkete mi pri uctovani povedala napr: nemate toho nejako vela? Mali by ste si to rozmysliet, aj tak potrebujete schudnut :-D ... inak ked sa trochu bolestivo zamyslim, tak mi to pripada skor ako ked sa pod vplyvom toho setrenia energiami a neustalemho znizovania prikonu novych zariadeni, ci rozbehom alternativnych zdrojov ako napr. fotovoltaika na strechach domov ci firiem, dodavatel energie snazil zaplatat svoje klesajuce a usle zisky "pridruzenou vyrobou" (prepacte za ten archaicky vyraz - dufam, ze sa neurazite, ze nie...), pripada mi to ako klise....
@catscan nemozem si pomoct... krasne si vycislil tu navratnost :-D palec hore! Naozaj uspora energie :-D :-D :-D
@catscan este ma napadlo... zabudol si zaratat cenu energii na vyrobu surovin a vyrobu samotnej tej uzasnej smart predlzovacky :-D
Profilova fotka
@catscan Dobrý deň, ospravedlňujem sa za neskoršiu reakciu. Súhlasím s vami, že pre technicky zdatného človeka, ktorý má konkrétnu predstavu môže byť výhodnejšie urobiť si riešenie podľa seba na mieru. Riešenie ZEON Smart Domov je určené pre širokú verejnosť a prináša viacero výhod - spríjemniť a uľahčiť si život, zvýšiť bezpečnosť a prípadne efektívnejšie využívať energie.
Profilova fotka
@dms Ďakujeme za veľmi podnetný príspevok. Povedzme si otvorene, ľudia budú chcieť efektívnejšie využívať energie, bez ohľadu na to, či im to budeme hovoriť my alebo nie. A určite budeme radšej ak budú šetriť energie s nami, ako keď prejdú k inému dodávateľovi. Druhou vecou je, že máme dlhodobú ambíciu byť nielen poskytovateľom elektriny a plynu, ale poskytovateľom kompletných energetických riešení. Pred niekoľkými rokmi sme uviedli rôzne asistenčné služby, neskôr sme prišli s ponukou fotovoltických panelov a solárnych kolektorov, teraz s riešením pre inteligentnú domácnosť, ktoré plánujeme ďalej rozširovať. Chceme byť partnerom domácností a myslíme si, že všetky tieto produkty a služby súvisia s naším základným biznisom.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?