Ako sa zbaviť plesní v kúpeľni?

Profilova fotka
V sprche či okolo vane sa objavila pleseň. Najprv to začalo v kritickom styku vane s obkladom, dnes už je aj v škárach medzi obkladacími prvkami. Ako by ste túto situáciu riešili?
1
2
@peter_mapei vetranim po kupani/sprchovani.
Profilova fotka
@peter_mapei asi prejst k inej znacke :-D
@peter_mapei Zavola by som zenu nech s tym nieco konecne robi. :-D
Cele by som to vybural a zvolil inu znacku skarovacky a silikonu :) Ktore neplesniveju. No ale bez srandy, treba vetrat, ziadny silikon to nezachrani.
Profilova fotka
Pekný deň, samozrejme vetranie je veľmi dôležité, ale dôležité je aj aký silikón sa použije a ako je naaplikovaný.
Nic ine,ako pravidelne vetranie a drzanie kupelky v suchosti ti nepomoze. Teraz je potrebne poriadne to vycistit,vydezinfikovat a nechat vyschnut. Nasledne treba zabezpecit stale vetranie /najlepsie z dvoch stran/.bud otvorenymi dverami,alebo namontovanim mriezok na spodok dveri. Ak je kupelka zle odvetravana, je potrebne po kazdom sprchovani utriet do sucha obkladacky a podlahu,aby sa nezrazala para. Ak tam mate aj pracku,ktora ide denne,aj ta zvysuje vlhkost.Bud ju dajte do inej miestnosti,alebo aj tu po pouziti dosucha vyutierat a doklane kupelku vyvetrat po kazdom prani.Taktiez snury na susenie pradla zvysuju vlhkost.Osusky a uteraky tiez nesusit v kupelke po pouziti. Vsetky tieto "zvlhcujuce elementy" treba odstranit a neustale vetrat,vetrat,vetrat ! Castejie by som aj umyvala obkladacky a vsetky rohy nejakym pripravkom proti plesni,aby sa dalej nesirila,je to velmi nebezpecne a nevzhladne. Musis teda radikalne zamedzit vytvaraniu vlhkosti a vyskusat vsetky mozne popisane sposoby.
Profilova fotka
ja som kupil odvlhcovac. rapidne sa nam vyskyt plesni znizil. mame v kupelni len male okienko 30x30cm takze cez neho kupelnu nevyvetram.
toto je príklad extrémne zanedbanej kúpelne toto nieje otázka pár dní to by tam muselo byť mokro ako v močiari a plesnivejú hlavne tie nánosy špiny ... pri bežnej údržbe toto hádam ani nehrozí a v živote som nemala a ani nevidela takúto kúpeľňu či už v dome alebo bytovke kde je horšia možnosť odvetrania ... na toto jedine ceresit sprej proti plesni a vydrhnúť dočistiť hg čističom na špáry a obnoviť silikón ... proste dezinfekcia odvetrať a hlavne častejšie ako raz za uhorský rok umyť...
Profilova fotka
Taktiež ak je problém z vlhkosťou odporúčam použiť epoxidovú škárovaciu maltu, ktorá je 100% nenasiakavá a nie je šanca aby sa tam pleseň zachytila. Tiež nie je silikón ako silikón. Je obrovský rozdiel v % obsahu silikónu. Ale vetranie je jednoznačne prevencia.
@tomas_mapei aj ta vaňa je z nenasiakavého materiálu a pleseň tam je ;-)
Tak toto je iny humus :-D Je svetla,takze okno v nej zrejme je. Tato kupelna cistiaci prostriedok ani nevidela. Plesnivie tam spina :-D
Profilova fotka
@zuzanale Pleseň sa tam objaví, ako všade, ale dá sa vyčistiť... ;-) Ale z nekvalitnej škárovacej malty a silikónu je to nemožné.
Článok sa načítava...
@tomas_mapei to je možné ale nie každý je ochotný do toho epoxidu investovať a ten kto si takto zanedbá kúpelňu tak myslím že tomu je šuma fuk čo tam dá... inak propagujete hlavne vašu epoxi špárovaciu čiže tú bežnú môžme rátať medzi tie nekvalitné???
Profilova fotka
@dorwin Aj ste použili nejaké chemické čistiace prípravky na už vzniknutú pleseň?
Profilova fotka
@tomas_mapei zena pouziva klasicke savo. vystriekat a potom vyvetrat.
Profilova fotka
@zuzanale samozrejme s epoxidovou škárovačkou znižujeme riziko tvorby plesní na absolútne minimum, avšak bežné cementové škárovačky Mapei, ako je napríklad Ultracolor Plus obsahujú protiplesňovú technológiu Bioblock a majú výrazne zníženú nasiakavosť vody vďaka systému DropEffect. Čím sa snažíme čo najviac tvorbe plesní a rias predísť. Kvalitu musí každy posúdiť sám :-)
Profilova fotka
@dorwin Áno, savo je riešenie, ale pozor je to veľmi agresívna látka, ktorá vám časom môže poškodiť štandardnú škárovaciu maltu, ktorá nie je odolná voči chemickým vplyvom,
Profilova fotka
@tomas_mapei no, ta ma 30 rokov. asi to svokor robil klasicku cementovu :)
Profilova fotka
@dorwin Starý dobrý cement... ;-) Ale teraz by ste s tým už asi neuspeli. Máme 50 odtieňov farieb v súčasnosti a aj to sa niekomu máli ;-)
Profilova fotka
@tomas_mapei aj to sa niekomu máli? Ja som názoru, že dnes už máme zbytočne veľa možností, myslím odtieňov a podobne, lebo čím viac toho je, tým viac má človek potrebu vymýšľať :-D
Profilova fotka
@luki784 Určite súhlasím. Ale ponuka vždy vychádza z dopytu. A tiež je treba sa prispôsobiť výrobcom obkladov a dlažieb.
Profilova fotka
@tomas_mapei to je pravdou, len fakt je ten, ako som to aj ja videl napríklad, keď sme kupovali kuchyňu a robili, že žena vyberala z troch farieb linky a pritom mne sa zdalo ak keby to boli tri rovnaké farby, že proste úplne malé rozdiely a jej to rozhodovanie zabralo toľko času, že až som nechápal
Profilova fotka
@luki784 Výber farby bol, je, a vždy bude ženskou doménou.. ;-)
Profilova fotka
Ďakujeme za vaše príspevky. Pokračujeme zajtra ráno. Pekný večer
@tomas_mapei Ja by som nadviazal na tu dvojzlozkovu skarovacku. Vraj sa to velmi, velmi zle cisti a preto ma napada. Skaruje sa to plosne alebo len v oblasti skar. Aky je lepsi postup? A ako sa chova ak sa pouzije dlazba ci obklad ktory ma strukturu napr dreva ktory sa v sucasnosti vela pouziva. Svagrova si to dala na podlahu, pouzila sa bezna skarovacka a i tak ju cistila niekolko tyzdnou vsetkym moznym od vseliakej chemie cez ocot naparovac atd. az po ryzaky. Tie nakoniec ich minula 3 nez sa to podarilo vycistit.
@17juraj17 o tomto som aj ja pocul, ze s cistenim je to tazko, ale neviem, co je na tom pravdy :-)
Profilova fotka
@17juraj17 Čo sa týka čistenia asi toľko. Keď viete ako to vyčistiť, resp. aké náradie k tomu použiť je to ľahšie ako pri klasickej cementovej škárovacej malte. My máme na každom balení stručný návod, ktorý máme overený. Naši majstri, ktorí to vyskúšali si to veľmi pochvaľovali.
Profilova fotka
@mambo11 Pozdravujem. Ako som už písal je to mýtus. Keď použijete správny postup, zvládne to každý, trošku zručný majster
Profilova fotka
Krátke návody pre použitie epoxidových škárovačiek: https://youtu.be/ILKWcb3u7Po https://youtu.be/wjqPGpeKDbg
@tomas_mapei touto spravou ste ma potesili, ja s tym nemam skusenost preto som nevedel, pisal som len o tom, co som pocul, ale som rad, ze ste mi to vyvratili, ono je asi najlepsie, ekd si to clovek na vlastnej kozi skusi
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?