Zonova regulacia teplovodnej podlahovky - ma zmysel?

Zaujimal by ma Vas nazor na dilemu, ktoru prave riesim ohladom kurenia a jeho regulacie v dome, ktory prave staviame. Bude to poschodovy dom, spolu cca 150m2, straty cca 6kW, teplovodna podlahovka, zdroj tepla TC vzduch/voda, bude aj rekuperacia. Budeme mat taktiez inteligentnu elektroinstalaciu. Tym padom mam samozrejme snahu integrovat kurenie do nadradeneho systemu. Otazka je do akej miery to ma zmysel. Moj prvy plan bol regulovat kazdu miestnost zvlast, teda na kazdom okruhu podlahovky mat ventil riadeny instalaciou a polda teploty ho otvarat a zatvarat. Ako som ale zacal viac zistovat o TC, prisiel som na to, ze TC potrebuje nejaky minimalny prietok vody na kurenie a ten nemusime dosiahnut ked sa priskrti viacero ventilov. To sa da riesit bud akumulacnou nadobou (na ktoru mi velmi nezostava miesto v technickej miestnosti), alebo komplikovanou logikou v nadradenom systeme, ktory by pocital podla plochy miestnosti a otvorenosti ventilov, aky mu zostava prietok a nedevoli klesnut pod urcenu hranicu. Moja otazka znie, ci ma taketo relativne komplikovane a drahe riesenie zmysel vzhladom na zotrvacnost podlahovky a rekuperaciu, ktora tiez bude teploty mierne vyrovnavat. Zaujimali by ma prakticke skusenosti ludi, ktori maju inteligentnu instalaciu a teplovodnu podlahovku - do akej miery ste to integrovali a co na to hovorite s odstupom casu? Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@juros1 podľa mňa má. A aj keď Ťa presvedčia že nie tak aspoň sprav kabeláž.
Odpovedať
Profilova fotka
@juros1 mal som tiez velke plany a po takmer 4 rokoch bez nich, nevidim nejaky dovod ich predsa len relizovat :). Tych par stupnou rozdielu mi za tie komplikacie, vyssiu spotrebu nestoji.
Odpovedať
@juros1 Raz sa mi stalo ze system vsetko pozatvaral a tc prestalo kurit lebo nemalo dostatocny prietok. A rano som citil ze je trosku chladnejsie v dome. Kazdopadne povies systemu aby nikdy nezatvoril vsetky okruhy. Napr kupelne su vzdy otvorene lebo tam chces mat teplejsie = mam to tak nastavene. A ked prejdes na letny rezim/chladenie zase nech system netlaci chlad do kupelne lebo aj v lete je fajn nemat v kupelni kosu. Popravde mne dost chyba to ze inteligencia nejak nekomunikuje s TC. Mozno existuje nejake riesenie aspon on/off ale zatial som nemal cas ani chut sa tomu venovat - ak niekto o niecom vie dajte info
Odpovedať
@majkoj komplikacie urcite ano, ale preco vyssiu spotrebu? @gazzz chapem to spravne ze mas nadradeny system, ktory ovlada prietok na okruhoch podlahovky, ale nijako nie je spojeny s TC? mas aj rekuperaciu? mas akumulacnu nadrz? ako velky rozdiel v teplotach dokazes dosiahnut medzi miestnostami? co sa tyka tej komunikacie s TC, z toho co som zistoval, vacsina vyrobcov dokaze ist bud cez KNX alebo MODBUS. tam je potom na tebe ako velmi chces tomu cerpadlu kecat do roboty. ja sa budem snazit ist do nejakeho minima, teda povedat mu ze teraz chcem len ohrievat TUV, teraz uz chcem aj kurit resp chladit, ale do jeho internej logiky by som zasahovat nechcel.
Odpovedať
@juros1 Pôvodne som chcel aj JA zónovú reguláciu a našiel som na Aliexprese servo pohony za 5 eur a chcel som dať termostat do každej miestnosti, ale čítal som tu viacero diskusii a prišiel som na to, že pri mojích 4 izbách a 92m rozlohy to nemá vôbec zmysel. Podlahovka je velmi nepružná. Tak si predstav situáciu, že budeš mať nastavenú teplotu na 22 stupňou pri ktorých ti vypne okruh, ale ďalšie hodiny( povecme 5hodín) ti pôjde akumulacia a dosiahneš hodnotu povedzme 23 stupňa a potom začne klesať. Dostaneš sa pod 22 stupňou kedy ti otvorí okruh a dostane sa studená voda do systému. TČ ti začne hriať na plno, ale teplota v izbe ti bude ešte pár hodín klesať, kým začne stúpať. A toto sa ti bude opakovať dookola. JA mám nastavenú stále rovnaku teplotu a na prietokomeroch kúpelnu a obyvačku na plno a stiehnuté prietoky v spálni. Mám elektrokotol 12 kw lebo TČ sa mi neoplati a ide cca 5-6 hodín na 2 kw a vačšina dňa tam svieti 0.
Odpovedať
Profilova fotka
@juros1 potrebujes pravdepodobne viacej cerpadiel a aj kazdy termopohon nieco zerie. Cele si to predstavujes prilis jednoducho :)
Odpovedať
@juros1 vždy závisí zonova regulácia od domu. Či je krb či je obývačka s kuchyňou či sú odľahlé izby na severnej strane atď. Sú domy kde je to blbosť bungalovi do 100m2 Ale zložitejšie stavby kde je všade podlahovka tak jednoznačne!
Odpovedať
@juros1 da sa na to odpovedať otázkou predajcov áut z roku 2010 (1) a otázkou z roku 2003 (2). 1) aké máte skúsenosti s klimatizáciou v aute? 2) chcete do auta ABS? dnes už ani jedno neriešime lebo to má aj fábia a považujeme to za samozrejmosť. využívame to ale na aktívne šetrenie/bezpečnosť/výdrž auta a pod? Nie. Jedná sa len o číro čistý komfort a pohodlie (dá sa aj s nohou na brzde pracovať ako pri WRC v minulosti - pre tých čo sa ihned odvolajú na ABS). Podstata je..za 15 rokov bude MaR v 50% domacnostiach ale chce to zmenit mentalitu a samozrejme "cash flow" ľudu. Takže v jednoduchosti... / Nie je to potrebné a nič extra sa s tým neušetrí. Približne 10% nákladov čo máme overené. / vyhoda ze to vie ovládať všetko vrátane vyhrievanej WC mysy (názorná blbosť/extrém) - nutnosť ale?! / návratnosť žiadna - jedná sa o komfort . to je ako návratnosť plynového kotla / pri chladení je to viac cítiť - ten benefit - ako pri vykurovaní (predsa len viac tepla v zime pociťujeme lepšie ako viac tepla či chladu v lete) / nevýhoda - nie je to vôbec nutné pokaiľ dom nie je väčší/nie je chladenie v citlivých priestoroch/ alebo nie je zložitá sústava UK/CHL/VZT. moja rada.. spraviť jednoduchu zonovku bez nastenných termostatov (podomietkove) a bez všetkých možných obrazoviek a panelov a softwerov na telefon a pod .. proste zaklad s rozsirenim na VZT zariadenie, maximalne napojit na EZS/kamery a spravit pripravu (ak su ovsem planovane) na exterierove zaluzie. aaaa prietok a jeho stalosť vymysleli pani vodari pre slovakov tak (lebo tu su taky mudrlanti ktory nepocitaju nic na UK/CHL sustave a zaroven tvrdia ze je relane mat COP pri tepelku pri -10 nad 1).... že spravili obehové čerpadla s automatickým regulátorom prietoku/tlakovej straty a samozrejme výkonu. Ináč povedané - navolíš presný prietok a ono ho tá obehovka dodrží. Tadáááááá :-) Grundfoss magna napr (aj alpha to robí ale nedá sa presne stanoviť hodnota, iba % a v troch hladinách)
Odpovedať
Tiez som zonovu regulaciu pokladal za uplne zbytocnu, ale po tejto zime, kedy v jasny den teplota juznych izieb vyleti o 4-5C vyssie ako ziadana, na par okruhov pojde. Motivom nie je setrenie, ale len snaha zrovnat teploty v izbach pocas dna pri slnecnych ziskoch.
Odpovedať
@juros1 ano system ovlada z kurenia iba okruhy podlahovky. A ako sa pise tu vyssie ked je pekny slnecny den, izby s oknami na juh sa vedia vyhriat na teplotu aj o 3-4* vyssiu ta system to vie pekne zrovnavat. Mam nadrz tusim 300 litrov aj rekuperaciu. Neskusal som aky max rozdiel viem dosiahnut medzi izbami, ale napr kupelne su nastavene na 23,5 a zadverie na 20.
Odpovedať
@mareklin co je na tom vobec take zle, ze v niektorych izbach mas tych par hodin pocas zimneho slnecneho poobedia o par stupnov vyssiu teplotu nez v inych?
Odpovedať
@gashtaan teplo nam je, nemame to radi. Hraju sa tam decka takze caste vetranie nehrozi. Dnes som neodstavil okruhy, uz tam je 26, zvysok domu 21. Vysoka teplota sa zvykne drzat od desiatej az do siestej, okna su vychod a juh.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Predstavujem si to nasledovne (prosim dopln to co mi tu chyba). Mam jedno TC. To zohrieva vodu v akumulacnej nadrzi, potrebna velkost sa urcite da vypocitat. Cize jedno obehove cerpadlo je medzi TC a akumulackou. Z akumulacky idu rozvody do podlahovky, teda druhe obehove cerpadlo je tam (mozno dve - jedno pre prizemie, jedno pre poschodie). No a nadradeny system zatvara a otvara ventily podla teploty. Bude to Loxone, ten ak sa nemylim ma ekvitermicku regulaciu, teda nemal by ist na tupo len zatvor, nechaj vsetko ochladnut a potom to dobiehaj. Jasne ze tie ventily na podlahovke nieco zozeru, ale predpokladam ze to nebude ziadna strasna spotreba (teda ak si toto myslel termopohonmi). Detske izby budeme mat na juh, spalnu na sever, takze nam asi tiez bude vznikat rozdiel teplot vplyvom solarnych ziskov. Z toho co pise mareklin a gazzz vyzera ze sa to realne deje a ze to aspon z casti ten system dokaze riesit. Toto ma mierne presviedca o tom, ze to nejaky vyznam ma a mozno budem lutovat ked to tam nedam. @yokomo Ano, toto povazujem za riziko zotrvacnosti, ale myslim ze prave ta ekvitermicka krivka by toto mala ciastocne riesit, najma tu fazu vychladania, system by sa mal casom naucit kedy ma zacat kurit aby mu nevznikali taketo medzery. Samozrejme tak znie teoria, vyskusane to nemam.
Odpovedať
Profilova fotka
@juros1 system sa vyriesit da, netvrdil som opak. Otazka je za aku cenu ;). Termopohon zerie cca 3W. Pri TC musi ekvitermika riadit vystupnu teplotu TC, inak to bude neefektivne. Pri solarnych ziskoch bude vacsi problem vysoka teplota na juhu ako nizka inde. Ako som spominal mal dom velke plany, ale toto je moja 5ta zima a zatial stale nevidim zasadny dovod ich realizovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mám na vás otázka. Sú termopohony ktoré sú bez prúdu otvorené. Sú aj také ktoré sú bez prúdu zatvorené. Ale či sú také ktoré ostávajú otvorené na nastavený prietok aj bez prúdu??
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 niekto tu spominal, ze take ma.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj super.....Tak spomínaj kto to bol 8-)
Odpovedať
@juros1 no skús to tak riešiť ako si to písal. Ja mam termostat Netatmo ktorý sa tiež prvé dva týždne len učí ako stúpa a klesá teplota a na aj ekvitermiku teda bere hodnoty cez internet SHMÚ stanice
Odpovedať
@yokomo aby to presne takto nelietalo, treba použiť PID reguláciu. ;-)
Odpovedať
@megdesign áno len tá cena potom bude niekde inde.
Odpovedať
@yokomo kde inde? PID regulácia je jeden funkčný blok v riadiacom systéme....
Odpovedať
@megdesign sorry ja sa nevyznám. Ja som chcel urobiť jednoduchú zónová reguláciu. Prvo som našiel pohony na Slovensku za 25 EUR a potom som našiel tie iste na Aliexprese za 5 EUR a chcel som dať ktomu termostat za 20 EUR. Otváralo s zatvárali by to pri stanovených teplotách, ale po čítaní diskusii som od toho ustúpil a pochopil, že pre 92 metrov to asi nemá zmysel.
Odpovedať
@yokomo no vidíš. A ja budem dávať na 96m2 úžitkovej. ;-) Samozrejme treba serva 0-10V/4-20mA...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign už máš aj nejaké vybraté? Môžem poprosiť o link. Dik
Odpovedať
@logo22 stale hladam. Nasiel som len 0/1, co je sice pre mna pouzitelne /taka pomala PWM/, ale skusam este najst analogove... https://www.aliexpress.com/wholesale?...
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 http://www.ivarsk.sk/sk/elektrotermic... @megdesign ano servo je riesenie, ale ja mam doma 8 okruhov a ak maju serva stat 80-100€ k tomu riadenie, otazka je ci uzitok je umerny investicii.
Odpovedať
@majkoj to ano. Nejaku navratnost tam nemozeme ratat. Skor chcem, aby netocilo pri zapnuti obehovky vodu do kazdej vetvy, ale len tam, kde potrebuje. A na to mi budu asi stacit aj digitalne serva....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte. Zvazujem.Budem mat TC zem voda(kolektor) a chcel by som zonove riadenie.Mam natiahnute v kazdej izbe kable na termostaty.Moja otazka ale je ze ked to chcem mat napriklad v tablete vsetky miestnosti tiez za musia dat tie termostaty do izieb vsak?A tie potom sparujem s tabletom?Ospravrdlnujem sa no som v tom lajk.Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?