Zadanie pre projekt kúrenia

Dom: prizemny bungalov, novostavba, zastavana plocha 170 m2 ( vratane dvojgaraze). Tepelne straty: este nemam, lebo pracujeme na projekte; ale zaklady: penove sklo plast domu: 30 cm murivo+25cm EPS strecha:dreveny tramovy strop a 40 cm mineralna vlna trojskla TUV: asi bivalentny kotol.. a teraz co sa tyka kurenia: budeme mat salavu pec vykon 3-5kW umiestnenu v obyvacko-kuchyni,ale chceme do projektu zahrnut aj ine, pridavne kurenie..a tu vas prosim o rady, nazory: teplovodna podlahovka, el. podlahovka,infrapanely alebo konvektory? dakujem
Odpovedať
hmmm, to vyzera dobre :-) v peci budete kurit stale?ak ano uz by som volil len infrapanely alebo popripade konvektory ale pridal by som este 15-20cm vlny do stropu, ta nestoji vela
Odpovedať
@rasto7764 no neviem ci budeme kurit stale v peci..ked budem stara a chrontava, tak s ami nebude chciet kalat drevo :) alebo decka pridu zo skoly, nebudu predsa zapalovat pec..preto chcem aj nahradne riesenie, len neviem co :-| preco si myslis ze treba tak vela izolacie do stropu? nehrozi kondenzacia? tie infrapanely sa nam pozdavaju, v podstate vychadzaju cenovo tak isto ako podlahovka, len nemam realne skusenosti ani referencie..zas podlahovka sa mi paci v kupelni, lepsie sa odpari voda z dlazby.. ale to je asi inak crazy riesenie, ze obyvacka+kuchyna-pec, kupelna a chodba-podlahovka a spalne infrapanely alebo konvektory :)
Odpovedať
@pami2 no crazy aj financne dost narocne... :-) s tou izolaciou stropu kvoli tomu ze to je velka plocha a ja by som tam este pridal tu izolaciu. pri bungalovoch treba dobre izolovat podlahy a strop su to velke plochy. asi si budes musiet pockat na tepelne straty, na vypocet a potom budes mudrejsia ;-)
Odpovedať
Skúsim hrubý odhad tepelných strát an bloc aj s garážami pre +20st.C a pre vonk. teplotu -15st.C: Steny plocha cca 140m2, U=0,1 W/m2.K , t.j. straty cca 490W Strecha plocha cca 170m2, U=0,09 W/m2.K, t.j. cca 510W, Okná, dvere plocha (odhadujem) cca 20m2, U=1,0 W/m2.K, t.j. cca 700W straty Podlaha plocha cca 170m2, (odhadujem EPS 200mm), U=0,17W/m2.K, tj. straty cca 500W Celkom statické straty asi 2200W. Pripočítaj odhadom 50-60% (difúzne straty a straty vetraním -bez rekuperácie). Celkom tepelné cca 3300 - 3600W P.S. Ak pridáš podľa rád predošlých diskutérov ešte niečo na strop (napr. 10cm), tak znížiš tep. straty o cca 120W! Zváž, či sa to ešte oplatí. P.S. Tep. straty sú mimoriadne nízke, daj si pozor na to, aby vykurovací systém bol plošný, nie bodový!
Odpovedať
@maros58 dakujem za tento vypocet. do podlahy neplanujeme dat izolaciu, v zakladoch bude 40 cm zhutneneho penoskla. tak izolaciu do stropu pridame, to nie je velka financna zataz, len som nevedela ci mozeme-kvoli rosnemu bodu, kondenzacii atd.
Odpovedať
@pami2 Odporúčam Ti podlahu zaizolovať. Aspoň 100mm EPS. Uvedom si, že terén počas zimného obdobia plošne vychladne a pomaly premŕza. T.j. aj do priestoru popod základy sa "nasťahuje" chlad! Obvykle sa počíta s priemernou teplotou terénu (platne) pod podlahou na úrovni +5st.C. Tá hodnota sa líši podľa stupňa izolácie základov, napr. u Teba sa môže počítať s "teplejšou" platňou, cca +8st.C. Ale ten rozdiel teplôt voči vnútornej podlahe tu stále je, takže nejaké "papuče" je vhodné natiahnúť.. P.S. Vhodné je nadimenzovať stavbu tak, aby plošné prestupy tepla do okolia a do zeme boli vyvážené (múry, strecha, podlaha). Okná a dvere sú iná kapitola, tam sú aj 10 násobné prestupy a tu je vhodné rozumne uvažoavť s plochou a orientáciou.
Odpovedať
@zeld ahoj, pozerala som tu svedsku zakladovu platnu, tak to je sila :-) na 25cm zmenime v pohode, ak nam to odobri statik. chcela by som pozroet nejake domy s infrapanelmi, viac-menej sme rozhodnuti ist tymto smerom, hoci vela ludi mi odporuca ist do teplovodnej podlahovky,kedze je tam pec..no ja si myslim, ze ak na pravu salavu pec napojim vymennik, tak ten efekt salaveho tepla pokazim..
Odpovedať
Súhlasim s Marosom58 a Zeldom. Moj návrh by bol: Podlahové teplovodné kúrenie v celom dome. Sálavu pec, doplniť o vodný výmenník. Systém doplniť o hlavný zdroj, ideálne by bolo TČ. Toto je univerzálne riešenie pre podobné domy. Je to vyvážené Leto - Zima a Auto - Ručne. Prosím pri výbere obstavby dodržať maximálnu teplotu povrchu pece pod 40°C a čo možno najmenší výškový rozdiel teploty. Platí: Zdroj tepla tlačiť čo najnižšie a nepreháňať jeho teplotu. Hlavne pri sálavých peciach sa to nedodržuje. Spodok býva studený a hore sa nedá udržať ruka. Ani radiátory by ste si nezavesili všetky do stredu domu a pod strop.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?