Výmena vzduch pri centrálnej rekuperácii

Ako je pri centrálnej rekuperácii zabezpečená výmena vzduchu v miestnostiach, ktoré nemajú odsávanie, napr. detské izby? A čo sa v nich deje v priebehu dňa keď sú deti povedzme v škole? Je tam celý čas privádzaný nový vzduch bez toho aby odchádzal ten starý preč?
Odpovedať
@msojka Starý vzduch odchádza netesnosťami napríklad špárami pod dverami - dvere by nemali mať prahy.
Odpovedať
presne, dvere nemajú mať prahy, aby nevznikol podtlak a viete nechať keď sú preč aj pootvorené dvere. my máme rek. a po príchode domov zo školy a práce je vzduch svieži a čistý, čiže sa vymenil. a na reku máte viacero programov, viete si to pekne nadstaviť, buď apkou alebo priamo na reku, prípadne pripojením na pc.
Odpovedať
Dvere môžu mať prah, ale odporúča sa medzi ním a dverami cca. 8mm medzera. Alebo sa dá použiť stenová alebo dverová mriežka.
Odpovedať
@nororo A aký význam má prah ak je medzi ním a dverami 8mm medzera? Priznám sa, že ja som si vždy myslel, že prah pod dverami je kvôli tomu, aby zakryl medzeru a "neťahalo" popod dvere.
Odpovedať
@msojka Rekuperáciu môžeš mať urobenú tak, že v každej miestnosti sú 2 anemostaty - jeden na odťah a jeden na prívod. V tom prípade je každá miestnosť vetraná samostatne a miestnosti (dvere medzi nimi), môžu byť úplne utesnené. Toto je ale nákladnejšie na realizáciu, nakoľko do každej miestnosti musíš doviesť 2 potrubia a nainštalovať 2 anemostaty. Potom je možnosť, že v niektorých miestnostiach máš len odťah (zvyčajne kúpeľňa, toalety, tech. miestnosť) a v obytných miestnostiach máš prívod vzduchu. V tom prípade potrebuješ medzi miestnosťami nechať určitú vzduchovú medzeru, aby vzduch mohol medzi miestnosťami máličko voľne prúdiť. Vôbec to nemusí byť 8 mm, ako tu niekto uvádza, stačí bohato 2-3 mm. Cez takú medzeru prejde toľko vzduchu, koľko rekuperácie preženie medzi miestnosťami. @toky1 Áno, pod dverami môže byť prah, ale v súčasnosti sa dáva už len prechodová lišta, ktorá má na výšku len pár mm. A medzi dverami a tou lištou aj tak musíš nechať aspoň 1 mm medzeru, aby sa dvere nešúchali o lištu. Prahy sú už archaická vec, alebo sa používajú tam, kde sa dvere opierajú o prah s tesnením, aby dokonale tesnili. Aj na dokonalé tesnenie už dnes existujú iné druhy prechodových líšt - magnetické. Ja mám napr. takú v špajzi. https://www.stolarske-potreby.cz/pada...
Odpovedať
@toky1 pisem, ze prah (prechodova lista) moze byt, nie ako niekto hore pisal, ze nema byt (vyjadrenie od Nilan.cz, vratane tej 8mm medzery a stenovych mriezok) 😎 Moznosti je viacej.
Odpovedať
@nororo @chrobak7 OK, už chápem. Dík za dovysvetlenie.
Odpovedať
@chrobak7 prechodovú lištu mám len pri spojoch rôznych podláh-tam je i malá medzera a lišta je natlčená do tej medzery, ak je rovnaká podlaha nie je tam žiadna lišta, špajzu pri veľkej zime mám i málo odchýlené dvere, lebo tam mám chladničku a tá ide len od +15 alebo je niekedy odstavená a špajza slúži ako chladnička
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od msojka:

Ako je pri centrálnej rekuperácii zabezpečená vým…
@msojka Tak isto existuju zárubne, ktoré majú v hornej hrane zafrézovanú drážku asi 30 cm dlhu(ktorá sa nedotýka steny cca7mm),ktorú nie je vidno a vie vzduch prejst cez tento priestor a potom možte riešiť dvere ktoré sú tesné napr, z padacím prahom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?