Vymena plynoveho kotla

Ahojte. Mam na dome stary plynovy kotol Protherm 30 PLO. Chcem ho vymenit za novy, najslepsie kondenzacny. Vie mi niekto poradit za aky ho vymenit ? Ide o to ze teplotu vody musim mat nastavenu na 75 stupnov, pretoze posledny radiator od kotla je +- 25m. radiatory su liatinove a trubky niekde colove a niekde 3/4 colove. Radiatory a trubky menit nebudem. Vykurovany priestor cca 180m2 Dakujem
Odpovedať
dovod vymeny?
Odpovedať
@michal_brezansky pretoze ma 15 rokov a je rozpadnuty
Odpovedať
@dlhopis ale kúri ne?
Odpovedať
Nebudem byvat s 2 malymi detmi v dome s rozpadnutym kotlom ktory moze kazdu chvilu prestat fungovat a ma spotrebu jak tank. Ak neviete normalne poradit tak sa radsej neozyvajte.
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhopis A načo chcete kondenzačný kotol,ak potrebujete mať takú vysokú vystupnú teplotu? Potom ani ten kotol nepôjde v kondenzačnom režime.
Odpovedať
@igorkoo konecne nieco k teme. aky kupit teda kotol namiesto toho povodneho. ked uz aj napr. prottherm medved je kondenzacny. robia sa vobec este stare kotle ?
Odpovedať
ano robia sa este stare kotle.. Vyrobca Attack stacionáry nekondenzacny..
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhopis Klasické kotle sa už pomaly nevyrábajú.......takže najlepšie bude kúpiť kondenzačný. Otec na 200 m2 dom klasická poschodová komunistická kocka zateplena 5cm polystyrénom.Pred 2 rokmi sme menili kotol za kondenzačný a má tiež liatinové radiátory a viac ako 55 - 58 °C tepla voda do radiatorov nešla. V prechodnom období bohate stačí aj 45 - 50 °C a to ma v dome 23°C teplotu.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Dakujem za dalsiu odpoved k teme
Odpovedať
@michal_brezansky Dakujem
Odpovedať
@dlhopis momentalne je ich absolutny nedostatok nestiha vyroba takze tazko zozeniete
Odpovedať
@dlhopis ak maš staré radiátory a trubky daj si stacionár , vymen ho za stacionárny kondenzačný protherm medved , a rečiam o neučinnosti never však vačšinou roka kuriš na nižšie teploty , inak kotlov niet , nie su čipy .. čerpadlo dáš aké chceš , je to dobrý poctivý stacionár..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@michal_brezansky výroba stíha,nie sú čipy,Dzurinda fabriku na čipy odpelhal
Odpovedať
@dlhopis To je ako rozpadnuty?Pokial netecie,tak vsetko ostatne na tak jednoduchom kotli sa da pomerne jednoducho opravit.Ak naozaj kuri na 75°C na vystupe,spiatocka ma kolko 60°C?Kupou noveho kotla akurat vyhodis peniaze,lebo v takomto teplotnom rezime kondenzovat nebude.
Odpovedať
Samozrejme,že v dnešnej dobe len kondenzačný kotol. Výrobcov je veľa.Medzi najdrahšie značky patrí viessmann,geminox. Ak máš dostatok financií tak doporučujem viessmann od rady 200 + samozrejme bojler na TUV, prip. so vstavaným bojlerom.Na ceny sa treba informovať u predajcov.
Odpovedať
@dusan72 je mega hrdzavy cely a jak je ten predny panel ktory zakryva tie plynove horaky tak ten drzi uz len na jednom srobe. To tesnenie uz bolo menene za nejake ine a kotol je z predu ohoreny ked kuri tak vyslahaju plamene von. Mal som doma aj revizaka a ten mi ho len skontroloval a odporucil okamzitu vymenu. Tych 75 som tam nastavil aby som vykuril aj poslednu izbu kedze to je strasne daleko a este som musel aj priskrcovat ventily. Mozno keby sa tam nastavila nizsia teplota a riadila by ho ekvitermika s tym ze by bezal na nizsej teplote tak by to zvladol vykurit.
Odpovedať
@dlhopis never na kondenzacne rezimy,nova vec je nova vec , to ako ,eby niekto povedal ze 100 konove auto spred 18 rokov ma taku istu spotrebu ako nove ,nekupuj kadejake kurvy nemecke zavesne ,pretoze maju lamelovy vymennik ako chladic auta a ten sa pri starych rurach a radiatoroch zanesie ,kup si poctivy kondenzacny stacionar a mas pokoj ..nova vec je nova vec a stacionary maju spravidla externe cerpadlo ktore si mozes sam kupit a nastavit ako treba..A PLO myslim znamena vecny plamen , tak uz tam mas usporu..
Odpovedať
@daralbajda Veissman ma nerezovy vymennik trubkovy,ziadne lamely.
Odpovedať
@dlhopis Ten tllk technik ti mal nastavit tlak na horak,ked plamene slahaju von.pri normalnom tahu komina a nastzavenom vykone sa to nema diat.
Odpovedať
@dusan72 neviem ,nehadam sa myslim ze ma doskovy ,ci lamelovy , ale je rozdiel ked mas spustu tenuckych trubiciek ,ako ked mas liatinove kotlove teleso .za 30 rokov som sa riadil zasadou na stare radiatory a trubky len stacionar s madivnym kotlovym telesom. Proste poctivy kotol -trolejbus..
Odpovedať
@daralbajda To suhlasim,ale mam overene,ze zavesne s nerez vymennikmi toho znesu dost.Najhorsie su tie s hlinikovymi vymennikmi na ktore prechadzaju niektori vyrobcovia-lebo cena.Svet speje do pekla konzumu.
Odpovedať
@daralbajda tak spravne. teraz tam je vecny plamen. zoberem asi toho medveda od prothermu. aj tento je protherm a slape uz 15 rokov, len ako vravim, radsej ho uz vymenim
Odpovedať
este by som ste mi mohli pomoct ako vyratat vykon ktory potrebujem. je tam 11 radiatorov. vykurovana plocha dokopy je 180m2 a vyska stropov je 2.8m. dom tehla + skvarobeton, momentalne nezatepleny, ale zateplovat sa bude. okna plastove 2 sklo.
Odpovedať
@dlhopis mal si 30,zimy sú slabšie musí stačiť 25 tká.... To tak sedliacky som vypočítal...
Odpovedať
180x3x40=21,6kw +TUV =24kw 180m2xkonstrukcna výška/ahoj x merná strata/m3=
Odpovedať
@daralbajda Parada. Pozeram ze aj ten medved je akurat 25ka. Dakujem velmi pekne tebe aj dalsim zucastnenym za Vas cas. Pekny den
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Zdravím. Už ubehol nejaký čas od posledného príspevku. Chcem sa spýtať, či ste už vymenili kotol a aký ste dali. Ak áno kúrili ste túto zimu? Aké máte skúsenosti s ním? Spotreba plynu, možnosti regulácie, komfort ovládania atď... Práve riešim niečo podobné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?