Výmena kotla v 40 ročnom nezateplenom dome

Dobrý deň, rád by som sa spýtal na váš názor, či má význam vymeniť kotol v nasledujúcom prípade: 40 ročný dom, tehla, nezateplený, poschodová podpivničená „kocka“, pôdorys cca. 10 × 10 metrov. Momentálne ročné výdavky na kúrenie plynom sú okolo 1600 EUR a povedal by som, že stále je tam relatívne chladno. V izbách sú pôvodné liatinové radiátory, kotol Protherm Medved 30 KLO, na ohrev vody sa používa plynový ohrievač Quadrica, tuším 120 alebo 150-litrový. Kotol podľa návodu, ktorý som našiel, môže fungovať v režime s plným (26 kW) alebo zníženým výkonom (18 kW). Aj napriek charakteru domu sa mi to zdá byť príliš veľa. Nepriniesla by nejakú citeľnú úsporu výmena tohto kotla za nejaký novší typ (napr. Vitodens 111-W so vstavaným zásobníkom vody, resp. niečo nekondenzačné/lacnejšie od iného výrobcu), ktorý by nefungoval v režime ON-OFF, ale by bežal nonstop a výkon si upravoval podľa potreby? Resp. fungovalo by to vôbec? V dome žijú už len rodičia na dôchodku, takže komplexné zateplenie je z finančných dôvodov beh na dlhú trať, aj napriek tomu, že by to bolo najlepšie riešenie. Ďakujem za názory.
Odpovedať
@samob pomoze. Ale tiez to daco stoji, zatepli napr strechu fukanou izolaciou to je relativne lahke rychle a nie az tak drahe
Odpovedať
Profilova fotka
Pomôže všetko zo spomenutého . Ale najlacnejšie je dať vyčisťiť kotol.Je to dobré robiť každé dv roky.Výmena okien , zateplenie stropu ,obvodových stien ,až potom by som riešil funkčný kotol.
Odpovedať
@samob pri týchto rekonštrukciách že by sa menil kotol a to konkrétne za Viessmann tak kľudne môžete rátať ročnú úsporu 500€ Ta kvadriga by letela ako prvá z domu.
Odpovedať
@samob Ak je kotol servisovaný, výmena za iný nekondenzačný úsporu neprinesie. K medveďu sa dá pripojiť čidlo vonkajšej teploty a nastaviť ekvitermiku, aby kotol takmer stále hrial a nevypínal sa. Radiatory netreba meniť, to úsporu neprinesie. Najciteľnejšiu úsporu pri celkovej investícii okolo do 1000€ prinesie nalepenie 10-15 cm polystyrénu na strop pivnice a rozrolovanie 20-40 cm mäkkej vaty na strop vrchného podlažia. Citeľne sa zároveň zvýši pocitová vnútorná teplota. Ja mám kompletnú rekonštrukciu takého domu za sebou. Robil som ju postupne 10 rokov, tak viem posúdiť, ktorá úprava čo priniesla. Pred rekonštrukciou sme spálili 4400 m3 plynu ročne a teraz 1000 m3
Odpovedať
@jakino medveď je žrút plynu , výmenou za kondenzačny rátajte - 500€ ročné. Jednoznačne by som začal tam! Ďalší žrút je kvadriga tiež sa ho zbaviť. Potom izolacia do stropu A naposledy zateplenie fasády.
Odpovedať
@gkrivanek Mal som servisovaný Medveď 30 KLZ so vstavaným 90L zásobníkom. Výmena za špičkový kondenzačný kotol Fondital Antea 12 KRB mi priniesla úsporu na kúrení 15%. Tak nech si @samob prepočíta, aká bude návratnosť investície 3000€ do predraženého kotla Viessmann, ovládača, snímačov, bojlera a inštalácie. Navyše mu po celkovom zateplení bude kotol zase cyklovať a zníži sa tak jeho účinnosť. Spodný výkon Vitodens 111W je 6,5 kW. Spodný výkon môjho kotla je 1,2 kW, takže by necykloval ani po zateplení. Navyše je o 500€ lacnejší.
Odpovedať
@jakino to teda musí byť extra špičkový kotol keď usporil len chabých 15 %. Ti vravím 500€ ako vysitych Podvrdim ti to 10 timy inštaláciami Akých 3000€ Viessman 111 stojí 1650€ spodný výkon 4.6kw So zásobníkom v sebe.nastavi konštantne 55C a frčí v kondenzačnom režime. Tie medvede sú technologicky zastaralé neusporne kotle. O cyklovani prd viete,inak by ste cyklovanie pri radiátorovom kúrenie s kondenzačny kotlom ani nezmienili.
Odpovedať
@sysell Ako sa bude správať tá fúkaná izolácia z dlhodobého hľadiska? Nebude to vlhnúť, resp. nesadne to výrazne časom? Strop je tuším zo škvárobetónu, či z čoho sa to v tej dobe robilo. Budem sa musieť spýtať na presné zloženie tej strechy a aký je tam vôbec priestor. Letmo si spomínam, že z bočnej strany boli tuším dve vetracie mriežky, cca. 20 × 20 cm. @mesarosanton Spýtam sa, kedy ho čistili naposledy, ale asi to bolo už dávno. Zabudol som spomenúť, že okná sú už vymenené – aj keď tiež už majú svoje roky. Kotol by sa po zateplení asi menil tak či tak; ak by to malo priniesť nejakú výraznú úsporu, tak ten sa dá vymeniť prakticky ešte túto vykurovaciu sezónu; zateplenie predsa len musí počkať na vhodnejšie počasie. @gkrivanek 500 € znie už celkom zaujímavo. Nenapadá vás takto od stola, či by pri výmene toho kotla mohlo vzniknúť nejaké nečakané prekvapenie, ktoré by to celé predražilo? Sú tam liatinové radiátory ešte s pôvodnými ventilmi. Bude stačiť len vymeniť kotol, komín + bižutériu okolo, alebo hrozí riziko, že sa to môže výraznejšie predražiť? @jakino Neviem, či by v tomto prípade tá ekvitermika fungovala, lebo keď som to dobre pochopil, ten kotol dokáže ísť len pri dvoch výkonoch 26 kW a 18 kW. O izolácii stropu v pivnici som uvažoval; nejaká tam síce už je, ale robilo sa to pred mnohými rokmi, takže z dnešného pohľadu to už bude smiešne (tuším 2 alebo 3 cm). 15 cm by sa tam ale ešte mohlo zmestiť bez šúchania hlavy o strop :) Konštrukciu strechy budem ešte musieť zistiť, asi by sa skôr išlo do tej fúkanej izolácie čo spomínal kolega vyššie – lebo inštalácia vaty by znamenala výmenu celej hornej hydroizolácie, ktorá by mala byť ešte v relatívne dobrom stave. Čo sa týka kotla, spomínal som, že nemusí ísť vyslovene o Viessmann.
Odpovedať
@samob treba vyvlozkovat flex plastovou rúrou komín. Alebo cez stenu.v oboch prípadoch nepresiahne 200€. Liatiny jednoznačne nechať , ale rozhodne na ne osadiť termostaticke ventili .Doporučujem Danfos alebo Herz. Keď ostáva starý železný rozvod tak osadiť kvalitný filter pred kotol. Total filter. Zavolajte si kurenarsku firmu a nech vám navrhnú riešenie.
Odpovedať
@gkrivanek Díky za pomoc, posuniem to investorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@samob na takýto dom je najvhodnejšie vymeniť za Protherm Medveď Condens plus zásobník.
Odpovedať
@samob neviem vlhut nema preco, cio sadne neviem nemusela by, robai todlho hadam to neni blbost, tiez to dam spravit, chcel som povodne rozostriet vatu ale neche sa mi v tej spine plazit a srat sa s tym.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@samob ak nie sú peniaze na kompletné zateplenie, tak by som začal s tými najlacnejšími riešeniami až po najdrahšie. 1) zisti koľko kW plynu spália ročne podľa posledného vyúčtovania a prípadne zmeniť dodávateľa 2) Kotol je asi v pivnice aj rozvody nie? Tak potom zaizolovať tieto trubky kúrenia + aj rozvody TÚV ak sú v pivnici, izolácia stojí pár EUR, a návratnosť pri správnej hrúbke je max. 1 vykurovacia sezóna. 3) neviem či ten kotol dokáže aj ohrev TÚV, ak áno, tak kúpiť buď kombinovaný ohrievač vody, alebo zásobník teplej vody, postačí max 80l pre 2 osoby, cena cca do 200 EUR, buď Dražice alebo Tatramat. Tá Quadrica má vačší plameň a túto kúrenári písali, že to spáli aj 1m3 plynu denne, len ten večný plameň. A to máš hneď cca 150 EUR ušetrených za rok. A možno sa ti podarí predať aj tá Quadrica za pár desiatok EUR na inzerát. 4) Neviem aký tam je priestor, ak by sa tam dala rozložiť minerálna vlna, tak je to docela lacné riešenie. 1m3 vlny stojí cca 20-24 € / m3. Nparíklad Knauf, Isover, alebo český Rotaflex. Čiže pri ploche 100m2 a trebárs hrúbke 20 cm, ťa to vyjde na 400 - 480 €. 5) Kotol vymeniť až keď bude naozaj dom zateplený. Ak tento rok nebude realizované zateplenie, tak by som možno kúpil za lacný peniaz nejaký nekondenzačný kotol s moduláciou výkonu, keďže henten píšeš že má daný iba pevný výkon. A henten Medveď možno ešte za nejaký peniaz predáš aj na inzerát. 6) a ak by sa vymenil kotol, tak dať na radiátory aj termostatické hlavice ak ešte nie sú.
Odpovedať
@gkrivanek dobre, nevšimol som si, že má v sebe zásobník, takže s komínom, ovládačom, vonkajším snímačom, prepojovacím materiálom, desiatimi termostatickými hlavicami a robotou to bude do aj tak 3000€. Usporí možno ročne 500€, ale dokopy s ohrevom teplej vody a len do vtedy, kým nezateplí. Akonáhle zateplí, úspora nového kotla, oproti starému vyčistenému medveďu bude 100-200€ aj s TUV. Takže návratnosť tejto výmeny za 3000€ bude 15-30 rokov, čo je viac, ako životnosť nového kotla.
Odpovedať
@jakino okolo 3000 bude s hlavicami to iste. K tej návratnosti sa nebudem vyjadrovať pretože to tu aj tak nemá zmysel ako veľmi veľa vecí na tomto fóre. Zakladateľovi teda doporučujem brutálne za 10 tisíc zatepliť a netreba ani kotol.
Odpovedať
@samob ja mám na strope v pivnici 12 cm polystyrén, viac sa mi tam nezmestilo, ale dal by som čo najviac. Normálne tam mám nalepený biely EPS, bez ďalšej úpravy. Na povale mám 50 cm mäkkej vaty, ale vaši tam majú rovnú strechu, takže tá fúkaná izolácia sa tam bude lepšie aplikovať, ale aj tak sa zrejme nevyhneš tomu, aby sa tam urobil otvor, ktorým vojde človek pod strechu. Medveď 30 KLO dokáže meniť výkon od 18 do 26 kW. Ekvitermika funguje tak, že keď už viac nedokáže znížiť výkon, vypne sa na chvíľu a cykluje. Investícia do zateplenia podlahy a stropu sa vráti za dva roky a naviac sa značne zlepší rozloženie teploty v interiéri, takže tam konečne bude teplo. Po takomto jednoduchom zateplení aj tak časom vymeníš kotol, ale bude stačiť kotol s výkonom 12 kW s malým externým zásobníkom do 100L
Odpovedať
Profilova fotka
návrhy sú správne, ale dom má plochú strechu, nedá sa izolovať, výpočet radiatorov počíta s tepelným spádom 92,5/725,, takže kondenz nebude fungovať, hlavice zhoršia prietok a bude treba čerpadlo, takže by som nemenil nič. Bez izolácie to nemá účinok. Riešenia sú, ale treba to posúdiť staviteľom a kúrenárom.
Odpovedať
@gkrivanek ale raz ten dom ak tam bude chcieť niekto bývať, tak bude treba zatepliť. Nízke ceny energíí na trhu ako si ich užívame teraz, tu nebudú večne. Keď pôjdeme na to matematicky tak 1.600 EUR pri minuloročných cenách plynu je 38.000 kWh, to je 1.500 EUR, 100 EUR boli fixné ročné poplatky. Ty hovoríš že dokáže ušetriť 500 EUR, čo je 12.666 kWh plynu, resp. 1/3 spotreby. Od 1.1.2017 tu máme nové ceny plynu. Pri rovnakej spotrebe to bude už len 1.500 EUR, 38.000 kWh vyjde na 1.234 EUR a fixné ročné poplatky sú už 266 EUR. Takže ušetrí už len 411 EUR. Ak zmenia aj dodávateľa, tak fixné ročné poplatky ostanú 266 EUR. Ale za 38.000 kWh zaplatia len 1.113 EUR. Čiže úspora je už len 371 EUR. Takže vyhodením tej Quadrigy + termohlavice + zateplenie stropu + prípadne aj pivnice ušetria možno aj viac a za menej peňazí ako nákupom nového kotla. Ak chcú dom zateplovať, tak kotol by bolo rozumné riešiť až po zateplení, keď budú vedieť aké majú tepelné straty.
Odpovedať
@stastnyjim s tými termohlavicami by som sa neponáhľal. Ja ich mám po celom dome a reálne mám nastavené len dve - v spálňach, aby tam nebolo moc horúco. Ostatné mám otvorené naplno, takže sú zbytočné...
Odpovedať
Ďakujem páni za rady, nakoniec to skončilo tak, ako som sa obával – že to asi bude treba riešiť komplexne. Každopádne začneme s tou pivnicou, to sa dá urobiť aj v zime a potom sa uvidí podľa financií. Pravdepodobne ďalej strecha, len tú bude treba ešte dôkladne presondovať, v akom stave to tam je. Vraj sa tam dávala aj sklenená vata, ale tej tam bude určite veľmi málo. Najlepšie by asi bolo celé to rozobrať a vymeniť, ale to už bude za finančnými možnosťami rodičov, takže bude treba spraviť nejaký kompromis.
Odpovedať
@samob Ja som ten strop v pivnici robil tiež v januári :-) Po otvorení tej strechy, to bude zrejme vyzerať nejako takto. Dostať tam 30-40 cm izolácie, bude asi trocha zložitejšie. Skús sa spýtať niekoho, kto robí fúkané izolácie, ako a za koľko to vedia zafúkať tak, aby sa nemusela rozobrať celá strecha. Daj si ale pozor na jednu vec. Je to pravdepodobne dvojplášťová vetraná strecha, tak nech aj vetranou zostane. To znamená, že ak po nafúkaní izolácie zostanú vetracie otvory pod úrovňou izolácie, treba urobiť nové, lebo inak zhnije krov
Odpovedať
Nam pomohlo v rovnakom dome len teda bez poschodia vymenit kotol a zateplit strechu zatial 20cm vaty. Lenze my sme robili novu sedlovu strechu. A ta povodna vyzerala presne rovnako ako na fotke vyssie. Takze tie strechy v tej dobe robili na jedno kopyto. Moj sused dochodca v rovnakej kocke ako mate vy to neriesi, hovori ze nejako to tu na svete doklepe a kto zdedi nech si porobi. Jemu sa rekonstrukcia neoplati.
Odpovedať
Na vedľajšej ulici tiež ostali v dome dvaja ľudia. 10x10m pivnica + 2 podlažia. Vrchné podlažie dali zbúrať cigáňom, ktorí si za odmenu zobrali rozobratý materiál, takže ich to nič nestálo. Na deku dali spádovaný tvrdený polystyrén a strešnú fóliu. Steny oblepia 15 cm sivým polystyrénom, to isté na strop pivnice. Dajú 4 nové okná trojsklá a jedny dvere a malý nízkoenergetický dom pre dvoch s dostatkom úložného priestoru v pivnici je na svete :-) Návšteva alebo vnúčence cez prázdniny prespia na rozťahovacej sedačke v obývačke...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?