Výkony radiátorov

Dobrý deň, v byte mám radiatory N6 - zdvojené. 2ks 600/1260 - 1240W/1ks, 1ks 600/1100 - 1122W, 1ks 600/550 - 531W. Predpokladam, ze boli navrhovane v neskorších rokoch pri spade 75/65. Podotykam som laik v tom. Chcem vedieť, či také výkony mi budu stačiť pri spád 90/70? Zateplená bytovka, vymenene okna. Je nejakým vzorec alebo pravidlo o koľko môžete predimenzovať- zvýšiť výkon radiatorov. Myslím na rezervu. Ak je tu niekto čo odborník do radiatorov a celkového kurenia nech mi odpíše a pomôže mi navrhnuť dobre výkony radiatorov. Aby to nebolo poddimenzované a lebo veľmi predimenzovane. V prílohe foto bytu. ďakujem
Odpovedať
@sebastiano69 pokial budete montovat na radiatory aj termostaticke hlavice tak nemusite mat obavu ze radiatory budete mat predimenzvane. ;-)
Odpovedať
zase som cital, ze velmi predimenzovane radiatory mozu na zakalde PRVN merat yvsiu teplotu kedze sa teplota vody bude viac zdrziavat hore, alebo nieco take...nevyznam sa moc dotoho mozno viete o com hovorim...neviem... A zadalsie spravc. spol mi povedala, ze vykony by mali zostat, ze to anrusi hydr. vyregulovanie, neviem ci pravda a zadalšie pri roc. zuctovanim mam cosi ako mierka. neviem co to je vy ano?..dakujem
Odpovedať
@sebastiano69 zalezi na tom ze co znaci "predimenzovane" Preidmenzovane radiatory maju vliv len na to ze pokial su prevadzkovane bez termostatov tak vam vykuruju viac nez je treba. Pokial prevadzkujete radiatory s termostatatmi, tak vam ten radiator odovzda len tolko tepla kolko potrebuje na vyhriatie miestnosti a termostat zacne zavierat privod vody. Pokial su radiatory o nieco predimenzovane tak tim dosiahnete len rychlejsie vyhriatie miestnosti. Bolo vobec hydraulicke vyvazenie robene na tom kureni ked sa spravca na to odvolava? Ta mierka je na to kolko tepla ste spotreboval. Ci budete mat presne vypocitane radiatory alebo budu trochu predimenzovane a riadene termostom nema vliv na väcsiu spotrebu. to zalezi od toho ze aku mate tepelnu stratu.
Odpovedať
hydraul. vyregulovanie je. bol so mnou kurenar ktory robil15 r. pre spravbyt kuk an radiatory, aby mi poradil, co a ako. Tak ked som mu povedal, ze treba sa drzat vykonov radiatorov ako su povodne - povedal, ze vy si dajte radiator aky chcete. Je to vas byt a nie ich. A opnoval som mu, že to bude mat vplyv na regulaciu - povedl, ze ziadnu. co ej an tom pravda. V jednej izbe potrebujem dlhsi radiator koli rychlejsiemu ohrevu izby.
Odpovedať
1.Dobré výkony Ti môžu navrhnúť, ak udáš jeden podstatný údaj: tepelné straty bytu! Podľa popisu odhadujem straty na 3,5 kW/-12st.C. Udávaný spoločný výkon radiátorov N6 spolu je 4100W. Môj názor: tieto 4 radiátory bu mali v pohode stačiť. 2. Výkony radiátorov sa obvykle udávajú ako maximálny 100% pre teplotný spád 90/70, t.j. strednú teplotu 80st.C. To čo uvádzaš pri teplotnom spáde 75/65 dávajú radiátory 80% max. výkonu. Pre teplotný spád 50/40 je to už len 33% max. výkonu. 3. Je zaujímavé, že sa pýtaš na vyššiu teplotu 90/70, to bude tá voda voda pomaly vrieť v radiátoroch! Taká teplota sa obvykle nepoužíva! Azda máš na mysli nižšie teplotné spády, napr 60/50 (obvyklá pri tuhých mrazoch), čo je 50% max. výkonu. 4. Zaujímavé, že tie staré plecháče N6 ešte slúžia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?