Vykon plynoveho kotla a spotreba

Dobry den, Potreboval by som poradit s vyberom plynoveho kotla so zasobnikom vody. Nasiel som viacere temy, kde sa diskutuje ohladom kotlov a pri vacsine sa pise o zbytocne velkom vykone, a preto by som este predtym ako skontaktujeme firmu, ktora nam bude realizovat kurenie, chcel poprosit o radu co sa tyka vyberu spravneho vykonu kotla. Kupujeme zrekonstruovany dom: - prizemie - povodna stavba - 60cm mury do 1.5m kamen, vyssie palena tehla, steny izolovane 10cm, nove plastove okna, dom je zo spodu odizolovany, strop 2.5m - podkrovie - nove - strecha izolovana, velux okna V sucasnosti je riesene kurenie elektricky - podlahovka + sest 2kW elek.konvektormi, ohrev vody je rieseny elektrickym prietokovym ohrievacom (5kW). Sucasny majitelia platia pri NT sadzbe 300 eur mesacne za elektrinu, preto prva vec, ktoru chceme spravit je kurenie aj ohrev vody na plyn. Na zaklade vypoctu tepelnych strat a rozloh izieb bolo vypocitane, ze budeme potrebovat nasledovny pocet radiatorov s vykonmi: Miestnost Pocet Rozloha (m2) Vykon (W) Radiator satnik 1 10.01 1001 Radiator pracovna 1 12.2 1220 Radiator predsien 2 8.64 864 Radiator obyvacka 1 21.385 2138.5 Radiator dolna kupelka 1 5.2 520 Radiator spalna 1 16.45 1645 Radiator horna kupelka 1 6.89 689 Radiator chodba 1 22.165 2216.5 Radiator detska 1 25.38 2538 Chcel by som Vas poprosit o radu aky by bol postacujuci vykon a typ kotla (so zasobnikom vody 80-100l)? Taktiez by som sa chcel opytat, ako sa rata spotreba plynu pri takomto kotly (je to napriklad, ze ak by bol 15kW kotol, tak je jeho spotreba 15kW za hodinu)? Ako casto zapina/vypina pocas dna taky kotol? Za Vase postrehy a rady vopred dakujem Ivan
Odpovedať
Viessman vitodens 100 so 120 l zasobnikom a 19 kw vykon. Tych 19 kw znamena max vykon co dokaze vyprodukovat a nie spotrebu za hodinu. Kolko krat bude vypinat za hodinu zalezi od regulacie a tepelnych strat budovy.
Odpovedať
Profilova fotka
Vám stačí Viessmann Vitopend 100-W, alebo akýkoľvek kotol (nie kondenzačný ) s výkonom nad 15kW. Kúri sa cca 2000h za rok, ale plný výkon kotol využíva len niekoľko týždňov. Kotol s menším výkonom bude kúriť stále, s väčším nahreje systém a vypne. Ale výpočet zohľadňuje nedostatok info o skutočnej účinnosti izolácie, takže tam môžu byť rezervy. Práve kotol s vysokým výkonom vám bude spínať častejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Kolko sa rocne kuri hodin zalezi od tep. strat domu a od lokality. Niekto zacina kurit v novembri a konci v marci, niekto kuri takmer nepretrzite az na teple letne dni / orava, liptov, tatry, a pod./
Odpovedať
@jan45 preco ste neustale proti kondenzacnym kotlom???!!! Spravne nastavenou ekvitermickou krivkou je to nebo a zem oproti klasickemu kotlu!
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek pretoze pri radiatoroch mas vyssi teplotny spad a kondenzaciu vyuzijes minimalne, ale za kondenzacny platis viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek nie som proti kondenzačným kotlom, používam ho, odpoveď je od majkoj. Je to ako s čistiarňami ov, tam, kde je málo miesta tiež navrhujem strojovú, ale kto má priestor, môže využiť koreňovú.
Odpovedať
@majkoj to mi je absolutne jasne , lenze ty nemusis neustale kurit s teplotnym spadom 70 -50 v prechodnom obdobi krasne vykuris s teplotnym spadom 50-30 a vtedy si neustale v kondenzacnom rezime tak preco to nevyuzit !?? Krasne to funguje s ekvitermikou a uspora je omnoho vyssia Oproti klasike. Jedina mensia nevyhoda je potreba vacsich radiatorov co sa samozrejme da krasne prepocitat na danu izbu. Chlapi od 2016 vas to i tak neminie a budete pchat kondenzacne vsade😊
Odpovedať
@gkrivanek od 26.9.2015 budú kotle označené energetickými štítkami, ale neviem že by nekondenzačné sa mali prestať vyrábať?
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ver tomu, ze kondenzacny ja nebudem pchat nikde :), tak ako som ho nepchal ani v 2012tom :). Ako som pozeral rozdiel medzi kondenzacnym a normalnym je 500-1000€ k tomu nutnost vacsich radiatorov, a usetris rocne kolko 30-50€ ? Je to na kazdom ako sa rozhodne, kondenzacnym sa nic nepokazi, ale aj ja s myslim, ze potrebny nie je. @jan45 taktiez nepisal, ze je proti, ale ze normalny staci.
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Já se také přikláním ke klasice, čili normální a do komínu. Že se od 2016 nebudou vyrábět je celkem fuk. Když ho namontuje, tak přez to nejede vlak. Až umře, tak to může řešit. Pravděpodobně úspora KK bude podstatně větší, protože v přechodném období kotel bude pěkně kondenzovat, jelikož potřebný výkon do radiátorů bude menší jak polovina max. výkonu na vysoký teplený spád. Čili, je to pouze na investorovi, zda sám sebe přesvědčí, jestli se to vyplatí. Matematicky a teoreticky je KK výhodnější i do vysokoteplotních systémů. Nicméně, záleží na celkové ceně KK a odkouření. U drahých se to asi moc nevyplatí. ;-)
Odpovedať
Od jesene do konca roka sa nekondenzacne budu moct dopredat ale uz sa nesmu dovazat . Od 2016 sa nesmu predavat Chceli EU nech sa paci rozkazovat nam budu oni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?