Výkon kotla a TUV

Uvažujem na vykurovanie malého priestoru (70m2) podlahovým kúrením využiť kotol Immergas Victrix 12X TT erp, ktorý má 12kW výkon a šikovnú moduláciu tuším od 1,8kW K tomu by som dal 80l bojler. A tu vzniká moja otázka. Ako bude kotlík stíhať hriať povedzme 250l teplej vody do vane. Je to extrémny príklad, ale chcem byť pripravený aj na situáciu dlhšieho súvislého odberu vody, aby nevznikali hluché chvíľky bez teplej vody. Má niekto takúto výkonovú konšteláciu doma a ako to funguje v praxi? Ďakujem
Odpovedať
@jusi1 v technickom liste mate kolko L za minutu dokaze ohriat.
Odpovedať
Konkretne tento dava pri delta 30°C prietok 12,2l/min.
Odpovedať
Tuto informaciu som praveze nikde nenasiel, kedze kotol je bez vstavaneho zasobnika a nie je ani prietokovy. Preto dost zalezi na samotnom bojleri a jeho vymenniku. Pomohla by informacia od niekoho, kto takuto kombinaciu realne pouziva, pripadne kto nieco take bezne montuje.
Odpovedať
@jusi1 Akoze nenasiel ved je to na ich webe. Ja som to tam vycital. A vie ohrievat vodu aj prietokovo.
Odpovedať
https://www.immergas.sk/downloads/pro... Strana 40 - riadok "kapacita stáleho odberu" - prazdny. Kde si to nasiel ty, @danculd ?
Odpovedať
@jusi1 Ufff, prepac ja som pozrel na https://www.immergas.sk/downloads/pro... ale nevsimol som si, ze je to pre 24kW. Teraz pozeram ze 12kW tam nema uvedene parametre. Aj sa mi to nezdalo, ze by 12kW vedel ohrievat 12l/min, ked ja mam Immergas Zeus 26 a ten zvlada "iba" 15l/min. Nj, uz bola holt pokrocila hodina.
Odpovedať
Pre kotol co mam ja 14 kW Zasobnik 65l, 120 l, 160l Využiteľné množstvo teplej vody (bez dobíjania): teplota zasobnika - 60 stupnov teplota vystupnej vody - 40 stupnov 65 l - 89.2 l 120 l - 170 l 160 l - 222 l Pre 14 kw kotol pre vsetky zasobniky teplota vystupu kotla 90 stupnov teplota zasobniku 60 stupnov teplota vystupnej vody 45 stupnov teplota privodnej vody 10 stupnov Trvalý výkon teplej vody - 370 l/h Podla mna ak bude ten 80 l zasobnik studeny a 12 kw kotol tak asi 45 - 50 minut. Ak bude zasobnik nahriaty na 60 stupnov tak 30 - 35 minut.
Odpovedať
Toto je informacia, co som potreboval. Budem s tym kalkulovat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte,chcem sa opytat,mame 3iz.byt cca 60m2,a kotol mame protherm gepard prietokac.Chcem sa opytat teraz je nastaveny na 10kilovatov a pekne kuri mame teplo,ale chcem sa opytat keby ho nastavime napr.na 6kw tak by bola mensia spotreba plynu?A ci by to stihalo kurit,alebo by sa kotol viac opotrebovaval?
Odpovedať
@94veronika94 To zalezi od vela veci, to sa neda takto povedat. Mate ekvitermu? Cim kurite (podlaha/radiatory)? Ze mate nastavenych 10kW neznamena, ze kotol ide stale na taky vykon. Keby ste vedeli, kolko m3 spalite za den, tak by sa dal zratat priemerny dodany vykon do stavby. U kondenzacneho kotla je ziaduca vzhladom na ucinnost co najnizsia teplota spiatocky a preto je lepsie dlhsi beh kotla na nizsom vykone. Ak mate ekvitermu, je to jedno, kotol si riadi teplotu vykurovacej vody sam a co vy nastavite viacmenej nema vplyv. Okrem stropneho vykonu, ktory ked prilis znizite, nebude kotol stihat vykurit.
Odpovedať
@kejsix evitermu nemame. A kurime radiatormi, za den sa spali cca 7_8kubikov ale to uz je aj s teplou vodou. A keby nestiha kurit tak by napr. Nezohrievalo vodu do radiatora na 60c ale iba 40c?
Odpovedať
@94veronika94 Vy nastavujete strop vykonu kotla, nie trvaly vykon. Kotol si sleduje teplotu vystupu a podla toho upravuje vykon az po vami nastaveny strop. Zmenou stropu usporu necakajte, len dlhsi nabeh kurenia. Ak mate kondenzacny kotol, nastavte si teplotu vykurovacej vody co najnizsiu (zaroven taku, ktora dom vykuri, treba s tym poexperimentovat). Zvysite ucinnost kotla. Pokial kondenzacny kotol nemate, je to v podstate takmer jedno, aku mate teplotu vykurovacej vody. Spotreba sa nezmeni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cize keby nastavim na tom kotli aj 24kw tak on si bude sam regulovat? Sam znizovat? A spotreba bude stale rovnaka? Voda je nastavena na 60c a kotol je kondenzacny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?