Výber vhodného kúrenia

Dobrý deň, rodičia bývajú v cca 50-60 ročnom dome v obci bez možnosti pripojenia plynu. Momentálne kúria v peci na tuhé palivo, ktorú chceme vymeniť za niečo "automatické". Tepelné čerpadlo neprichádza do úvahy z dôvodu že aby bolo efektívne muselo by sa urobiť toľko úprav že to nedovolí rozpočet. (zateplenie, výmena radiátorov, podlahy + samotné čerpadlo, akumulácia atď. atď.) Preto prichádza do úvahy kúrenie automatickým kotlom na eko-hrášok, alebo pelety. Pričom ostanú peniaze na zateplenie strechy a výmenu posledných okien + ext. dverí. Neviem sa rozhodnúť medzi uhlím a peletami. Viem že za pelety si priplatíme, ale je to menej prašný zdroj + je tam momentálne dotácia do 1500€ na kotol. Ale zase vo výsledku zo skúseností susedov viem že za pelety sa priplatí aj dvojnásobok ako za uhoľný EKO hrach. Samozrejme EKO znamená ekonomický, ekologický určite nie je, ale pri dokonalom spaľovaní je to určite lepšie ako keď rozkurujeme liatinovú viadrusku. Priestor na uskladnenie nie je problém, takisto rodičom vieme bez problémov spratať palivo do kotolne. Ide mi hlavne o to aby v budúcich 15 rokoch mali menej roboty s kúrením. Samozrejme hneď ako by to bolo možné by sa zateplila aj fasáda domu, v horizonte možno 5 rokov. Ešte raz prosím, netreba tu mudrovať o TČ, som projektant a viem čo vojde do rozpočtu a nejedná sa o novostavbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adamello:

Dobrý deň, rodičia bývajú v cca 50-60 ročnom dom…
@adamello ak mati radi susedov len uhlie nie. neblazni s uhlim v roku 2025.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@adamello ak mati radi susedov len uhlie nie. neb…
@sousedekovci89 Ja viem, preto sa pýtam. Aj keď realita je taká že u nás v okolí kúri 90% domov uhlím. Aj v roku 2025 je to najlacnejší zdroj tepla pre staršie domy. S peletami sa tvárime že sú eko bio raw, ale ich cena podľa grafov preskočila myslím aj hodnotu 700€/t a majú pritom polovicu výhrevnosti uhlia.
Odpovedať
Ešte by som dodal, keby vystrelili pelety znova na 600-700€/t tak kúrenie by stálo cca 3000€ za rok. Z automatickou pecou na EKOhrach by to bolo možno na úrovni 1300€ za rok. Takže blúzniť tu o tom že uhlie v roku 2025 je hlúposť nemusí byť na mieste. Samozrejme môže sa stať že prídu rôzne dane za CO2 , alebo Češi zavrú bane a môže sa stať že cena vystrelí.
Odpovedať

Ešte by som dodal, keby vystrelili pelety znova n…
@adamello ako sa smiem spýtať s akým rozpočtom počítate... ?
Odpovedať
Priznám sa, že som ani nevedel, že sa niekde ešte kúri uhlím. Myslím domácnosti, nie CZT ako teplárne.
Odpovedať
Profilova fotka
@adamello ak si vies spocitat 2+2 pochopis, ze ekohrasok nie je cesta. Teda mozno na 5rokov, potom tu budes zasa riesit rovnaku otazku ked EU tazbu uhlia zrusi a ekohrasok si na zahrade nevykopes/nevypestujes. Plus ked EU/SK zavedie dan z komina a CO/CO2, toto bude uplne passe. Kedze si projektant ako tvrdis, vies si to vyratat, len neviem potom naco sa tu pytas. TC sa da urobit aj na radiatory a spad 45/35, ale zateplit sa bude musiet. Zacat treba zateplenim. Druha moznost predat dom a prikryt sa perinou, na aku mate....
Odpovedať

@sousedekovci89 Ja viem, preto sa pýtam. Aj keď r…
@adamello preto ze ten smrad po dedine- je rok 2025 uz by to malo konecne patrit do historie nie aby sa clovek bal okno otvorit.
Odpovedať
Profilova fotka
Rok 2025 znamená niečo viac ako bol rok napr 1950? 🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od buminka555:

Rok 2025 znamená niečo viac ako bol rok napr 1950…
@buminka555 no v roku 1950 bola "mandelinka" agentom z usa, dnes vieme ze je to bezny skodca ktory do europy prisiel spolu so zemiakmi. Snad pochopis co som tym prikladom myslel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@adamello preto ze ten smrad po dedine- je rok 20…
@sousedekovci89 Ak mám pravdu povedať, tak mi to niekedy aj chýba. Pred zimou som z každej strany počul cirkulárky, bolo cítiť oveľa väčší smrad z komínov, ale bolo to také, ako by som to, no ako sopliak som to vnímal tak, že sa už blížia Vianoce. V škole niekedy uhoľné prázdniny boli a zavedením plynu v dedine nám spravili "škrt cez rozpočet", keďže už tieto mimoriadne prázdiny nehrozili. :D A ešte keď nejaký dobrák kúril nejakými plastovými kravinami (viem, že niektorí zvykli skúriť aj plastové fľaše), či asfaltom alebo čo to tam pchali do "peteriek" (podľa dymu z komína to fakt mohol byť asfalt), to ešte len bola aróma. A plus do toho nejaký ten traboš či wartburg, kam sa hrabe nejaké potpouri (či ako sa tomu nadáva) No, ale tá doba (cca 80-90-te roky) mala svoje čaro. Samozrejme pre mňa ako sopliaka. Alebo jeden starký mal fajn traktor, ešte na kľuku. Chudáčisko, než to naštartoval, tak nasadol a zosadol snáď aj 10 krát. @buminka555 Myslím, že to nie je ani tak o tom, aký je rok, ako skôr o tom, aké sú možnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
mame rok 25 a s projektantom nemame co mudrovat o TC.... ked ti je uhlie milsie, tak nech sa paci..... my sme kurili s uhlim ked som bol decko.... viem co je to za smrad.... nastuduj si ale predsa co je tepelne cerpadlo vzduch-vzduch a co to obnasa.... kuria s tym aj v skandinavii a kanade...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?