Výber rekuperácie - realizácia

Zdravím vospolok, Potrebujem radu k výberu firmy na realizáciu rekuperácie. Nakoľko nie som tak technicky zdatný a ani času na to nemám, nerátam s tým, že by som si to zapájal sám. Preto potrebujem tip aj na firmu, ktorá by to spravila. Som rozhodnutý pre rekuperáciu do domu. Kúrenie plynový kond. kotol, podlahové teplovodné. Do môjho výberu sa dostali tieto: 1. Paul Novus 300 enthalpy Výhody: - osvedčená značka, entalpický výmenník (neznášam suchý vzduch) Nevýhody: - vysoká vydopytovaná cena od fi. Výmos, neviem ako to zladiť s kúrením Hluk uvedený podľa akustického tlaku, čo je asi najrelevantnejšia informácia. 2. Stiebel Eltron LWZ 370 plus Výhody: - relatívne tiež osvedčená značka, priaznivejšia cena, hlučnosť 54 dB Nevýhody: - protiprúdový výmenník, Neviem ako to zladiť s kúrením 3. Vaillant recovair VAR 360E Výhody: - dobrá cena, entalpia, ak vezmem aj kotol vaillant, tak to zladím cez vaillant ekvitermický regulátor a baví to spolu, komunikácia aj cez net a mám kvázi polointeligenciu Nevýhody: - neviem ako so značkou v oblasti rekuperácií, veľmi sa ich na SVK nemontuje veľa, kurenári, ktorý montujú kúrenie Vaillant, sa veľmi nechcú púšťať do vzduchariny, najradšej by mali projekt, hlučnosť 66 dB Účinnosť majú +- rovnakú. Teraz sa rozhodnúť pre značku a najradšej by som si dal niekomu na východe SR, (Prešovský kraj) spraviť projekt a opätovne to tým trom dal oceniť (myslím, že tak by boli rozsahovo podobné cenové ponuky). Poradte teda značku a nezávislého projektanta. Ešte ma zaujala jedna vec. Viem, že to je nenávratná investícia a robím to len pre komfort, ale dajú sa nejako zistiť aj skutočne ušetrené peniaze používaním rekuperácie? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@pistikus na paul skus vetranie.sk
Odpovedať
@pistikus prečo nenávratná investícia? Veď pri dobre navrhnutom dome sú straty vetraním viac ako polovica. Za dobu životnosti zariadenia sa ti to vráti niekoľko krát. Tí čo za všetkým hľadajú návratnosť do piatich rokov sú pomätenci.
Odpovedať
@gorgar s firmy eltis,ktorá spravuje stránku má odporučili na fi. Vymos, ktorá je na východe. Že je to pre fi. Eltis ďaleko na vychod. @slavoslav Straty vetranim budú aj tak, nechcem nikoho obmedzovať aby si otvoril okno keď chce alebo pri prechode na terasu. Beriem ju hlavne pre komfort pri spánku. Navratnosti veľmi neverím. Nakoľko investícia bude s montážou, rozvodmi a spustením cca od 5.000,- eur. Tzn. aj keby bola životnosť 20 rokov, čo pochybujem tak to máš 250,- € ročne, teda cez 20,- € mesačne. Čo je pri dobre zaizolovanom dome pol mesačnej splátky za plyn. Takže tak.
Odpovedať
Podla mna to moc komplikujes. Nejake ladenie s kurenim atd. V principe je rekuperacia primitivne zariadenie, dva ventilatory a vymennik. Vsetky su viac menej rovnake, velke rozdiely tam nie su. Viac menej sa musis len rozhodnut, aky vykon dat a ci bude mat rotacny alebo klasicky vymennik. Potom ju zapnes na taky vykon, aby sa ti CO2 pohybovala do cca. 1000ppm a to je vsetko. Nic viac neriesis, sem tam vyklepes/povysavas/vymenis filtre. Napis @Asex , velmi ochotny a skuseny clovek. Ja by som do tvojho zoznamu zaradil aj znacku Komfovent.
Odpovedať
@pistikus Čo znamená "zladiť s kúrením" ?
Odpovedať
multiMATIC 700 Ekvitermický systémový regulátor pre moderné a efektívne hospodárenie s energiou Funkcia triVAI (výpočet najefektívnejšieho spôsobu vykurovania, plyn / elektrina – porovnanie nákladov ) Intuitívne ovládanie vďaka prehľadnej navigácii v menu a podsvietený textový displej Spolu s internetovým komunikačným modulom VR 900 umožňuje ovládanie kúrenia pomocou smartfónu a tabletu - nech ste kdekoľvek Univerzálne použitie v kombinácii s takmer všetkými vykurovacími systémami Vaillant VykurovanieVetranie (Rekuperácia)Ohrev teplej vodyChladenie Možno je to celé blbosť, ale páči sa mi to ovládať jedným termostatom.
Odpovedať
@pistikus skus este vano.sk ja som bol u neho a celkom ma tie jeho rekuperacie oslovili :). Vyzera to na poctivu robotu.
Odpovedať
@blacksr aky je tvoj nazor na vano.sk? Ja nakoniec idem do toho s nim. Tak snad budem spokojny :)
Odpovedať
@pistikus a to vetranie s tým ako súvisí? čo na ňom chcete cez tablet / smartfón / ekvitermiku regulovať? Kúrenie nech kúri podľa teploty v dome. Vetranie nech vetrá podľa kvality vzduchu v dome. Bodka.
Odpovedať
@blacksr To všetko sedí, ale ak to môžem mať na jednom "termostate", kde si môžem nastaviť všetky tieto parametre, porovnať náklady na kúrenie plynom a doohrev rekuperáciou (spotrebovanú elektrinu), zladiť časové okná na jednom ovládaní v režime auto a ešte to odsledovať prípadne ovládať aj z diaľky na jednom zariadení tak sa mi to páči. A ešte náhodou ak za pár rokov mi prepne a dorobím solár na teplú vodu či tepelné čerpadlo a aj to mi bude vedieť ovládať. Tak prečo nie. A ešte to budem mať od jedného výrobcu, s jedným servisným technikom. Je to len moja úvaha, nič viac. Možno je to celé blbosť. Samotný regulátor stojí cca 130 €. Cena rekuperácie Vaillant cca podobne ako ostatné uvedené. Len ako som písal kurenári veľmi neovládajú rozvody vzduchu. Jedine naozaj pôjdem do lacnejšej alternatívy a oželiem celú tu myšlienku.
Odpovedať
@pistikus Ak je kúrenie plynom, netreba zohrievať vzduch elektricky. Na sledovanie spotreby plynu slúži plynomer. Na spotrebu elektriny elektromer a jednotlivých spotrebičov jednofázový merač. Pozriete raz za rok a vyhodnotíte. Čo chcete online stále sledovať? Postavte dom, ako sa najlepšie dá a potom v ňom už len spokojne ŽITE. Nestresujte sa s meraniami. (A potom nepíšte na MS, prečo od rána do večera RJ zožrala 0,3 kWh a kotol 1,5 m3 plynu... a či sa to ľuďom nezdá veľa.) Porovnáte prekúrené kWh s vypočítanými a skonštatujete, že sedí vec. ;-) Prečo by mali kúrenári ovládať rozvody vzduchu?
Odpovedať
@blacksr Teda som si z Vašich rád to vyhodnotil takto: Z navrhovaných alternatív ani jednu. Spraviť dobre nezávisle kúrenie (kondenz. plyn. kotol). Vzhľadom k rozlohe domu ísť do centrálnej rekuperačnej jednotky, ktorá bude najlacnejšia a bude sa samostatne ovládať. Má zmysel potom rekuperácia? Nestačí mi otvoriť okná na štrbinu, v zime dať zvlhčovače a hotovo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pistikus Okná na štrbina nerovná sa rekuperácia. Samozrejme, rekuperácia nie je návratná, ak na to pozerám z ekon. hľadiska. Je to o komforte. Okná na štrbinu = námraza v ráme okna, pocit "ťahania" a prievanu, cítiť chlad. To sa nedá s rekuperačným vetraním porovnať. RJ pôjde malým výkonom v zime + podľa potreby vyšší vetrací objem (buď ručne stlačíte spínač za 5 €, alebo dajte senzor CO2 a vlhkosti). Žiadne iné ovládanie k RJ netreba. V lete nech vetrá viac.
Odpovedať
@pistikus A ked budes chciet varit a poriadne vetrat a vonku bude -15, tak urobis co? Pustis digestor s vykonom 700m3/hod s odtahom von a otvoris okno? Pokial budes mat dostatocne vzduchotesny dom, tak kde inde ten digestor zoberie tych 700m3? A zachod budes vetrat ako? Kupelnu? Zadverie s topankami? Zabudni na strbinove vetranie. Odporucam precitat: http://www.asb.sk/tzb/vetranie-a-klim...
Odpovedať
@danculd Ja som bol pre reku rozhodnutý. Tá otázka bola skôr na zamyslenie a upevnenie nielen môjho rozhodnutia, ale aj ostatným ktorí váhajú. Teda z toho mi vychádza zvoliť niečo lacnejšie oproti mnou uvádzaným alternatívam. A aký výmenník teda? Nechcem suchý vzduch. A mimochodom ktorá reku má výkon 700 m3?
Odpovedať
@pistikus a ty vies co je rekuperacia, vsak ide o to aby sa nevetralo oknami aby si nepustal chladny vzduch a setril naklady na kurenie a druha vec zabezpecil dostatocne vetranie. Ak otvoris okna zvysis rapiodne straty. Ano mozes aj tak ale naco potom zateplovacky a cele to setrenie.
Odpovedať
@sysell Prečítaj celú diskusiu alebo aspoň pôvodnú otázku a napíš k téme. Kde som napísal, že neviem čo je reku? Len v tom postrádam zmysel ak je to nenávratné. Pre reku som rozhodnutý z hľadiska komfortu.
Odpovedať
@pistikus svojim sposobom aj rodinny dom je nenavratna investicia, byvat sa da aj v dvojizbaku aj spavat aj jest.
Odpovedať
@atlaska Aj v stane. Veď nesnažím sa ani tak šetriť. Ide mi o pomer cena/kvalita a do tej kvalitiy aj ako také náklady na prevádzku, servis, údržbu, komfort použivania
Odpovedať
@pistikus Ja som pisal o digestore, ktore taky vykon bezne dosahuju a ver mi, ze by si ho sem tam pustil aj na plny vykon. Samozrejme rekuperacia s vykonom 700m3/hod je do bezneho rodinneho domu zbytocna. Ale pod 300m3 by som nesiel, predsa len potrebujes niekedy prevetrat narazovo a vacsinu casu moze ist na nizsi vykon = nizsia hlucnost. My mame Atrea Duplex 390ECV4.D, ktora je sice na najvyssom vykone celkom hlucna ale vacsinu letneho obdobia bezi na 30% (cca. 110m3/hod) a v zimnom obdobi na 20% (cca. 70m3/hod) a je nepocutelna. Som spokojny aj s regulaciou, kedze vie kompenzovat vetranie aj na zaklade vonkajsej teploty vzduchu, vie prejst aj do periodickeho vetrania (tym zabrani velkemu presuseniu vzduchu), ma automaticky bypass pre letne obdobie. Letny bypass ma dokonca urobeny tak, ze oba vzduchy uplne obchadzaju vymennik, co vacsina lacnych modelov nema. Moze mat integrovany dohrev aj predohrev. Vlhkost vzduchu drzime v zimnom obdobi bez problemov na 41-45%. A ak sa tak moc bojis sucheho vzduchu, mozes zvolit rekuperaciu s rotacnym vymennikom.
Odpovedať
@pistikus ja som diskusiu cital, a ty nevidis co pises, citujem prvy prispevok: "Viem, že to je nenávratná investícia a robím to len pre komfort" a potom pises: "Má zmysel potom rekuperácia? Nestačí mi otvoriť okná na štrbinu, v zime dať zvlhčovače a hotovo?" tak co si sam protirecis, ked vies ze sa ti prachy nevratia a a ide o dobry vzduch a minimalizaciu strat. Co pises ci nestaci otvorit na vetrascku ako keby si vedel ze to je nieco ine, Ked vies naco o tom pises?
Odpovedať
U mňa sa na dome rekuperácia vráti, verím tomu. V bytovke sme zvyknutí aj v zime oknami štrbinovo vetrať, len keď už je riadna kosa a vietor, tak nestíhajú rádiatory a zatvárame úplne. Som si vedomý veľkých únikov, za cenu čerstvého vzduchu.
Odpovedať
Vetrat oknami sa da, ale ma to aj svoje negativa, ako napriklad hluk a dym. My sme napriklad v predoslom byvani nemohli cez noc vetrat v spalni, lebo nas casto rano budili bud smetiari alebo opilci, co hulakali po ceste.
Odpovedať
@jarosujo Teraz v byte oknami. Hluk nie je no trápi nás suchý či vydychany vzduch. V dome hluk nebude a vzduch okolo relatívne čistý. V pasivnom dome má určite reku opodstatnenie. V klasike pri plynovom topeni je to potom podľa mňa len o komforte.
Odpovedať
@pistikus Ja mam suchy vzduch v zime a to mam rekuperacku s rotacnym vymennikom. Ale ja kurim konvektormi Adax, ktore isto viac vysusuju ako podlahovka. Kupil som diskovy zvlhcovac, ktory aj cisti vzduch od prachu.
Odpovedať
@pistikus mna by zaujimalo, odkial mas tu cenu, 5000eur za rekuperaciu a co vsetko zahrna.
Odpovedať
@jarosujo konečne priama skúsenosť niekoho. Ďakujem. Uvažoval som nad entalpickym vymennikom. Ten by mal vedieť udržať vlhkosť od 40 - 60 %. Len či naozaj. Aj menis nastavenia, alebo je to naozaj tak, že raz nastavis na leto, raz na zimu a neriesis? Prípadne by má zaujímalo aj to či ak niekto má čidlá na CO2 či vlhkosť, ako stihaju zareagovať na zmenu podmienok.a ak napríklad je zvýšený odťah v kuchyni, odsava to tým pádom viac v celom dome? To isté napr. v kúpeľni.
Odpovedať
@mpmivo no na začiatku mnou uvedené jednotky začínajú na cca 3.000,- € + čidlá, rozvody (veľký dom), montáž. Tak mi ceny skáču aj dosť cez 5.000
Odpovedať
@pistikus Bezim na minimum, co je 20%. Sme len dvaja dospeli, CO2 sa drzi okolo 700-800 ppm, ked sme doma. Ja povazujem do 1000 ppm ako cerstvy vzduch. Ked zacnem kurit, prepnem na zimny rezim a nastavim dohrev na 22°C. Niekedy dam na maximum, ked je napriklad navsteva. Teplotu, vlhkost aj CO2 meriam pomocou Netatmo, takze mam pekny prehlad. Aj vdaka tomu viem, ze napriklad biokrb zerie kyslik ako stado divych konov a vtedy rekuperacka nestiha ani na 100% :-)
Odpovedať
@jarosujo "Aj vdaka tomu viem, ze napriklad biokrb zerie kyslik ako stado divych konov a vtedy rekuperacka nestiha ani na 100% " V mene ľudstva ďakujem za nový poznatok. Vedela som, že žerie kyslík, ale nevedela som, koľko.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?