Volba kotla vo vztahu k cene

Zdravim Vas, mam otazku na Vas resp namet do diskusie. Kupujem do domu kondenzacny kotol so samostatnym zasobnikom. Tepelne straty domu mam vypocitane na urovni 4,36kW. A teraz otazka znie: mam vybraty kotol Immergas victrix X 12 + zasobink UBS 125V cena ktoru mam k dispozicii je 1326 euro, ale zas kondenzacny kotol zvyhodnena zostava victrix X 24 + zasobnik stoji 1343 eur. Prvy uvedeny kotol ma rozsah od 1,9 do 12kw a druhy ma rozsah od 3 do 23,6kW. Mame 2vanu s objemom pre kupanie 350l predpokladam ze sa budeme kupat tak 2x tyzdenne cely cas pojde sprchovanie teda mozem investovat do vykonnejsieho alebo mam zostat pri tom menej vykonnom. Dik za odpovede
Odpovedať
@charliematei môžeš investovať, prečo nie? Treba si však uvedomiť, že možno polovicu doby kúrenia v plyvom vyšších exteriérových teplôt budú straty pod 3 kW a vtedy je lepšie mať kotol s nižším výkonom. To by ale platilo pre celkové straty domu 4,36 kW (vrátane vetrania - ktoré sa často neuvádza).
Odpovedať
Profilova fotka
@charliematei stačí Victrix12. Má nižší spodný vykon. Ak chcete k dispozícii väčší objem pripravenej TÚV zohrejte zásobník na vyššiu teplotu a na výstup teplej vody dajte termostatický nastaviteľný zmiešavací ventil http://www.esbe.eu/no/en/products/the... ale je málo pravdepodobný súčasný odber, druhá vec rýchlosť dobitia je krátka.
Odpovedať
@maros_kollar vykon vykurovacej sustavy t.j. podlahovky/ radiatorov by mal byt podla tep. straty objektu alebo nie? Ked ma @charliematei ts 4,36 kW tak postaci spodny vykon konden. kotla 3 kW ci je lepsie este menej? Pretoze ja mam ts vypocitanu na 3 kW a nadimenzovanu podlahovku na 4kW pre rychlejsi nabeh a preto ma zaujima ci ma vyznam davat v mojom pripade KK so spodnym vykonom mensim ako 3 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor nižší spodný výkon pôjde podľa mňa do ceny kotla. a kedže Vy máte malú tepelnú stratu, investícia bude nenávratná. ale u Vás je to už na elektrokotol čo je zase ešte nižšia cena i keď to treba kombinovať s potrebou pre prípravu TÚV.
Odpovedať
@maros_kollar ja chcem preto dat kon. kotol mam plyn na pozemku, chcem dat Immergas od 3 kW so zasobnikom Tuv 45 l
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor ak máte plyn nie je čo riešiť. myslím že i voľba združeného kotla so zásobníkom je dobrá.
Odpovedať
@maros_kollar musim pozret vhodny kotol so servisom blizko mojho bydliska
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?