Vodne kurenie ale elektro kable?

Áno viem jedna sa och často prebranú tému chcem sa skôr praktické skúsenosti. Budova 300 m² 2 podlažia. Prízemie je vodná podlahovka a tepelné čerpadlo. Na poschodí budú apartmány. Pôjde tam anhydrid. Chcem sa opýtať či podľa vás resp. podľa vašich skúsenosti je to tých apartmánových jednotiek lepšie ťahať všade podlahovku vodnu z centrálneho zdroja lebo tam dať odporové káble. Fotovoltika je prebytky jar jeseň sú. Nechcem to diskusiu o tom že voda podlahovka umožňuje viac zdrojov tepla atd atd. Tieto základné veci sú mi jasné. Ide mi skôr o to čo by ste urobili alebo čo ste urobili vy v takomto type priestoru. Bude tam 6 apartmanov. . Náklady na vodu cca 8000€ na elektro cca 2500€
Odpovedať
ja by som tam dorobil podlahovku, na kazdy apartman jednu sekciu, ked nebude obsadeny, tak sa sekcia uzavrie a bude sa len temperovat teplom z prizemia.
Odpovedať
Profilova fotka
@killiani ak uz riesim pripravu TUV, tak natahat hady pre podlahovku je len cena trubky a par serv pre uzatvaranie okruhov. Ak uz TC mas, nechapem co tam ma stat 8000e, AH robis aj tak.
Odpovedať
Dal by som vodnú podlahovku. Na pohon TČ tú fotovoltiku vieš použiť tiež a pracuje s lepším COP ako odporové káble čiže budeš mať nižšiu spotrebu elektriny. Neviem síce prečo je rozdiel v inštalácii vodnej podlahovky a káblovej 5500eur ale mal by sa ti pomerne rýchlo vrátiť. Samozrejme to závisí od ceny jednotky elektriny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@killiani ak uz riesim pripravu TUV, tak natahat …
@mgx Príprava TV riešená mimo tohoto už je urobené takže nemá žiadny súvis s tým aké tam bude kúrenie.
Odpovedať
Nechápem tých 8k za vodu. Čo tam toľko stojí preboha? Sám zjavne vieš, že vodná má len výhody, akurát máš vysokú zriaďovačku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od killiani:

Áno viem jedna sa och často prebranú tému chcem s…
@killiani porovnávaš neporovnateľné , porovnávaj celkové náklady to je inštácia+spotreba za životnosť domu , FV použiješ najviac na ohrev vody mimo zimy, nie na kúrenie viac na chladenie, TC je síce drahšie aj ked z roka na rok stále lacnejšie a účinnejšie, vyšši cop ako 1 ako tie na začiatku používania ako činná energia z elektriny pre ohrev, len el. energia sa oplatí pre nulový -pasívny dom, celkové náklady budú nižšie, nepotrebuješ žiadny iný zdroj
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@killiani porovnávaš neporovnateľné , porovnávaj …
@duzu No veď snažím sa porovnávať už som okolo toho riešil veľa takže zober mesto takto náklady na zriadenie vodnej podľa holky sú minimálne dvakrát vyššie a to sa kľudne bavme že 3 krát Keď si to všetko po rátame vrátane modulov čerpadlové skupiny. Si odkázaný na jeden zdroj kúrenia to je tepelné čerpadlo pre celý objekt. Tak či tak pokiaľ to chceš mať na komerčné prenájmy musíš zabezpečiť nejakú reguláciu ktorá bude stáť zruba toľko ako termostaty na elektrickú podlahu ovku. Ak si zabezpečíš pri elektrickej podlahu K inteligentnú reguláciu napríklad locks on tak to vieš rozumne riadiť a takisto vieš rozumne manažovať prebytky z fotovoltiky ktoré a to ťa môžem Ubezpečil na základe prevádzky na tomto objekte nie sú len na teplú vodu alebo februári viac hodín denne pokryješ plný výkon tepelného čerpadla. Takže to že to funguje len v lete ale na teplú vodu je prosté mýtus a ten systém vám spoľahlivo u seba vyskúšaný. Ide len o to či tá elektrina v podlahe v takomto type objektu nebude pokiaľ ide o prevádzku jednoduchšie riešenie o servise a údržbe ani nehovorím. Preto som sa pýtala niekoho kto s tým má reálne skúsenosti lebo napríklad mám jedného Nazvime ho známeho ktorý mal elektrokotol vodnú podlahu ovku pri rekonštrukcii dal odporové káble a jeho spotreba sa realni znizila o tretinu
Odpovedať

@duzu No veď snažím sa porovnávať už som okolo to…
@killiani posledná veta je blbosť stále je to činná elektrina je úplne jedno v akej forme,, pri výmene musel zatepľovať alebo vykuruje na nižšiu teplotu, ak znížiš teplotu v miestnosti len o 1 st zníži sa spotreba asi o 6-7 % to je jojo efekt zníži sa spotreba lebo to viac kontroluješ za účelom zníženia , ak chceš znžiť spotrebu použi klímu môžeš kúriť s vyšším cop ako len s činnou el. i chladiť a nestojí tak veľa ako ostatné
Odpovedať

@killiani posledná veta je blbosť stále je to čin…
@duzu veru. Apartmány v hoteloch v Rakúsku som zažil úplne bežne vykurované klimatizáciou. Kúpelne spojené s WC vykurované elektrickým rebríkom. Bonusom bola možnosť chladenia klimou v lete.
Odpovedať
Ak to máš na komerčné účely, tak ísť do káblov je podla mňa totálna samovražda. Ak prenajímaš, tak logicky Ťa bude najviac zaujímať slovo návratnosť. Ak použijem tvoje prepočty tak na jeden apartmán Ťa bude stáť podlahovka okolo 1000 eur naviac voči káblom. No a teraz si prepočítaj koľko ročne ušetríš s podlahovkou voči káblom. Ak to bude už len 100-200 eur, tak na 6 apartmánov to je slušné číslo. Všetko s návratnosťou do 8 rokov je zaujímavé. Ak by si išiel do TČ na druhé poschodie, samozrejme treba pripočítať náklady na kúpu, servis atď. Ale neodolám otázke: a plyn možnosť nie je?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

Ak to máš na komerčné účely, tak ísť do káblov je…
@marcos33 zabudol som klimy kurenie chladenie budu v apartmanoch samozrejme.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

Ak to máš na komerčné účely, tak ísť do káblov je…
@marcos33 je ale je to komplikovane kvoli suhlasu majutela pozemku kde ide hlavny rozvod
Odpovedať

@marcos33 je ale je to komplikovane kvoli suhlasu…
@killiani Vodnú podlahovku, napojiť k súčasnému TČ. Prerátať tepelnú stratu a tepelnú izoláciu zároveň. Otázka optimalizovaného výpočtu. Keď tak sa ozvite.
Odpovedať

@marcos33 je ale je to komplikovane kvoli suhlasu…
@killiani v tej stavbe bude ročná spotreba elektriny istotne vyššia ako 30MWh a vtedy platí iná cena ako re zraniteľných ktoré boli doteraz dotované , dnes je práve v pravde článok ako to bude s cenami energiíí na budúci rok, majú skončiť dotácie. https://ekonomika.pravda.sk/ludia/cla...
Odpovedať
Profilova fotka

@killiani v tej stavbe bude ročná spotreba elektr…
@duzu to určite nebude
Odpovedať

@marcos33 zabudol som klimy kurenie chladenie bud…
@killiani Ak budú klimatizácie na kúrenie aj chladenie v tých apartmánoch, tak z akého dôvodu tam chceš inštalovať ešte podlahové kúrenie?
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od toky1:

@killiani Ak budú klimatizácie na kúrenie aj chla…
@toky1 časť tepla tam prejde i s prízemia ak tam nemá izoláciu, stačí tam kročajová aby nepočul dreváky na prízemí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@killiani Ak budú klimatizácie na kúrenie aj chla…
@toky1 Bude teda nakoniec asi vodna podlahovka. Dôvodov je viac Anhydrit tam bude tak či tak tepelné čerpadlo má prebytok výkonu. A vzhľadom k tomu že budova je dobre zaizolovaná budem tú podlahu ovku využívať na chladenie samozrejme so všetkými špecifikami ktoré to má. Keď si to porátam Tak tie klimatizácie by ma svojpomocné vyšli toľko isto čo ma vyjde podlahové kúrenie vodné a keby som si to dal urobiť firme tak ešte viac. Takže využívať klimatizácie primárne ako kúrenie určite nie je dobrý a lacný nápad a takisto veľa ľuďom vadí prievan z klimatizácie môžeš to nastavovať ako chceš vlastné skúsenosti. Takže už som pravdepodobne rozhodnutý ale ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?