VODA v prieduchoch z krbu!!!!!!!!!

Dobrý deň...chcel by som sa vás popýtať resp. možno poradiť ako vyriešiť môj problém a či máte niekto podobnú skúsenosť. Máme v novostavbe v bungalove krb s prieduchami a ventilátorom. Prieduchy sú ťahané na povale. A problém je ten, že keď sa nekuri krbom po pár dňoch začne kvapkat voda/kondenz z otvorov v izbách kde sú ukončené prieduchy. Dnes som odmontoval ukončenie v jednej izbe a zistil som že tam je po obvode rúry vody až až 😟.Následne som išiel na povalu a v jedno prieduchu bolo asi 2 litre vody...Musel som ho prepichnut a nechať vitiect vodu. Má niekto podobnú skúsenosť ???
Odpovedať
Bežná vec, fyzika 7. ročník. Treba nechat vzduch prudit prieduchmi aj ked sa nekuri v krbe.
Odpovedať
@pahs poval je vykurovany? Vyzera ze nie je a kondenz je prirodzeny, pockaj ked zacne zima, budes sa moct pod vyduchmi sprchovat :-D Zaizoluj potrubia.
Odpovedať
@kejsix to mám mať stále zapnutý ventilátor ktorý je na povale ???
Odpovedať
@rkorba nie je vykurovania... Potrubia sú klasicky zaizolovane od výroby...či ich mám ešte obaliť ??
Odpovedať
Cudujem sa ze si da niekto tu pracu s prieduchmi a krbom a potom to vyvedie nad povalu bez akejkolvek izolacie. Rozvody sa mali tahat bud najlepsie pod sadrokartonom, alebo aspon strednou vrstvou izolacie. Je otazne ci pomozu zapnute ventilatory, ked bude mrazy a proces bude vystupnovany. Ja mam rekuperaciu, a vzduch s vhlkostou 35%, ale ked je zima a vo vymenniku sa stretava chladny vonkajsi a odpadovy domovy vzduch tak mam 1/4 vedra kondenzu.
Odpovedať
@pahs ako izolove, to by som chcel vidiet:)))
Odpovedať
@pahs Pohyb vzduchu by to vysusoval. Je ale fakt co sa pise nadomnou, ze pri vacsich mrazoch to aj tak stacit nebude, ak poval nieje zaizolovany a nevykurovany...
Odpovedať
@janopopovec klasicky prieduchy...hliníková rúra obalená vo vate a v hliníkovej fólií...tak ako sa predavaju
Odpovedať
@pahs a priblizna hrubka izolacie? Hlinik je dobry vodic tepla. Ak tam nie je dostatocna hrubka tak to nepomoze. V povale pri stagnacii vzduchu v potrubi je len otazka casu kym sa neprechladi cela rura. Izolacia je na to aby spomalila prechod tepla teda spomalila tepelne straty. Stojaci vzduch v rure sa pri nepouzivani urcite raz podchladi a teplota sa vyrovna s teplotou okolia v ktorom sa rura nachadza. Potom tu je este rosny bod podla vlkosti, ak ratas aspon 50 % tak pri tej teplote na povale sa bude robit kondenz. Nepomoze nic len dobre zaizolovat, bo ked nechas pustene ventilatory nemusi to pomoct a este budes mat naviac aj tepelne straty pri ochladzovani vzduchu povalou, hotova klima.
Odpovedať
@pahs Zvolil si si najhorsiu moznost tahania vzduchovych rozvodov cez nevykurovany priestor. Teraz ti uz neostava nic ine ako ich poriadne zaizolovat. A tym poriadne myslim zabalit ich aspon do 30cm izolacie, inak s tym budes mat neustale problemy a bude ti v nich kondenzovat vlhkost a vyvarat sa plesne.
Odpovedať
@danculd Alebo zrusit potrubia a zablendovat diery... :-)
Odpovedať
Ahoj mal som ten istý problém,z rozvodov som vylial cca 10 l vody. Krb som skoro nepoužíval a v rozvodoch sa začala zrážať vlhkosť. Jediné rozumné riešenie je dodatočne zaizolovať potrubie,alebo demontovať rozvody. Osobne som použil 15cm vaty. Uvidíme ako to dopadne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Bite toho, kto Vám toto riešenie navrhol a dodal...!!!
Odpovedať
@reward mala by som lepsi napad na exemplarne potrestanie, ale nehodi sa takto verejne...
Odpovedať
Pahs... Chcel radu a nie sprosté pripomienky.
Odpovedať
Vsak ju dostal ja citam vyssie. Potrubie malo byt vydene jenoznacne pod sadrokartonom, alebo aspon vnutrom izolacie ( ja takto mam na hornom podlazi lebo som chcel 3,1 m stropy a pod SDK mam len minimalny prirstor ) polozila sa prva 30cm vrstva potom sli rozvody a potom v druhom smere dalsich 20cm mineralnej vlny) Aj tak vascina vzduchovodpu ide v stenach. Bezne sa aj spaduju s napojenim na odpad, ale to sa svospomocne dodrzi tazsie. Stacilo predtym trocha pocitat na nete kym sa slo na hotovu. Ak je dobry pristup tak doizolovat a to minimalne 20cm vlny s dobry prevedenim, nepisal ako rozsiahle potrubie v podkrovi ma Su aj original izolovane potrubia ale s adekvatnou hrubkou izolacie! Asi prerabatat potrubie nebude a tiez Predpokladam ze ich nebude celkovo rusit.
Odpovedať
@janopopovec bezne sa davaju rozvody na povalu a niesu s tym problemy, hlavne ventilator koli hlucnosti sa umiestnuje mimo obytny priestor.
Odpovedať
@originalx to pis zadavatelovi temy ze preco mu to kondenzuje. Aj ked sa nepouziva je tam stale nejaky tah vzduchu, ak nie je dostatocna izolacia podchladi sa a vznika kondenz ktory sa hromadi. Tiez by si si to tak spravil doma ? Nenapisal doteraz aka hruba je izolacia. Ja mam pri hlavnom privode vzduchu do rekuper. masivnu izolaciu. Ak chcel tahat v podkrovi kde je teraz zima ( vonku su 3 st )mal pouzit adekvatnu izolaciu a problem by nebol. Aky myslis ze ma povod voda v potrubi, resp akym mechanizmom vznikla. ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?