Viadrus U22 -nadstavba ekohrasok

Zdravím, už cca. 16 rokov máme starý kotol Viadrus U22 6-článkový prerobený na spaľovanie ekohrášku, čiže podstavec s horákom + zásobník. Dlho sme s tým problém nemali (pokiaľ to bolo dobre nastavené na dané uhlie tak to bolo bez problémov) Posledné dve zimy ale pozorujeme čoraz nižší výkon teda aj keď je celý deň zapnuté kúrenie, kotol sa nedokáže vyhriať ani len na 60stupnov(cca.48 dosiahne). Hneď ako napr. prihodím na vrchný rošt drevo tak teplota stúpne. Momentálne som rozbral aj horák a celý vyčistil + ventiláto rprefuknutý aby mal oheň lepší prísun vzduchu no zatiaľ bez nejakej zmeny. Je možné že kotol je upchatý z vnútra a neprúdi v ňom správne voda ? Že by napr. bolo naspodu nasadaný vodný kameň alebo iné nečistoty z vody a pokiaľ nieje plameň nad roštom tak to dostatočne nezohreje kotol ? vďaka za každú radu
Odpovedať
@lukyno010 ahoj, ja som mal podobný problém a mne sa zasekávalo palivo v tom lieviku tesne nad špirálou, čo ho naberá a dodáva do horáka, takže bolo málo paliva a malý výkon, vyriešil som to tak, že som si vyrobil nové všetko, čo je nad podávacou špirálou, teda, lievik a aj zásobník paliva mám väčší, a musel som sypať len suché uhlie, dnes už kúrim paletkami, nie uhlím, v tom istom zariadení
Odpovedať
@janohnivak može to byt tak , u starších plynových liatinových kotloch tiež po rokoch 12- 15 boli spodné rebrá zanesené ....No skusit dat nejaký prípravok do kurenia ..
Odpovedať
@daralbajda rebrá + celú pec pravidelne čistíme pred zimnou sezónou vrátane zápecnika (https://kotlylokca.sk/portfolio-item/...) @janohnivak ohnisko máme ale vysoké aj prísun paliva je dostatočný čiže v tomto problém nevidím
Odpovedať
@daralbajda teda asi som zle pochopil... rebrá čistíme ale od povrchových sadzí.. nevypúšťame pec a nečístime z vnútra....
Odpovedať
@lukyno010 zapecnik,skaza kazdeho kotla ,ochladi spaliny,kotol dechtuje, izkoteplotna korozia ,usadeniny.... Zapecnik....vymysel ...expanzku mate tlakovu.?,mozno do vody inhibitor korozie ,ale asi uz je neskoro...videl som rozrezane kotlove telesa u liatinovych kotlov plynovych -boli zanesen.e
Odpovedať
áno expanzku máme tlakovú, menenú cca dva mesiace dozadu nakoľko stará mala problém vyrovnávať tlak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?