Umiestnenie termostatu - podlahove kurenie

Ahojte, viem, ze takychto tem je tu vela, ale svojim sposobom je kazdy podorys jedinecny. Chcem sa poradit, kam umiestnit termostat. Vykurovanie bude podlahove teplovodne, plynovy kotol, s ekvitermikou na severnej strane. Mam dve mozne miesta: 1. Chodba - cez chodbu pojdu vsetky rozvody podlahoveho vykurovania - oproti budu supacie dvere do vstupnej miestnosti, ciastocne presklene 2. Obyvacka - okno vedla termostatu je fixne, neotvarave - krb sa bude pouzivat iba vynimocne na sprijemnenie atmosfery Ktore miesto je podla vas lepsie a preco? Dakujem.
Odpovedať
Ja by som kaslal na termostat, máš ekvitermiku tak to doladit na spravnu vykurovaciu vodu a potom to budu regulovat same.
Odpovedať
Profilova fotka
Na chodbu.
Odpovedať
Aj ja si myslim ze na chodbu
Odpovedať
@romd87 Termostat a regulacia su dve rozne veci. A umiestnenie urcite chodba. Nebude ovplyvnovana teplom z krbu ani svetovou stranou vonkajsieho mura, ako by bola v obyvke. Ak bude treba lokalne korigovat, vyriesis to prietokmi. Z vlastnej skusenosti pri dobre izolovanej stavbe straca ekvitermicke riadenie zmysel, dokonca je na skodu. Ja som to po mesiaci zrusli.
Odpovedať
A ked dam termostat na chodbu, nebude v obyvacke chladno kvoli tomu, ze vsetky trubky pojdu do obyvacky prave cez tu chodbu? Mam na mysli to, ze chodba sa asi zohreje skorej nez ta obyvacka. Co sa tyka obvodovych murov, su z 37,5cm ytongu a pojde tam zateplenie polystyrenom s hrubkou 16cm.
Odpovedať
@romd87 jednoznačne chodba, v obývačke máš aj okná a pri takom počasí ako je v tomto období ti aj slnko môže urobiť trochu tepla navyše takže by si vo zvyšku domu mohol mať chladnejšie, tiež som si dal termostat na chodbu a teplota je takmer rovnaká v celom dome a to som ešte nejak nenastavoval jednotlivé okruhy podlahového kúrenia.
Odpovedať
@romd87 termostat nie jeden ale aspoň dva jeden do obývačky napojený na hlavice v rozdeľovači - keď zasvieti slnko alebo sa zakúri v krbe, - uzavrieť obývačkové okruhy, druhy do niektorej spálne - keď bude v obývačke kúriť krb , v spálňach bude stále kúriť podlaha
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?