Uhlíková oceľ verzus plast hliník

Potrebujeme tahať kurenie po pivnici. Máme dilemu medzi týmito materiálmi. Čo je viac vhodné a rozdiel v cene?
Odpovedať
Profilova fotka
rozdiel je hlavne v spracovaní. určite je lacnejšia oceľ, ale budete potrebovať kvôli 20tim zvarom montére so zváracou súpravou. Ak chcete lacné a nerobíte tep. spád 90/70, použite PPR.
Odpovedať
@jan45 ta uhlikova ocel nie je na zvaranie ale na lisovanie, PPR na kurenie urcite nie, porovnal by som cenu materialu, pripadne potrebu tvaroviek, plasthlinik sa da pekne ohybat cize tam odpadnu spoje a drahe tvarovky
Odpovedať
Dakujem, moc mi to všetko nehovorí, ale posuniem to mužovi. PPR-čo znamená?
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova i nízkouhlíkovú oceľ viete lisovať, nemusíte nič zvárať, a môžte ísť na vyššie teploty až do 110 st.C. http://www.univenta.sk/dwn/Lisovana_o... S plasthliníkom som osobne pracoval použil by som ho i na klasické vykurovanie , zase záleží na tom čo pripájate. Pokiaľ napr.pripojenie od kotla na tuhé palivo po akumulačnú nádobu zvolil by som zváranú oceľ. Skúste popísať čo idete pripájať a popíšte trošku o vykurovacej sústave. Maximálna prevádzková teplota plasthliníka PE-RT je do 95 st.C. Je to nenáročný systém a lisovanie tvaroviek hydraulickými kliešťami (ktoré sa dajú požičať) zvládnete ľavou zadnou a pri dôkladnej príprave pri menšom dome za 1 deň. Dôležité je dávať si pozor na dilatačné ramená, vzdialenosť ukotvení, prechody cez steny a podlahy, čiže všetko podľa pokynov výrobcu.Tu je taký kratší popis : http://www.herz-sk.sk/shop/media/cata... Je mnoho výrobcov plasthliníka a široké spektrum tvaroviek, takže si to viete nakresliť a detailne vyskladať. Dajte si pozor tiež na vnútorné priemery plasthliníkových rúrok. Taktiež pokiaľ chcete uložiť rozvody napr.vertikálne do stien, plasthliník uložíte jednoducho, a s lisovacími kliešťami sa dostanete aj do užších dutín. Pri zváranom rozvode to musíte urobiť tak aby to išlo vyskladať a aby zvárač mal stále určité miesto cca.10-15 cm okolo.(časť si dokáže pozvárať i mimo). Orientačne si to viete cenovo nasčítať : http://www.herz-sk.sk/assets/Uploads/... Pre zváranú oceľ : http://www.empiriask.sk/katalog/categ... http://www.empiriask.sk/katalog/categ... Dôležitá je cena práce. Pretože v prvom prípade to dokážete svojpomocne, v druhom prípade potrebujete kvalifikovaného odborníka na zváranie.
Odpovedať
@staronova PPR je polypropylen (plast)
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdepodobne ide len o výmenu rozvodu v pivnici ? Keďže pivnica nemá km , neriešil by som cenu materiálu! Aby to vyzeralo aj k svetu , pravdepodobne zasekávať hliník - plast nechcete. Ak pivnica nie je vlhká zvolil by som uhlíkovú oceľ. Ak je tam vlhkosť zvoľte meď. Čo sa týka PPR , neodporúčam ani nepriateľovi! Vhodná len na rozvod kúpeľni a dočasné rozvody krátkej životnosti.
Odpovedať
Nakoniec nám dali kúrenári plast-hliník. Dúfam,že to bude fungovať. A na margo vyzerania, aj tak je to zabalené všetko v tubolite.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, prosím Vás vie niekto, prečo nie je uhlíková oceľ vhodná na rozvody pitnej vody?? ĎAKUJEM.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?