Ahojte, mam na Vas vsetkych znalych jeden nezvycajny dotaz. Vsetci vieme, ze ked mame teraz tak horko a navyse vacsinou aj bezvetrie, tak vecer i ked sa ochladi a vonku je fajn, tak oknami tu teplotu v interieri moc zrazit dolu nejde, pretoze vzduch sa nehybe. Vetranie cez RJ a bypass pomoct malicko moze, ale predsalen max. vykon vacsiny jednotiek je niekde do 300m3/hod. Odhliadnime na chvilu od spravnosti nadimenzovanie rozvodov. Bolo by rozumne rekuperacnu jednotku proste vypnut a instalovat do potrubia sania exterieroveho vzduchu potrubny ventilator, ktory by vhanal skrz vypnutu RJ do domu cca 600m3 vzduchu/hod a tym by sa o nieco lepsie dal schladit interier domu vecernym chladnejsim vzduchom? Ma tento moj teoreticky napad sancu na uspech, alebo je to hlupost? pozdravujem @asex -a 🙂
Je to samozrejme blbost. Vecer otvor okna a ma to raadovo vacsi vykon ako RJ.... Bez hluku a bez spotreby. Ludia niekedy fakt vymyslajuu hranate koleso... 🙃 A to ti pisem ako majitel celkom vykonnej RJ masiny... To ze je vonku bezvetrie nevadi. Ak je teplotny rozdiel interier exterier, tak vzduch prudit bude.... 😉
@danielvalentin no podla mna pri 600 m3/h na max. tocky, budes mat hluk ako v turbovrtulovom lietadle, ovela vacsi ako keby si tam mal klimu, pretoze mam aj klimu / a to ziadnu hyper duper znacku /aj reku dost oblubenej znacky vraj ticha ??? 300 m3/h ide vzdy na min vykon a ver mi, ze klimu pocut ovela menej/skor nepocut/ ako rekuperaciu, tu teda pocujem poriadne a to podotykam, ze som hluchy, ako delostrelecky kon
@kavar tak si kupil solidnu sracku alebo ti zbabrali rozvody a dostelovanie vyustiek alebo vsetko z toho. Ja RJ nepocujem ani na polovicnom vykone a v noci a to byvam na dedine na tichom mieste... 😉
@abobo tak skor to druhe, ale este spekulujem dat na ruru tlmic hluku, snad pomoze ? rekuperacka je venus comfort 300 AC, ale problem je v tom, ze je to pocut iba v tech. mietnosti co vyuzivam ako fajciaren a skor poloizbu ako tech. miestnost, je spojena s garazou kde je ta rekuperacka a rura na odtah bola montovana dodatocne, cize iba jedna s priemerom 100 mm a rovno napojena do odsavacej hlavnej rury snad rozumies co som popisoval, bo talianovy ani vlastna mater vraj nerozumie 🙂 ta myslis, ze to bude OK s tym tlmicom hluku ? bo fakt klimu skoro nepocut a stej rury ide taky cudny zvuk ako keby hucal vodopad ci ako to mam opisat, proste pocut, ze to odsava vzduch, diky ked daco navrhnes, je to jedina rura ku ktorej sa dostanem, lebo je volne pripebnena na stenu, zvysok je fakt tichy
@cukrik25 vyrobcu coho? klima je Polar a rekuperacia Venus, ale uz mi je jasne, ze chyba neni vo vyrobcovi, ale vo vyhotoveni rur na odtah, snad chalani vysie poriesia daco mudre ?
@kavar jaj uz rozumiem ale musel som si to 2x precitat... pomohlo by ti dat 2 m sonoflexu namiesto tej ruury. Alebo dat sonoflex na odtahove hrdlo masiny a zo sonoflexu potom napojit az hlavnu odsavaciu ruru a to odsavanie v technickej uz potom neriesis... 😉
@abobo chvala bohu, ze si porozumel, bo ja keby, ze to odfotim tak by som musel vyvolat negativ, potom urobit foto a poslat ti to postou 🙂 som taky proste analfabet do tych modernych veci / 60+/, ale tvojej odpovedi som sakra porozumel a uz aj vysielam rychleho Gomeza kupit sonoflex hadicu,a dufam, ze cim vacsi priemer tym to bude tichsie? diky za poznatok, zajtra podam info ci to pomohlo
@kavar sonoflex nie je tlmic, resp. len ciastocne. Daj tam normalny spiro tlmic dlzku 900mm, ak vojde. Bude to riadny rozdiel. Sam som neveril, kolko taky tlmic spravi.
Pripadne su flexi tlmice, co vyzeraju ako ten sonoflex, ale musi to byt vyslovene tlmic = vnutorna rura perforovana a tlmiaci material. Napr. Helios ich robi.
@zefe tlmic uz mam kupeny, len nenamontovany este syn donesie tu sonoflex hadicu a ideme na vec, hadica 160 mm priemer a tlmic 200 mm priemer tak to nejak dame do kopy su snad nejake redukcie a ked nie tak popripade nejake vedierko tu dieru dorovna 🙂 ja som typ cloveka co kolo toho nespekuluje, ale berie prve rozumne riesenie a to bolo od @abobo tak to snad bude OK a za chvilu montujeme a neni co riesit, v noci otesujem a zajtra dam info !
@abobo vdaka za reakciu, nechcel som tu hned na uvod vypisovat litanie, ale kedze vidim,ze ste sa chytili do diskusie, tak upresnim podstatne detaily:
RJ ma vykon max nejakych 250m3/hod., minus tlakove straty potrubia, to je na prichladenie izieb vonkajsim vecernym vzduchom trochu malo, navyse pri max vykone je uz dost hlucna (dom som takto kupil).
Naozaj nechcem vymyslat koleso, alebo teplu vodu, proste od ulice, kde je nadmerne hlucna premavka + velka prasnost + nedaleka krcma, ktora tam vlani vznikla sa oknami naozaj vetrat neda. Deti su este dost male, cize pchat im tam klimy by asi rozumne nebolo. preto mi napadlo, ze ten super tichy potrubny ventilator, ktory mi na polici v suterene iba chyta prach, by sa dal vopchat do potrubia medzi nasavaciu mriezku a RJ, cim by sa zvysil vykon prudenia vzduchu do spominanych dvoch izieb,navyse by bol filtrovany skrz filtre v RJ. Pretlak by v dome samozrejme nevznikol, pretoze okna v zadnej casti domu byvaju v noci vzdy otvorene, tam je ticho a klud. Ventilator ma 3 rychlosti, na najnizsej je to tusim okolo 350 kubikov.
@danielvalentin ake dimenzie maju rozvody? Pri tom prietoku znacne narastu tlakove straty a vzniknu turbulencie a akusticke prejavy z prudenia vzduchu. Podla mna to neni cesta...
@danielvalentin 3x75 k jednej vyustke? Ci 1x75 pre kazdu izbu? 75 kou ak pretlacis 60 kubikov/h tak to uz je na hrane aby viac nehucal prud vzduchu ako rekuperacia
Bude tam veľký hluk z dôvodu vysokej rýchlosti prúdenia vzduchu. Ideálne by to bolo cez čo najväčší prierez potrubia , aby rýchlosť prúdiaceho vzduchu klesla pod 2m/s. Vtedy bude aj minimálna tlaková strata. Ja by som dopojil chladič vzduchu , ktorý by bol vodou zásobovaný zo studne. S jedným pánom som mal takú debatu ohľadom toho chladiča. On ho používal ako protimrazovú ochranu a potom to prerobil na chladenie vzduchu. mal nad chladičom nádrž , z ktorej mu samospádom tiekla voda cez chladič do trativodu a keď v nádrži klesla hladina na nastavenú úroveň, tak ju čerpadlo zo studne doplnilo. Čo som pozeral taký chladič , cena bola cca 300 eur
@danielvalentin Nechcem ta sklamat ale aj keby si tlacil cez tie rozvody 1000m3/h, tak to bude stale malo. Vzduch ma strasne malu tepelnu kapacitu, takze bud ho musis nahanat tisice kubikov za hodinu alebo ho silno schladit a potom staci aj mensi objem. Prve neurobis lebo budes mat obrovsku tlakovu stratu a druhe tiez nie lebo zacnes mat problem s kondenzom na vyustkach. Navyse ten potrubny ventilator ti ten vzduch opat o nejaky stupen dva ohreje, takze na tom budes stale horsie ako s otvorenymi oknami. Daj si klimatizaciu a budes mat pohodu. Nemusis ju mat zapnutu ked si doma. Nam bezi cez den, ked nie sme doma a ked prideme domov, tak ju vypneme a je pohoda. Jednou jednotkou vychladime cely dom.
@abobo ta uz namontovane aj s redukciou na vacsi priemer a bohu prisaham, ze to stichlo este pockam do noci, kym prestanu jazdit tak casto auta, ale zatial OK, diky za radu, proste clovek sa uci cely zivot