Teplovodná kachlová pec / kachlík

Ahojte,mám v pláne v blízkej dobe prerábať v dome kúrenie,momentálne máme plynový kotol,chcem prejsť na tuhé palivo,konkrétne na drevo.Známy mi poradil,teplovodnú kachlovú pec,to znamená,źe kachlík funguje v podstate ako kotol,posiela obehovým čerpadlom teplú vodu do radiátorov,výhoda pece je,že drevo v nej dokáže horieť aj 12 hodín a oproti klasickému kotlu na drevo dokáže ušetriť až 40% percent dreva.Vykurovacia plocha v mojom dome je 100m2 ,zateplený mam strop a okná mám vymenené za plastové.Podľa výpočtov by mi mala postačit pec s výkonom 13kw.Máte s tým to typom kúrenIa niekto skúsenosti. Vopred ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@mario83 môžem sa spýtať prečo chcete zrušiť plynové kúrenie? Pokiaľ máte zateplene, vymenené okná a nemáte staré gamatkove kúrenie tak plyn je najlacnejšia alternatíva kúrenia co sa týka zariadovacia cena+mesačne poplatky, samozrejme neviem akú máte dostupnosť k drevu.
Odpovedať
Dobrý deň,no nemám zateplený obvodové steny únik možno 20-25%,podlaha je povôdná,to znamená bez niejakej izolácie,jednoducho starši dom kde tepelné úniky sú,drevo je predsa najlacnejšia varianta min. v nie komplet zateplenom dome.Prikladať po 12 hod,sa mi zda byt dosť výhodné.Čo sa týka dreva,stále sa dá pomerne ľahko kúpiť aj za priateľnú cenu.Suma sumárum: verim tomu,že aj s novým kotlom pod 12kubíkov denne nepojdem to znamená,360kubíkov mesačne,vykurovacia sezona zhruba 6mesiacov činí 2160 kubíkov plynu=1080eur, drevo: 10kubíkov metrovice,malo by stačiť na celú zimu = 350eur, úspora 730 eur ročne. cca
Odpovedať
Profilova fotka
@mario83 uz si pilil a stiepal metrovicu??? U nas plno ludi si necha doviest ci uz kmene alebo metrovicu a potom jak j.bnuty pilia kazdy vikend aby usetrili 730e. Ver ze nastiepane polienka ta vyjdu drahsie a ze 12hodinovy cyklus prikladania ??? Drevo je nehomogenny material takze raz tak raz inak. Dalsia nevyhoda ako budes robit teplu vodu ?? Bojlerom na drahu elektriku?? A si na cene plynu.
Odpovedať
@mario83 ponechajte plyn ako je a paralelne do sústavy uk doplnte pec.
Odpovedať
V prvom rade pochodzam z dediny a z chudobnejśich pomerov,pvý krát som rúbal drevo ako 10 ročný,momentálne bývam tieź v starśom dome kde som na svojej zahrade minulé leto spílil 20 vacsich stromov ,narezal aj naštiepal.Máme doma bojler a pri rozumnom výpínaní sa dá dosť uśetriť aj na tom,načo mi je v noci horúca voda...elekrinu platime 40eur mesaćne,vlastna studna,tepla voda, spotrebice...ohrev vody plynom,min 1 kubik plynu denne,30kubikov mesaćne=15 eur len voda. takze plus mínus ohrev vody, plyn - elektrina= remiza
Odpovedať
@mario83 Ak budeš teplo posielať do vody, tak na 12 hodinový cyklus zabudni. Plus ... čo budeš akumulovať do vody, to nebudeš do kachlí a naopak.
Odpovedať
@skleni bohužial kotol ma 32rokov...
Odpovedať
@mario83 úspora tam určitá je ale z vlastnej skúsenosti viem ze to nestojí zato. Svokrovci minuli rok dali tiež plyn, mali kotol drevosplynujuci a zakaždým pripravovať drevo, nezabudnúť priložiť, treba to narezať, nasekať a je to tak ako spomínal @wolodymyr že to nemusí byť každých 12 hodín priložiť. Zrejme starší dom má plyn. prípojku ešte na pozemku, pokial by ste ho zrušili a chceli ho znova namontovať tak cele vykopať nanovo lebo prípojka musí byť na hranici pozemku. Samozrejme výber je len na vás, osobne by som určite šiel skôr cestou zateplenia, treba si uvedomiť ze nemladneme a pripravovať drevo každy rok je otravné. Cca 1000€ rocne neni nič strašné za plyn
Odpovedať
@roboza bojler si zatial ponechavam,nezda sa mi to byt nevýhodne
Odpovedať
@roberttom plynovú prípojku neruším,ale cena plynu pojde rýchlejsie hore ako cena dreva,moj nazor https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/...
Odpovedať
@mario83 Len jedna poznamka, kedze ja v takej peci (samozrejme bez napojenia na radiatory) celu zimu kurim. Ucinnost je velmi vysoka, samotne kurenie pomerne komfortne, ale ked ti teplo pojde do vody, nebudes mat 12-hodinovy cyklus, to urcite nie. Takze ta obsluha pece bude musiet byt castejsia, ale to je moja jedina vyhrada.
Odpovedať
ano statistika je len do roku 2011,ale lacnejsie to nebude,kedze sme len odberatelia
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzimia ahoj mne pohodlne postaci aj 6 hodinovy cyklus,clovek sa v zime musi aj trosku hybat... :-)
Odpovedať
@mario83 myslím do radiátorov! Voda bude studená ak nebudeš kúriť. Ak si z dediny, tak to musíš vedieť. Voda sa nezohreje od šamotu. Výmenník je buď okolo ohniska, alebo nad ním. Voda sa bude vracať z radiátorov ochladená a ty ju musíš zohrievať a radiátor potrebuje vysokú teplotu.
Odpovedať
@wolodymyr Pre niekoho plyn môže byť aj politická záležitosť, ale to sem nepatrí. Pre mňa je rúbanie dreva maximálny relax, drevo si narežem na 30 cm klátiky a tie sekerou fiskars hneď za mokra porúbem a poukladám, spotreba za rok asi 12 m. Robota na pár dní, drevo miešané tvrdé mäkké, m 20€ aj s DPH doveziem si si sám. Veľa ľudí hľadá ako mať čím menej starostí a fyzickej námahy s kúrením a potom ide do fytka kde sa celé hodiny jalovo namáha :-) To ale nechcem zovšeobecňovať. Ešte ma štve keď poľnohospodár ktorý ma horu plnú bordelu, pastvu zarastenú kríkmi čo tam nemajú čo robiť a on z lenivosti kúri plynom alebo elektrinou.
Odpovedať
@roboza nerozumiem https://www.mountfield.sk/krbove-kach...
Odpovedať
@mario83 Toto nie je kachľová pec :-) Tam budeš prikladať pekne každú hodinku-dve inak ti zhasne :-) Ja mám v projekte podobné: http://www.krby-tuma.sk/product/hs-fl...
Odpovedať
@mario83 a kedze so z dediny,dieta stratenej generacie,mali sme v celom dome kachle bez ustredneho kurenia ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@mario83 tak ten "pecík" čo ste dali naň link budete nakladať raz za 12 hodín ? :-) tak že rozumiem správne že tam za slušného mrazu budete naraz prikladať 48kg dreva ? :-) (lebo spotrebu píšu 4kg/hodina) a tú "informáciu" že oproti klasickému kotlu na drevo ušetrí 40% máte odkiaľ?....ja si myslím že oproti klasickému kotlu to môže ušetriť jedine to že budete tak často prikladať až vám z toho bude teplo tak nemusíte kúriť potom na takú vysokú teplotu :-D ....lebo oproti klasickému kotlu na drevo to nemôže mať vôbec žiadnu výhodu.....skôr nevýhodu.
Odpovedať
@mario83 32 rokokv? no tak to je hadam aj rekord :-) . ja by som ale v každom prípade ponechal možnosť napojenia kotla aj pece na pevne palivo. Kotol stači dať na bivalenciu 20-50% ťo by malo vždy postačovať navýrobu teplej úžitkovej vody a samozrejme vykrývalo aj teplotné rozdiely spôsobené neaktivitou pece na pevné palivo. V každom prípade keby ste len vymontoval kotol a napojil pec bude to fungovať .
Odpovedať
@mario83 Nemýlte si plechové teplovodné kachle z mountfieldu s teplovodnou pecou/predajca zavádza,alebo nepozná výklad pojmov/.Pri kachliach ani náhodou nedosiahnete 12-hod.prikladací interval.A o životnosti ani nehovorím.Systém sa oplatí ,len pokiaľ je kompletný/akumul.nádrž,elektronika.../ a pokiaľ je všetko presne nadimenzované.Fyzika nepustí-pozrite si koľko vody zohreje 1kg dreva a máte odpoveď .A tie kachle čo ste si vybrali majú hodinovú spotrebu 4kg dreva,takže budete prikladať každú hodinu a máte kotolňu v obývačke. Teplovodná pec je stavaná presne podľa tepelnej potreby.Výhody-dlhá životnosť,predlžený interval prikladania,úspora dreva,atď.Nevýhoda-vysoka investícia/dobrý systém určite nad 10t.,aj to len ak ste skromný./A ešte k tomu,že v peci horí 12 hod.-nehorí.Prečítajte si niečo o kachlových peciach. Pokiaľ nechcete veľa investovať,takradšej zostaňte pri plyne a na prechodné obdobie si kúpte nejaké kachle,pokiaľ chcete využívať aj drevo.Prajem šťastný výber.
Odpovedať
Profilova fotka
@mario83 zabudnite, že plechovicou z Mountfieldu budete vykurovať celý dom s 12 hod. intervalom. Áno, existujú kachľové pece s 12 hod. intervalom, sám som niekoľko takých realizoval, no investovať by ste museli min. desaťnásobok!
Odpovedať
@mario83 ked mas 32 rocny kotol pri vymene za kondenzak rataj z usporou okolo 30% ten stary kotol zerie aj deti popri ceste ako sa pri aute hovori. Vymena okien a zatepleny strop ti spravia podstatnejsiu cast tepelnej izolacie. Ja vykurujem cca 170m2 a rocne do 2000m3 plynu klasicky kotol ktory budem menit. Zateplenie len 5cm, okna 2 sklo a strop je 25cm siporex v plochej streche cize nic svetoborne. S tou spotrebou dreva 10m za zimu by som neratal. Rodicia kuria asi 90-100m2 liatinovym Viadrusom, sice trenirkova teplota ale padne aj 20m. Tam sa priklada tak raz za 4hod podla toho ake drevo. Zase sa vratili aj ku koksu. Otec bude mat 57 a keby mali moznost pripojit plyn tak uz je tam. Casom a hlavne s pribudajucim vekom cloveka prestane bavit natahovat sa s drevom.
Odpovedať
Tak chlapci, my máme krbové kachle s výmenníkom,Haas&sohn,treviso, za zimu spalime cca 6-7m dreva,obytná plocha 126m2,ale novostavba bungalov, zateplené podlaha i strop. Keďže má tercialne spaľovanie,tak večer dám hrubšiu polovicu klatika a priskrtim,ráno priložím na uhlíky,u nás Max spokojnosť.samozrejme že keď bolo -20 tak sme prikladali o čosi častejšie,ale určite by sme nemenili. Toľko za mňa.
Odpovedať
Ďakujem za rady všetkým, rozhodol som sa pre novy plynový kotol a budem menit aj potrubie+radiatory.
Odpovedať
Možno po funuse, ale predsa. Ja vykurujem zateplený dom 100m prízemie + 100 m podkrovie viadrusom a miniem cca 12 m3 dreva za zimu. Iné kúrenie nemám, teplá voda ide v lete tiež len cez pár polienok do viadrusu. Viadrus je stavaný na to, že vykúri ešte aj pristavanú dielňu (ďalších 70m3). Keby som mal radiť, tak by som tiež uvažoval o krbových kachliach s výmenníkom (napr. tu: https://www.kinekus.sk/vykurovanie/sp...), prípadne sporáku s výmenníkom.
Odpovedať
@jojo583 Ja to mám tak ako píšeš, teraz už len čakám koľko mi vydrží voda v AN keď sa prestane kúriť do radiátorov, či sa mi oplatí špekulovať zohrievať vodu slnkom, čo som plánoval, solár alebo FV panely. Pridávam schému ako mi to funguje teraz bez sl. energie. Pec je 12 kw do vody a 5 kw do priestoru je v kuchyni AN 1000 l v podkroví, čiže žiadné straty tepla, 160 m2
Odpovedať
@gf565 , ja akumulačku ešte nemám, prerábal som starý dom a mám problém umiestniť ju tam. Kedysi som to rozpočítaval a musel by som osadiť 3 kusy, aby to malo zmysel. Ale uvidím, možno časom sa nájde miesto.
Odpovedať
@jojo583 snaž sa inštalovať AN má veľa výhod keď kúriš drevom, aj 1500 l by urobilo dosť osohu v tvojom prípade.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?