Tepelné straty - rada

Caute....potreboval by som poradiť ohľadne tepelných strát. Nejako sa tomu nerozumiem a potreboval by som vedieť akú mam celkovú tepelnú stratu podla priložených foto z projektu. Ďakujem.
Odpovedať
@pahs spolu s vetranim 190W/K
Odpovedať
@pahs 4,1 kw ale páči sa mi tá metodika: energetická trieda vykurovania "B" energetická trieda TUV "B" a dom "A1" :-)
Odpovedať
Presne, známky v škole dvojky ale na vysvedčenie jednotka :-o
Odpovedať
@slavoslav odkial si zobral 4.1kW? Ja by som povedal, ze pre navrhovu teplotu -11/21 je to 6.1kW.
Odpovedať
Presne kvoli tomu nechapem ako to je
Odpovedať
Profilova fotka
@pahs Projektové hodnocení je bohužel špatně. Počítá, že zemina i nevytápěný suterén promrzají na -11°C. Typicky měřím u hotových staveb pod podlahovou izolací +14°C. Počítá s větráním 0,5. Většinou se uvádí 0,3. Dále počítá s přirážkou 20% na tepelné mosty. Pokud Vám to zedníci neodfláknou, 20% to rozhodně nebude. Za mě tedy 4,1 kW a s hodně mizernou prací 5 kW(+20%). Výpočty mám uvedené v profilu.
Odpovedať
@josef_vavra mozem sa opytat - tych +14°C pod podlahovou izolaciou je v zime, napr. -11°C a pri akej hrubke izolacie? (rozumiem tomu dobre - nad hydroizolaciou, resp. nad podkladovym betonom?) Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterte Ano, mluvím o teplotách na styku podlahové izolace a základové desky. Že je beton a hutněné kamenivo výrazně lepší izolant proti rostlé zemině ve výpočtu zanedbávám. Už Rusové objevili akumulační schopnosti zemljanek a je s podivem, že současní projektanti na tento jev zapomínají. Loni jsem byl velmi mile překvapen, že rozumně postavená novostavba (TZ cca 5 kW) vydržela bez jakéhokoliv temperování venkovní teploty až -18°C a nic nezamrzlo ani v podkroví. Sestavil jsem tedy matematický model řezu zeminou a výpočty tento stav potvrdily. Teplotní pole je ke stažení v souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/tep... Projektanti jednoduše zapomínají na ruské zkušenosti :-) :-) :-) Jaké vícenáklady vznikají tímto omylem investorům raději nedomýšlet. Jinými slovy investice do zemních izolací se zdaleka tolik neprojevují. Výhodnější je lépe izolovat vnější obálku a zdaleka nejlepší je pořídit zdroj levného vytápění, tedy tepelné čerpadlo. Pak je levné i větrání.
Odpovedať
@gashtaan z certifikátu ktorý prilozil
Odpovedať
@josef_vavra dakujem. Len ten odkaz musim dlhsie a podrobnejsie popozerat, lebo zatial som to iba prebehol a ... nic :-) pravda, nemam taky prehlad o teplotnych poliach v zemine a zakladoch ako Vy, takze sa musim este posnazit :-) ale aj tak dakujem ... co sa tyka lacneho vykurovania a tepelneho cerpadla, my sme zvolili inu cestu - velmi dobre sme zateplili a namiesto cerpadla (cenova ponuka bola 6800€ + montaz 2000€) a vodnej podlahovky (150 m2 za 3500€) sme dali odporove droty (1800€ za 10 okruhov aj s termostatmi) do poteru a usetrenych 10.000€ mame na zaplatenie elektriky na cca 10-12 rokov ...
Odpovedať
Profilova fotka
@peterte Samozřejmě napište cokoli není jasné i čemu nejste ochoten věřit. I to se stává. Mojí největší nevýhodou je, že do problematiky opravdu hodně vidím a zapomínám, co obecně není všem zřejmé. Nicméně pokusím se to vysvětlit tak, aby to pochopitelné bylo. Už jen to, že teplo dorazí do vzdálenosti pěti metrů za půl roku je nepochopitelné, přesto dokonale dokázané. Že i Inženýři netuší co činí popisuje článek http://stavba.tzb-info.cz/prostup-tep... A přitom stačí sestavit obyčejnou odporovou síť v excelu a lehounce chápat, co se opravdu děje. Přečtěte si hlavně až dole "Závěry".
Odpovedať
@peterte ahoj.co znamená veľmi dobre zatepliť?...skladba?..mesačne náklady tých cca 80-100 mesačne teda? uvažujem podobne tak preto...dik
Odpovedať
Článok sa načítava...
@josef_vavra dakujem ... co sa tyka tepla zo zeme, vyuzivaju to krtkove domy, co som nieco malo precital ... ale verim, je to celkom logicke ... teplo prestupuje vsetkymi materialmi, aj zeminou, aj EPS ... z vyssej energetickej hladiny do nizsej ... niekde rychlejsie, niekde pomalsie ... niekedy aj pol roka
Odpovedať
@hokomi no my sme dali do strechy 600 mm vlny 0,036, drevene steny maju 160+60mm vlny 0,036 a 200mm EPS sivy 0,031, murovane steny porobeton 300mm + 260mm EPS sivy 0,031, betonova podlaha na terene ma 240-250mm EPS biely 0,034, drevena podlaha na patkach ma 220+160mm vlny 0,036 + 100mm EPS. Mesacne naklady neviem, lebo byvame iba 1 mesiac, predpokadam na kurenie cca 3000 kWh a ohrev vody a beznej elektriny 3000 kWh, takze cca 800 € za rok. Ak bude prvym rokom viacej, nezblaznim sa :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?