Tepelne cerpadlo alebo el. kotol ?

Dobry den. Chcel by som Vas poprosit o Vase nazory, skusenosti ohladne tepelnych cerpadiel vzduch voda alebo elektrickeho kotla. Ideme stavat a nevieme sa rozhodnut. Bu galov 135m uzitkova a budeme mat aj krb s prieduchami. Dakujem za Vase nazory.
Odpovedať
Závisí od situácie. Platí, že čím väčšie straty a tým pádom spotreba, tým väčšie úspory dokáže TČ priniesť. Čím výkonnejšie však potrebujete, tým bude drahšie - hoci momentálne dotácie fandia najmä výkonným cerpadlam. Treba proste rátať a rátať - porovnávať vstupnú investíciu oboch technológií a predpokladane ročné náklady na kúrenie a z toho vyrátať návratnosť. A v neposlednom rade brať do úvahy skolaudovatelnost elektrokotla, servis TČ, požiadavku na chladenie,... Potom to záleží len na vás :-) je toho fakt dosť veľa :-) a dosť je tu inak podobných tém - viď napr. http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Subjektívne - elektrokotol by som dal len do skutočne nizkoenergetickeho domu s priemernou rozlohou. Vo väčšom dome s napr len 10cm polystyrenu na stenách to býva už drahé kúrenie...
Odpovedať
@pahs ak ten dom poriadne zaizoluješ, stačia na kúrenie dve klímy. Poriadna izolácia znamená 20-25 cm v podlahe, 25-35 cm v stenách, 50-60 cm v strope a izolačné trojsklá
Odpovedať
Profilova fotka
@pahs Závisí to od viacerých faktorov v prvom rade od potreby tepla na vykurovanie kde môžeš dosiahnuť maximálne 50 Kwh/m2 ale môžeš ísť aj na 5 kwh/m2, primárnu potrebu energie by si mal s krbom splniť v pohode. Ďalej od vstupných nákladov ak chceš dom postaviť za čo najnižšiu sumu tak elektrokotol, alebo infrapaneli alebo už spomínaná klíma, čiže tepelné čerpadlo vzduch-vzduch sú pre teba ideálne, ak ti ide trochu aj o kvalitu a hodnotu bývania tak tepelné čerpadlo a teplovodné vykurovanie je po plyne v súčasnosti najlepšia voľba, potom už len treba vybrať najvhodnejší typ tepelného čerpadla, naj ideálnejšie by bolo mať čerpadlo zem-voda ale to sa nedá použiť všade. Aj pri tom krbe ak ho chcete používať na vykurovanie častejšie asi by som riešil skôr teplovodný krb ako teplovzdušný. Samozrejme netreba v dome zabudnúť na rekuperáciu aby sa získané teplo zbytočne nevypúšťalo pri vetraní. Podobných diskusií je tu na MS ale plno treba len čítať ja osobne by som v nich dal hlavne na názor @majkoj okrem toho že má aj osobné skúsenosti s TC príde mi že jeho príspevky a argumenty majú hlavu aj pätu na rozdiel od niektorých iných diskutujúcich. Ešte by som upozornil na znižovanie spotreby domu zvyšovaním hrúbky izolácií, do istej miery je to určitý spôsob ale od určitých hrúbok už nevychádza priaznivo pomer nákladov a úspory preto to netreba preháňať.
Odpovedať
@martosko pekný príspevok, ale budem ti trocha oponovať, pretože nesúhlasím s výrokom: "Ak ti ide o kvalitu a hodnotu bývania, treba dať plyn, alebo TČ". Plynom vieš kúriť do radiátotov alebo podlahovky a tepelným čerpadlom výhodne len do podlahovky. Keďže v nízkoenergetických bungalovoch a pasívnych domoch sa často používajú francúzske okná, je umiestnenie radiatorov problematické. Podlahovka sa zase nekamaráti s podlahovými krytinami, ktoré pre mňa znamenajú v rodinnom dome kvalitu a hodnotu, konkrétne linoleum (PVC) a koberce. Dlažbu a laminát by som do domu nikdy nedal, tie patria do kancelárií a obchodov, kde človek chodí obutý. Ja chodím doma výhradne bosý. Krb som po skúsenostiach zavrhol pre prácnosť, priestor na skladovanie dreva, ďalej piliny, chrobáky, popol a dym v obývačke, ako aj prenos zvuku cez prieduchy. Takže jediné lacné, mnou akceptovateľné, bezobslužné a bezúdržbové kúrenie je kúrenie (aj chladenie) klímou.
Odpovedať
Ale chodit po teplej podlahe je prijemnejsie ako horuci vzduch ktory fuka na hlavu :-)
Odpovedať
Musíš len rátať. Neuviedol si polohu domu. Moj dom 92 m ,30 ytong, 10cm polystirén na stenách aj podlaha a 40 cm vlny v strope poloha Podunajská nížina . By mal mať spotrebu celej energie cca 900 eur. (Asi okrem tejto extrémnej zimy, ale bude aj pri Tč extremna spotreba) A teraz rátaj že elektrokotol ma vyšiel 500 eur a Tč ťa stojí 8000 eur až 10000 eur. A možno s Tč by som dosiahol spotrebu energie za 500 eur, či že zhruba 400 eur úspora ročne. Za koľko rokov by sa mi vrátilo investícia do Tč? A bolo by ešte funkčné lebo niesom istý či ti Tč vydrží 10 rokov? Teraz si skús ty dosadiť a zistíš čo sa ti vyplatí. A po ďalšie ty tam ideš mať krb s prieduchmi, tak nevidím dôvod na investíciu do Tč. @pahs @maverick53 @jakino @martosko
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Pekný príspevok škoda že nezrozumiteľný. Napríklad neviem prečo sa dá kúriť výhodne TC len do podlahovky ? Umiestnenie radiátorov závisí od konkrétnej dispozície a nejak sa mi nechce veriť že by sa v žiadnom NED dome nenašlo miesto pre radiátory :-|. Ja nie som veľký zástanca podlahovky skôr by som si do domu vybral stenové vykurovanie ale príde mi že nemáš moc poňatia o hodnotných materiáloch v interiery keď hodnotné krytiny sú pre teba linoleum alebo koberce ale dlažba nie možno ak by mal niekto iný názor nevadilo by mu ani podlahové kúrenie. Takže jediné tvoje tvrdenie s ktorým čiastočne súhlasím je že klíma je lacné riešenie vykurovania ( čo som písal aj vyššie ) ale ako som písal ak chce niekto vybudovať hodnotnú a kvalitnú budovu nemôže používať lacné technológie to skôr pri prípade keď chce dosiahnuť čo najnižšiu cenu. Ja by som sa v tomto prípade riadil heslom nie som taký bohatý aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo Môžem vedieť na aké TC je tá cenová ponuka 8000 - 10000 a podľa čoho sa vyrátala tá spotreba a ročná úspora TC a odkiaľ je informácia alebo skúsenosť zo životnosťou TC. Lebo ak sú to reči typu jedna babka povedala tak môžem namietať že existujú TC za cenu 4000 čo majú úsporu 800 eur ročne oproti elektrike a pri životnosti len 10 rokov sami zaplatí za 5 rokov a za zvyšných 5 si zarobí na úsporách na nové.
Odpovedať
@martosko pri kúrení TČ do radiatorov má TČ o dosť menšie COP, ako do podlahovky. Stenové vykurovanie je alternatíva, ale je podstatne drahšie a ťažšie regulovateľné ako klíma. Keď začne žena piecť, klíma sa vypne, ale stena zostane ešte niekoľko hodín teplá a bude tam ako v saune. Ja posudzujem materiály v dome podľa toho, akú hodnotu prinášajú mne a nie koľko peňazí stoja, alebo či ich má doma sused, alebo prezident. Od narodenia bývam už v piatom dome, tak viem z vlastných skúseností posúdiť množstvo interiérových materiálov a druhov kúrenia. V jednej kúpeľni s WC mám dlažbu a v druhej linoleum. Čo myslíš, cez leto, keď sa nekúri a sedím na WC s bosými nohami na zemi, v ktorej kúpeľni je to príjemnejšie posedenie? Každý má svoje požiadavky na bývanie a ja nikomu jeho názor a rozhodnutie neberiem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Tak na rýchlo som si na internete našiel že pri kúrení radiátormi je potrebný typ TC takzvané vysokoteplotné, nakoľko plocha radiátorov je menšia ako plocha podlahového vykurovania preto sa tieto telesá musia ohrievať na vyššiu teplotu pre dosiahnutie rovnakej teploty ako pri kúrení podlahou ale nikde sa tam nepíše že by sa tým znížila ich účinnosť, možno ale nie som taký odborník na TC ako vy. Čo sa týka tej údajne dobrej regulácie klímy dajme si nejaký príklad, malí dom vykurovaný jednou jednotkou dajme tomu že na chodbe, žena začne piecť ( pravdepodobne na otvorenom ohni lebo z nášho domu pečenie saunu neurobí, nezohreje ho dokonca ani na toľko aby sme nemuseli kúriť) vy vypnete vykurovanie ale príde za vami syn že v jeho izba na druhej strane domu je zima ako v takomto prípade dokúrite túto izbu, keď je to vykurovanie tak dobre regulovateľné nemal by to byť problém, odpoveď že vaša žena postupne pečie vo všetkých izbách vám ale nezožeriem :-D. S tými materiálmi je celkom výhodné keĎ najväčší prínos pre vás majú tie najlacnejšie, kiež by sme to tak mali všetci. Čo sa týka tých vašich kúpeľní keby ste investovali viac do vykurovania domu napríklad do vykurovaním teplovodnou podlahovkou mohli by ste si aj v lete cez TC temperovať podlahu na teplotu ktorá by vám bola príjemná ( veď napríklad bazény sa aj v lete vyhrievajú bežne ) bez ohľadu na podlahovú krytinu teraz vám nezostáva nič iné len nosiť ponožky. Je síce pekné že názor nikomu neberiete ja tiež nie ale aká je pravdepodobnosť že takýto typ vykurovania by takto vyhovoval ešte niekomu inému okrem vás keď otázka je či elektro kotol alebo TC a vy poradíte klímu.
Odpovedať
@pahs nie je potrebné ani rátať, z vášho výberu T.Č. vyjde vás na cca 8000, Ak ste bratislavský kraj tak bude aj dodácia od štátu. Takže nejakých 2000-3000 naspať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino no aj kondenzacny kotol ma mensiu ucinnost ked kuri do radiatorov a nie do podlahovky :). Moderne TC s EVI kompresorom si poradia aj s radiatormi aj ked TC rovnako ako KK je najuspornejsie pri nizkoteplotnom vykurovani.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko za prvý príspevok som ťa pochválil, lebo mal hlavu aj pätu, ale tento posledný je výstrel do tmy :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Či to nebude tým že v prvom príspevku som sa vyjadroval k téme a v tých ďalších som len vyvracal tvoje hlúpe argumenty, vieš ako sa hovorí na hlúpu otázku hlúpa odpoveď. ;-) Ale neboj sa už s tým končím, ak zasa neprídeš s nejakou šialenou teóriou.
Odpovedať
@martosko prosím pošli mi link na tepelne čerpadlo ktoré vykúri 135 m cez radiátory a stojí 4000 EUR. A ešte aj link na tč ktoré pri celkovej spotrebe domu 900 EUR ročne za elektrinu ušetrí 800 EUR a ja si ho hneď zajtra kúpim. A potom sa porozprávaj s niekym o miere nákladov na údržbu tč za 10 rokov. Ďakujem
Odpovedať
@yokomo TČ, ktoré dokáže vykurit dom s radiatormi je určite drahšie. Ale vyhlásenia typu "elektrokotol za 500€, TČ za 8-10 000€" sú tiež len výstrely od pása a svedčia o tvojej zaujatosti voči tepelnym cerpadlam. Elektrokotol za 500€ bude asi len ten, čo je zabalený v krabici. Kľudne môžeme prirátať ďalších aspoň 800€, aby ohrieval vodu, bola k nemu nádrž na TÚV a bol aj napojený v dome. Pričom TČ za 8000 je možno cena na kľúč pre niekoho, kto osloví max jedného dodávateľa a nehľadá iné značky, než tie najznámejšie. Súhlasím s tebou- treba rátať. Ale rátať hlavne objektívne a nezaujato. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo Ešte by som dodal že požiadavku kúriť radiátormi si prvý krát neuviedol, a hlavne to že TC sa dimenzuje poľa mernej potreby tepla na vykurovanie plus potreby na prípravu TUV a nie podľa plochy domu. Čo sa týka tých nákladov na údržbu na 10 rokov keď sa tým oháňaš určite máš nejaké relevantné čísla tak sa ich neboj predložiť rád sa dozviem ako sa pohybujú takéto náklady.
Odpovedať
@maverick53 prepáč ja som rátal môj protherm raja 12 kW čo má stalo cca 450 EUR kupovaný bez DPH. A mam bojler za 157 EUR. A nie som zaujatý voči TČ, rad by som ho mal, ale na môj dom, pre takú rozloho a polohu domu sa my Tč neoplatí.
Odpovedať
@yokomo tak to je fajn cena, ja som rátal s kombinovaným prothermom raja 9k, ktorý som najlacnejšie našiel za nejakých 900€. Ide proste o to, že keď nahodis najlacnejší (hoci s primeranou kvalitou) variant elektrokotla s bojlerom, mal by si porovnávať s adekvátnym TČ, napr. Nordline alebo podobné- nemusí mať každý Daikin. :-) samozrejme ja som bol v zásade podobnej situácii - tiež som rátal s elektrokotlom a do TČ som išiel preto, lebo sme dostali dotácie. Takže 4500€ so všetkým spolu, už len dopojit na podlahovku. Ale to bola cena za overenú značku- kopa ľudí funguje s lacnejšími cerpadlami bez dotácií a fachcia im :-)
Odpovedať
@maverick53 ešte by som chcel vysvetlit, že ja nikoho nechcem odhovárať od Tč, ja som len chcel poukázať na to slovo RÁTAŤ. A uviedol som môj príklad a moje dôvody prečo som riešil vykurovanie mojim spôsobom. A nech ostatný rátajú a výberu tu variantu ktorá je pre nich aktuálna.
Odpovedať
@maverick53 no ja mam elektrokotol Atack 8 a stal pred 4 rokmi 430€ a zapojil som si ho sam :-) TUV ohrievat elektrokotlom je totalna blbost .... na TUV je elektricky bojler ja som kupil v Baumaxe 80L za 80€ :-) takze ma to stalo 510€ Pri elektrokotli je uplne jedno ktory kotol kupis ci lacny alebo drahy .... stale je to len o tom ze su tam tri spiraly a primitivna RJ .... takze rozdiel medzi 430€ kotlom a 900€ kotlom je len v znacke v napise na skatuly :-) .... to iste plati aj pre bojler ....
Odpovedať
@mackoke @yokomo Tak pomaly mám pocit, že som rátal zle :-D tiež nie som zástancom platenia za značku. Ceny ktoré ste nadhodili sú dosť dobrým argumentom pre elektrokotol. V každom prípade, pokiaľ má dom nízke straty, toto je určite lepšia cesta. Pri nejakých bežných nizkoenergetickych domoch je tam vždy možnosť pomôcť si k menším mesačným nákladom tepelnym cerpadlom, za cenu vyššej investície- výhodou ešte vždy zostáva lacná príprava TUV a možnosť chladenia v lete. To sú možno veci, ktoré môžu zavážiť. Ich dôležitosť si musí každý určiť sám :-)
Odpovedať
@maverick53 ja si " pomaham " troma klimatizaciami :-) ci uz pri kureni tak aj v lete pri chladeni .... v mojom pripade by bolo TC nenavratne ...
Odpovedať
Nepochopim prečo stale niekto uvažuje o elektrokotle. Zbytočne straty. Najprv ohrievať vodu, aby som potom ohrial podlahu. Potom mate problem regulovať teplotu v každej miestnosti zvlašť. Vyregulovať podlahovku trva aj niekoľko mesiacov. Zmeniš par krat nastavene teploty a môžeš regulovať znova. @pahs Neuvažoval si o samoregulačnych uhlikovych foliach do podlahy? Maš to bez udržby, vyjde ťa to lacnejšie ako elektrokotol s vodnou podlahovkou, bezproblemova regulacia a o veľa nižšie prevadzkove naklady.
Odpovedať
@ruren regulacia teploty v kazdej miestnosti??? pokial poctivo nezatvaras dvere v kazdej miestnosti je cela regulacia o nicom ... o akych stratach hovoris? ak ohrievam vodu aka energia sa strati? a kam? Pri kureni elektrikou ... priamotopom su naklady stale tie iste .... takze je uplne jedno ci mas kable, folie, elektrokotol atd ....
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ovela nizsie naklady na vykurovanie ? Vymyslel si perpetum mobile ?
Odpovedať
@mackoke Dobra hluposť. Už len tym, že sa sa musi ta voda zohriať v kotly a prepraviť už su nemale straty.
Odpovedať
@ruren kriste, ale ved to vsetko zostava v dome!
Odpovedať
@ruren vidim ze fyzika nebola tvoj oblubeny predmet :-) A ano mas pravdu ze na prepravu sa zanedbatelna energia minie ale pri spiralach napr. 7,5 kW je spotreba cerpadla 0,04kW zanedbatelna a aj pri cerpadle sa cast energie premeni na pohyb a cast na teplo.... Nikdy sa ziadna energia nestrati :-)
Odpovedať
@ruren dá sa regulovať teplota podlahy pri tých fóliách? Myslím tak, ako pri vodnej podlahovke ekvitermikou, že keď je vonku teplejšie, hreje podlaha na nižšiu teplotu a keď je chladnejšie, tak na vyššiu. Či hreje stále na rovnakú teplotu a mení sa len čas zapnutia a vypnutia fólie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?