Tepelné čerpadlá. Skúsenosti?

Uvažujem o kúrení tepelným čerpadlom.Tepelné straty v novopostavernom RD sú menšie ako 5kW a obytná plocha je 100m štvorcových.Jedná sa o RD typu bungalov .Uvažujem o TČ vzduch-voda,vzhľadom k tomu ,že nemám geologický prieskum na danú lokalitu.Má niekto skúsenosti s tepelným čerpadlom? Alebo s predajcami v okolí BB ?.Ak áno,pošlem emailovú adresu,pre prípadné info.
Odpovedať
1
2
40
Profilova fotka
je to toto? =-) http://www.modrastrecha.sk/forum/show...
Odpovedať
Nie je to toto.Hovoria o "teplovodnom čerpadle", čo je blud.Ak tak je to tepelné čerpadlo.Nie je tam nič podstatné,čo by mohlo poradiť vo výbere.
Odpovedať
ekonomická návratnosť TČ je dosť otázna, podla mojich prepočtov tak 15-20 rokov, a toľko je zhruba aj životnosť TČ.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
janomi • 16. sep 2008 o 21:00 Je nejaká dotácia štátu pri financovaní alternatívnych zdrojov kúrenia? Napr.solárne,tepelné čerpadlo...atd.Alebo tieto dotácie majú iba VYVOLENÍ?
Odpovedať
Profilova fotka
iskander • Dnes o 09:56 Ahojte, Chcel by som sa opytat ci ma niekto konkretne skusenosti so zavedenim tepelneho cerpadla. Aky system vyuziva, ci tym celorocne bezproblemov vykuri dom, ake boli celkove naklady na instalaciu(kedze mam ponuku z roznych firiem a rozdiely su niekedy neuveritelne- hoci ide o Svedske tep. cerpadla - rozdiel je az 200 tis. Sk so vsetkym..), ake ma rocne vykurovaci naklady a pripadne navrh firmy ktora by to seriozne a co najlacnejsie urobila...Mate niekto skusenosti s firmou Wamak? Vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
pozrite aj http://www.modrastrecha.cz/forum/show...
Odpovedať
firma ktorá nam montovala tep.cerp. bola velmi spolahliva, su z bernolakova najdi si ich cez internet daj si www.bernolakovo.sk potom hore v lavom rohu o obci a tam podnikatelia a su pod cislom 20. su ochotny nam robili aj studnu aj tep.cerp. a to v lete funguje ako klima, robia po celom slovensku a ked som si preratala tak navratnost je tych 8-9 rokov oproti tomu co sme doteraz platili za plyn a v lete sme boli bez klimy. s nimi sa da dohodnut su naozaj ochotni :-)
Odpovedať
Ahoj, a vedela by si povedat ake tepelne cerpadlo mate?myslim system voda-voda? A kolko vas investicia vysla celkove? mate len podlahove kurerenie?diky za odpovede
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
skaredekacatko • Včera o 15:52 plánujete niekto si dat tepelne cerpadlo do domu ak ano aky druh a od koho. My planujeme ale nevieme sa rozhodnut. l.s • Včera o 20:13 Ahoj aj my budeme davat tč.a zatial sa nam najviac pozdava MITSCHUBISHI ZUBADAN ale este sme sa nerozhodli lebo kurenie budeme riesit az najar. sissi2183 • Dnes o 07:34 My sme si vybrali švédske tepelné čerpadlo NIBE FIGHTER 1240 voda-voda.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
ahojte má niekto skúsenosť s firmou Gama mont okrem iného sa zaoberá tepelnými čerpadlami mitshubischi zubadan? Dali nám až priveľmi dobrú cenovú ponuku 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte, viete mi prosim niekto povedat ako sa sprava take cerpadlo? ci znecistuje napr spodnu vodu? kupili sme pozemok kde nieje kanalizacia, plyn ani mestska voda - cize budeme mat vlastnu studnu a COV a tym padom musime ist na tepelne cerpadlo. lenze nasi susedia zevraj podali staznost starostovi proti tepelnym cerpadlam, lebo im znecistuju pitnu vodu. je na tom nejaka pravda?
Odpovedať
@red_kika Neviem, čím by malo TČ znečisťovať spodnú vodu, nič tam nevypúšťa, len odoberá teplo zo zeme. Alebo máte na mysli vrt, ktorý môže narušiť pomery? Plus súkromná správa.
Odpovedať
Článok sa načítava...
to je tooootalna blbost bluud! tč vobec nic neznecistuje!!! my budeme mat dimplex vzduch -vzduch a nic neznecistuje ,nechapem cim by mohlo nieco znecistit???
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @l.s my budeme mat voda - vzduch, cize extra studna sa bude vrtat len na cerpadlo.. sak mne sa to tiez zda byt blbost, tak ale co narobis ked stary dedkovia co tam byvaju maju take presudky a stazuju sa na to...
Odpovedať
@red_kika Môže sa stať, že Vaša studňa spôsobí, že budú mať menej vody v studni. Ale na to sú odborníci, aby tomu predišli geol. prieskumom a dodržaním noriem.
Odpovedať
Profilova fotka
@red_kika: Pokial sa nemylim tak su typy: zem - voda, voda - voda, vzduch - voda, vzduch - vzduch. prve urcuje odkial berie teplo a druha co zohrieva. Myslim si ze to co si uviedla voda - vzduch, ma byt vzduch - voda a teda budete cerpat teplo zo vzuchu a zohrievat vodu, najpravdepodobnejsie do podlahovky. Vzduch - vzduch sa pouziva na teplovzdusne vytapanie (aj chladenie). Takze myslim, ze vo vasom pripade nebudete mat ziadny problem, kedze so spodnou vodou nemate vonkoncom nic spolocne.
Odpovedať
Profilova fotka
ak by si mala voda - voda, tak potrebujes 2 vrty v urcitej vzdialenosti od seba, jeden na "pritok" druhy na "odtok"
Odpovedať
Profilova fotka
@marek27 napisala som to tak ako som si to pamatala.. cize na poradie som nedavala doraz
Odpovedať
Profilova fotka
@red_kika: ok ale tym padom tam nebudete musiet vtrat studnu pre tepelne cerpadlo, len cisto pre vodu na vlastne pouzitie. To tepelne cerpadlo Ti bude najskor vrcat niekde vonku a len nasavat a vyfukovat vzduch - s podzemnou vodou to nema vonkoncom nic spolocne.
Odpovedať
@marek27 Súhlas, správna poznámka.
Odpovedať
Chcem sa opýtať tých, ktorý pred stavbou RD plánovali tepelné čerpadlo, tak požadoval od Vás stavebný úrad na doloženie k projektovej dokumentácii "Vyjadrenie obvodného úradu ŽIvotného prostredia" k tepelnému čerpadlu. Najprv nám povedali na stav.úradu, že celá dokumentácia je OK, a zrazu ked majú vydať stav.povolenie, tak hladajú kade-jaké zádrhely. Najhoršie na tom je, že mám pocit, že pani zo stav.úradu ani sama nevie čo od nás žiada. Teraz stále premýšlam nad tým, ako o to požiadať, ked ani neviem o čo mám presne žiadať....
Odpovedať
macka381 my sme v projekte mali normálne plynové kúrenie , pre tepelné čerpadlo sme sa rozhodli neskůr, takže úrady nič proti tomu nemali a dúfam, že ani nebudú :-D To je fakt na hlavu aby si takto vymýšlali
Odpovedať
Od nás nepožadovali vyjadrenie zo Živ. prostredia, stavebné povolenie nám vydali bez problémov a ani sa k tepelnému čerpadlu nič nepýtali.
Odpovedať
čooože, že netraba. NO skoro ma porazilo, už som sa dovolala na obvod.urad ŽP, kde máme podať žiadosť o vyjadrenie k TČ. Ked nám ho vydajú, musíme si dať vypracovať projekt na studnu alebo studne, lebo ide o TČ voda-voda, takže zase dalšie peniaze a zase musíme podať dve žiadosť na tento istý úrad, ide o povolenie na vodnú stavbu-studnu a tiaž nám vydajú na základe žiadosti o povolenie na čerpanie vody na osobné účely. A to mi este chlapík z úradu spomínal, že mali by sme si dať urobiť geogolický prieskum, no už ma z toho poráža, zase len dalsie a dalšie peniaze a hlavne papiere, už mám pocit, že sa toho nezbavíme, lebo sú tu stále nejaké zádrhely.... :-(
Odpovedať
Prosím v čom spočíva ten geologický prieskum a kolko to stojí???
Odpovedať
Práve kvôli takýmto papierovačkám sme upustili od pôvodne uvažovaného TC voda - voda. Máme na pozemku dve studne, tak sme to chceli využiť, ale keď sme zistili, že pri tomto type TC nie je dôležitá hĺbka stúdne, ale jej výdatnosť, t. j. prietok vody, že treba vykonať spomínaný geologický prieskum, že tvrdá voda, ktorá u nás je spôsobuje rýchlejšie opotrebovanie zariadenia v studni, tento variant sme zamietli a nakoniec sme zvolili plošný kolektor. Čo sa týka ceny geologického prieskumu, myslím že nám hovorili cca 200 EUR.
Odpovedať
macka 381, aké tepelné čerpadlo ste si vybrali?
Odpovedať
Sissi2183 - vybrali sme si TČ voda-voda, ale nemáme vybratého konkrétneho výrobcu a ani presný typ. Sisi vy máte aké, ak vieš odporučiť dobrého výrobcu či predajcu, tak sem s ním :-)
Odpovedať
My máme Nibe Fighter 1245 a ako som hovorila zemný kolektor. TC už máme doma, ale montáž a zemné práce sa budú robiť asi až budúci rok. Ja som chcela jednoznačne švédske tepelné čerpadlo alebo z inej škandinávskej krajiny, pretože tam to funguje už desaťročia. Rozhodovali sme sa medzi NIBE a IVT, ale komplet cena od NIBE bola cca o 3000 EUR nižšia ako IVT.
Odpovedať
A od akého výrobcu je to čerpadlo Nibe Fighter??
Odpovedať
1
2
40
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?