Odpoveď na príspevok od radovan255:
@mgx Hodnota 500kwh je nakoniec za 13 dni. Takze … @radovan255 neviem nič o dome ktorý vykuruješ, ale 6 kW čerpadlo by nemalo mať problém vykúriť bežnú novostavbu. Hádam že to máš zle nastavené. Ja kúrim prerobenou 5kW klimatizáciou do podlahovky a za január zozrala okolo 400 kWh.Odpoveď na príspevok od nicearty:
@radovan255 neviem nič o dome ktorý vykuruješ, al… @nicearty mam 165m uzitkovej plochy bungalov vsetko zateplene. Na tuv ne 300l boiler a 50l akumulacka ku cerpadlu do serie zapojena. No ved ako teplo tu je to problem nie je iba neviem ako mam spustit to vysusanie podlahy lebo sa to nevie prehupnut cez 33 stupnov dnes skusim zavriet okruhy v jednom rozdelovaci ci to vystupaOdpoveď na príspevok od radovan255:
@mgx Hodnota 500kwh je nakoniec za 13 dni. Takze … @radovan255 Pri -7°C ma vykon necelych 6kW. https://attack.sk/tepelne-cerpadla/te... Pri tepelkach vzduch/voda klesa ucinnost a COP s vonkajsou teplotu. Ak potrebujete vyssiu teplotu, napr. na vysusenie podlahy, tak treba pockat na lepsie pocasie, alebo zapnut spiralu. Pocas byvania zrejme nepojdete do podlahy 40st, takze ten vykon by mal postacovat.Odpoveď na príspevok od radovan255:
@nicearty mam 165m uzitkovej plochy bungalov vset… @radovan255 no nemáš toho na kúrenie veru málo. Ten ohrev TUV môžeš tiež dočasne vypnúť ak ho teraz nepotrebuješ. Prípadne pri pokusoch môžeš dočasne skúsiť aktivovať pomocnú špirálu, ktorú by to tiež malo mať. Je dosť možné že výkonovo to bude tak na hrane, ale po čase sa spotreba vykurovania novostavby trocha zníži čo by mohlo hrať v tvoj prospech.Odpoveď na príspevok od radovan255:
Ahojte, mohol by mi niekto polopate vysvetlit ako… @radovan255 SCOP je rôzne a vždy záleží pri akej vonkajšej teplote sa nabíja nádrž, najvhodnejšie ked je vonku najteplejšie, najnevhodnejšie nad ránom , ked je prevažne najchladnejšie, známi vedľa ju nabije za asi 5 hod i pre TUV, je zvlášť nádrž,zimu máme akurát teraz aj ked stále miernu najviac do -10 u mňa, január bol oveľa teplejšíOdpoveď na príspevok od supiiik:
@radovan255 Pri -7°C ma vykon necelych 6kW. http… @supiiik a co potom znamena tych 9kw co je v nazve? To je za podmienok ze je vonku tak se netreba kurit ci co? Ci to je len taka cca info a vzdy treba pozerat na cop vykon? To nechapem ako mi firma co to robila (svokor by dal ruku do ohna za nu a on to aj cele riesil) toto nepovedalaOdpoveď na príspevok od radovan255:
@supiiik a co potom znamena tych 9kw co je v nazv… @radovan255 Firma s tym nic nema. Je to vlastnost daneho tepelneho cerpadla. 9kW ma max. vykon, ale nie je uvedene, za akych podmienok. Treba studovat a pytat sa pred tym ako date za nieco tisicky Eur. Popravde ale, ak projektant vypocital 10kW a oni dali 9kW, tak chybu neurobili. Urobil by som to iste. Urcite ma projektant viac info o danom objekte ako montazna firma ktora to moze akurat tak odhadnut. A to ze ma to tepelko pri mrazoch nizsi vykon je uplne normalne a zrejme to projektant zvazil, ked navrhol 10kW. Co je teda na dnesnu dobu pre nizko energeticku novostavbu vo vacsine pripadov zbytocne predimenzovane. Spytam sa takto, ide 13dni, zozralo 500kWh, co zodpoveda cca 6kW vykonu, ale z akej teploty ste dom ohrievali a aku mate teraz? Lebo ak cakate, ze Vam zdroj, ktory je dimenzovany na to, aby ste ho na jesen zapli a na jar vypli zohreje dom, ktory bol zrejme prechladeny (ak ste zacali kurit teda na prelome januar/februar) tak Vas sklamem a takto to nefunguje. Ten studeny dom ma nejaku akumulacnu hmotu a ta na ohrev vyzaduje viac energie, ako ked sa dom len udrziava. Cize treba bud pockat na teplejsie dni, alebo zapnut na par dni spiraluOdpoveď na príspevok od frantisekca:
@radovan255 To tvoje Attack TČ má vykurovací výk… @frantisekca Je to bungalov s betonovou strechou omietky aj poter robene na jesen 2024. Komplet zateplene fasada ytong 300 + 200eps, podlaha 15eps a strecha od 32 do 52 eps. Tepelne straty su v projekte na uk 6,9kw a na tuv 1,2kw. Ked si pozriem graf za posledny tyzden tak vidim ze pomocne el kurenie pre tuv bolo aktivovane takze podla toho spirala isla a aj tak nevykurila. Nejde mi o kurenie domu, v aprili na prist obkladac tak spm chcel vykurit poteru nech ked tak popraska niekde ak by chcel nech sa to nestane ked uz tam bude dlazba.Odpoveď na príspevok od radovan255:
@frantisekca Je to bungalov s betonovou strechou … @radovan255 Rekuperáciu nemáš?Odpoveď na príspevok od toky1:
@radovan255 Rekuperáciu nemáš? @toky1 bude v buducnosti