Rad by som podporil slovenskeho vyrobcu, ich produkt sa mi celkom paci a aj cena je schopna, ale nechapem ako to ma nieco usetrit ked to odobera teplo z domu ktore ja musim zasa dodat. Moze mi to niekto vysvetlit?
@kavar Ja som uz davnejsie pisal, ze ta splitova jednotka Sinclair je dobre riesenie, ved to sa ja nehadam. Ale aj ta all-in-one funguje, ak sa da vstup/vystup do exterieru.
@jarosujo no na ohrev vody by to snad este ako tak slo, ale tu kolegov zaujima s tym kurit a to je uz ina kapusta to proste vtedy ide trochu dlhsie ako tych 3hod. cez obed a tu je cely problem toho systemu
@jarosujo ale mna sa pytali na kurenie a reagoval som prave na to kurenie a mam dost problem este aj tu kontrolovat cez prekladac este aj pravopis, nech sa do mna dakto zas neobuje, ze je nehorazne, ze talian nevie gramatiku :-)
@kavar@majkoj
No ved teraz to uz chapem, co uz.
V kratkosti teda este raz moj nazor:
TUV:
1. Tatramat je hlupost, v lete OK, ale v zime de facto obycajny bojler.
2. All-in-one riesenia s nasavanim aj vyfukom do exterieru - v pohode pouzitelne.
3. Split jednotky - najlepsie.
Kurenie
- s tym skusenost nemam, za istych podmienok by snad mohol byt pouzitelny ten split Sinclair.
za mňa jednoznačne, ak lacné tak Eliz, s tým že nič lacné nie je 100%, ale s ním ušetríš 50% na kúrení a v zime aj na TUV a v lete 75-80% TUV a príklad dnes vonka 3°C,hmla, majkoj vie potvdiť, kúril som ráno od 3-5hod a pred 7hod. som mal TUV 51°C, vyplo TC, keď to rátam 4hod x priemerná spotreba 850W = 3,4kW, keby išla špirála, prípadne el. kotol 3,5x2000 = 7kW, lebo špirála to nahreje o cca 1/2 hod. skôr, takže úspora 3,6kW, na jedno prehriatie podlahy, ale nebola žiadna námraza, troška behanie okolo toho odmrazovania stojí za tú 50% úsporu, ktorá je samozrejme aj na TUV
Plánujem to takto urobiť. Tepelné čerpadlo na TÚV so split jednotkou. Split umiestním v neobývanom podkroví ako nasávanie vzduchu a výfuk z rekuperácie taktiež umiestním do podkrovia. Budú problémy s nedostatočným tlakom vzduchu ? Aká je priemerná teplota vzduchu z rekuperácie čo ide von v zimnom období ? Ak aspoň 15 stupňov, tak COP bude vždy vysoké.
@petobike prietok vzduchu vonkajsej jednotky TC bude okolo 2500m3/hod ... vystup z rekuperacie nech prestrelim je 300m3/hod .... co bude urcite podstatne menej
Takze ti to nepokryje ani 10% prietoku ..... takze s vysokym COP velmi nerataj .....