Spotreba tepla ny vykurovanie

Profilova fotka
V tepelno technickom posudku mám uvedenú spotrebu tepla na vykurovanie 7798,9 kWh / rok a v technickej správe ročná spotreba elektrickej energie na vykurovanie je 23,07 MWh / rok. Ako mám rozumieť týmto dvom údajom ?
Odpovedať
1
2
@samika aký bude zdroj tepla?
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Pravdepodobne idete kúriť elektrinou, čiže potrebujete 23,07 MWh za rok aby ste vyrobili 7798,9 kWh tepla
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman zdroj tepla je elwktricke podlahové kúrenie. Aspoň tak to mám navrhnuté v projekte na stavebné povolenie. Pocitam aj s kúrením v kachlovej peci, pripadne samostatné stojace kanadske kachle. Uvidim kam ma pustia financie. @martosko ale to je šialená spotreba . Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@samika To asi nemá nikto na Slovensku ak to bude novostavba. Asi sa niekto pomýlil vo výpočtoch.
Odpovedať
@samika aký veľký to je dom ? ak má 350 m2 je to OK...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman @martosko @blackomt veľmi pekne ďakujem za reakcie. Dom je dvojpodlažný, s rozmermi 10 420 x 9 910 , úžitková plocha 158.08 m2, obvodové múry 30 cm tehla + 18 cm MW dosky, podlaha 15 cm polystyrén a strop 18 cm minerálna vlna. Tepelné straty súuuvedené 8 965 W.
Odpovedať
Profilova fotka
Ospravedlňujem sa za zle vložené fotky, píšem z mobilu. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@samika No ono asi budeš mať najlepšie sa obrátiť na projektanta lebo takto konkrétne ti tu asi nikto neporadí.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko u projektanta som si dala robiť individuálny projekt vrátane profesii a teda aj kúrenia. Neviem či to nečítal, alebo čo. Pred pár dňami mi odovzdal komplet podklady na stavebné povolenie a keď som si to začala podrobnejšie pozerať tak som sa zasekla pri tom kúrení a tiež pri tej izolácii strechy, pretože už pár mesiacov sa snažím dočítať sa tu čo najviac informácii. A za ten čas si nepamätám že by niekto dával do stropu 18 cm izoláciu !!! Som už z toho na nervy. Určite sa ho na to kúrenie spýtam, len si neviem predstaviť, že by to mal teraz ešte prerábať. Je možné zmeniť typ kúrenia aj po vydaní stavebného povolenia ? Boli by tie náklady na kúrenie menšie ak by som dala teplovodné podlahové kúrenie ? @virnik27
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Typol by som si že si chcela ušetriť na projekte a takto to dopadlo, nechcem ťa strašiť ale ak nemáš nervy už na toto tak by som sa do stavby ani nepúšťal. Čo sa ale týka projektu ako to že ti ho projektant už odovzdal keď hore si písala že ešte len uvažuješ o kachlovej alebo kanadskej peci. K tomu vykurovanie ak žiadnu tú pec nemáš v projekte tak projekt s čisto elektrickým vykurovaním by ti nemal splniť požiadavky na primárnu energiu čiže by si naň nemala dostať stavebné povolenie a čo som videl tú prvú stranu čo si sem dala ak to má byť certifikát tak je to tam zle vypočítané ( tá potreba tepla to neviem s toho jedného vzorca určiť ). Typ kúrenia sa po vydaní stavebného povolenia asi nemení len tak ľahko a ak by si ho aj zmenila na teplovodné nepomohlo by ti to keby si tú vodu do tej podlahy ohrievala elektrickým kotlom, je potrebné zmeniť to čím to teplo vyprodukujete a nie to ako ho dostanete do domu. Na vašom mieste by som sa išiel sťažovať projektantovi ale zobral by som si zo sebou niekoho kto sa do takýchto vecí rozumie, ak sa chystáte požiadať o stavebné povolenie budete potrebovať stavebný dozor tak si ho nájdite už teraz a zoberte ho zo sebou, ak nepoznáte nikoho iného.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ďakujem, zájdem za projektantom, nech mi to vysvetlí. Práveže som na projekte vôbec nechcela šetriť, práve preto som išla do individuálneho projektu. S kachľoviu pecou sa v projekte počíta, a ja ju chcem aj naplno využívať. Ale človek nikdy nevie a čokoľvek sa môže stať a keď budem odkázaná len na to elektrické kúrenie tak podľa tej spotreby 23 MWh / rok by bola katastrofa. Čo tu čítam rôzne diskusie, tak aj s čisto elektrickým kúrením sú na spotrebe do 10 MWh / rok. Tak ja tomu nerozumiem, kde nabral tú moju spotrebu Vieš prosím čo konkrétne je v tom certifikáte zlé ? Prikladám aj projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Tak napríklad primárna energia sa počíta nejak takto a nie E1+E2. https://www.asb.sk/tzb/energie/energe... Ale aj som architekt nie projektant TZB s touto otázkou by som sa tu na modrej streche obrátil na @majkoj
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko Veľmi pekne ďakujem, pozriem sa na to a skúsim osloviť aj majkoj
Odpovedať
@samika urcite mate v streche 18cm MW ? Nemate tam nahodou tie drahe dosky z PIR poyuretanovej peny ?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@minonkysk v súhrnej správe časť strecha je uvedené : ,,Zateplenie strechy je navrhované v medzikrokvovom priestore z minerálnej vlny hrúbky 180 mm a v nadkrokvovej časti PIR panelov Bramac Therm hrúbky 120 mm." @mcsmekac no a ja som neni ani na tých 32 keď počítam aj s PIR panelmi 8-( @virnik27 tiež som zvažovala čerpadlo a podľa toho ,,môjho" architekta - projektanta je dom príliš malý, aby sa mi čerpadlo oplatilo :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@samika tie pir panely izoluju velmi dobre, avsak kedze ide o bramac je tiez cena celkom vysoka.
Odpovedať
@samika tepelný odpor tých 120mm PIR panelov je tipujem niekde medzi 5.0-5.5. Co sa asi vyrovna tym 18cm vaty medzi krokvami. Tak mate v streche medzi krokvami cca 10-11 a v mieste krokiev cca 6.0-6.5. A to je myslim akurat tolko co pozaduje norma.
Odpovedať
Profilova fotka
@viperko @minonkysk možno blba otázka, ale môžem pri samotnej realizácii zmeniť tie drahé PIR panely za MW, alebo musím ísť presne podľa projektu ? Statik zase vo výpočte zaťaženia strechy uvádza hrúbku izolácie 400 mm. Možno riešim veci, ktoré by som ani nemusela, ale ja v tom chcem mať jasno.
Odpovedať
@samika ci statik napocital 32cm, alebo 40cm je uplne jedno, lebo rozdiel tych 8cm je 2kg na m2. AKk to nahradite 12cm MW budete mat v mieste krokiev mensi tepelny odpor konstrukcie. Cisto hypoteticka otazka, co sa stane ak PIR panely nezozeniete, alebo Vam povedia ze dodavka o 10mesiacov ? Nemozete stavat dalej ?
Odpovedať
Profilova fotka
@minonkysk tak aké by bolo najvhodnejšie riešenie ? Čo navrhujete ?
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Najvhodnejšie riešenie je toto akurát je aj najdrahšie, kľudne môžeš dať namiesto PIR panelov ďalších 180 mm pod krokvy z vnútornej strany ale keďže sú tam izby znížiš si tam strop o nejakých 250 mm, hlavne v šikminách to môže byť dosť rozdiel.
Odpovedať
@samika ja na to nie som odbornik, aby som Vam dobre poradil. Ako klasicke riesenie je to co pise @martosko. Ked ste vo faze projektovania, da sa napriklad podvihnut krov o tych par cm , aby sa neznizila svetla vyska. Najjednoduchsie by bolo, keby tí co tvoria teplotechnicke predpisy prisli aj s tepelnou izolaciou ktora by bola zaroven nosna ...
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Jen potvrzujete známou pravdu, že projektanti většinou netuší, co počítají. Na prvním listu hodnotí budovu ztrátou 38 kWh/m2/rok. Tato hodnota je nesmysl, protože při ploše 204 m2 odpovídá TZ 3 kW. Vy se dostáváte na TZ kolem 4,5 kW s klasickou projektantskou chybou izolace v podlaze zbytečně moc (ztráty 3W/m2), obvodových stěn naopak málo (ztráty 7W/m2). Investice do zateplení tedy nejsou zdaleka optimální. Pro strop stačí 18cm skelné vaty, aby byl stejně špatný jako obvodové stěny. Absolutně nemá význam dávat drahou izolaci. Stačí pouze silnější vrstva vaty v rámci stavebních možností. Z hlediska spotřeby teplé vody projektant počítá 2,5 člověka. Logiku této úvahy raději nebudu komentovat. V dalším listu vychází ze záhadných TZ 8 965 W pro teplotní spád 22°C/-11°C a poprvé správně :-) jej přepočítá na TZ 4890W pro spád 22°C/ +4°C jako průměrnou venkovní teplotu topného období. Možná 222 dní x 24 hodin (proč je tam 12??) = 21 MWh. Samozřejmě je to nesmysl, protože nemáte TZ 8965W, ale cca 4500W včetně větrání0,3. Pro ztráty 4,5 kW se elektrické vytápění už nehodí. Přikláním se k provedení vodní podlahovky a zapojení levného!!! tepelného čerpadla s konečnou spotřebou za vytápění cca 5 MWh ročně a TUV 0,5 MWh/osobu a rok. Pro představu Vaše ztráty v souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/nab... jsou velmi přesnou analýzou chování domu. Můžete si virtuálně programovat termostaty, zkoušet různé výkony vytápění i třeba výpadek vytápění na delší dobu a přehledně vidíte, jaká je odezva tepelných kapacit domu. Pokud něco není jasné, vysvětlím, doložím na reálných měřeních jiných staveb.
Odpovedať
Profilova fotka
@josef_vavra ďakujem za reakciu. V teplotechnickom posudku sú uvedené nasledovné straty : obvodový plášť 29,68 strecha 10,25 podlaha na teréne 14,31 otvorené konštrukcie 27,19 tepelné mosty 4,65 Ak tomu dobre rozumie, tak zateplenie obvodových stien je malé ? Obvodové múry sú navrhnuté 30 cm tehla + 18 cm MW. Veľmi pekne ďakujem za zaslanie veľmi podrobnej tabuľky, ale v tom sa ja žiaľ vôbec nevyznám :-( Ak sú straty tak ako píšete, 4,5 kW, tak to by som bola už oveľa kľudnejšia. @virnik27 Len teraz neviem aký údaj o tepelných stratách mám dať kachliarovi, preotže pec bude navrhovať na základe tepelných strát ??? :-| A ak aj statik tak sfušoval svoju prácu, tak to aby som sa bála, že mi ten dom raz padne na hlavu
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Pokud jsou to hodnoty tepelné vodivosti W/K, pak se zdají být mírně podhodnocené a dům bez větrání pak vychází (29,68+10,25+14,31/2+27,19+4,65)*(22--11)= 2604W. I s větráním 4 kW. Mně vychází 4,5 kW, ale odhaduji 25 m2 oken kvality 1W/(m2K). Stejně tak odhaduji vnější rozměry 10 x 10m, je třeba upřesnit. Co se týče statiky, tak můj projektant se na moji výtku"vždyť to spadne" ohradil: Co za ty prachy (30 tis Kč) chcete?? Vždyť je to pro účely stavebního povolení :-) A měl pravdu. Nebýt kompletního přepočtu, dopadl bych jako na obrázku. Pokud máte něco podobného, raději také konzultujte.
Odpovedať
Profilova fotka
@josef_vavra Opäť ďakujem zareakciu. Hodnoty sú W/K. Čo znamená podhodnotené ? Okná sú navrhované 3 sklá. Vonkajšie rozmery sú 10,4 x 9,9 m a úžitková plocha 158 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@samika tak ja len dúfam, že aspoň statik bol pri zmysloch, keď písal správu premňa 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 ak ja len dúfam, že aspoň statik bol pri zmysloch, keď písal správu pre mňa 8-(
Odpovedať
@samika Ahoj, čo sa týka tých PIR panelov, tiež som mal takú skladbu strechy ako ty. 18cm MW medzi krokvy a nad krokvy 12cm PIR. Dal som si to naceniť, rôzny výrobcovia PIR. Cena sa pohybovala za 170m2 od 4000€ do 7500€ (Bramac). Nakoniec sa po konzultácii so statikom zmenili krokvy na 20cm. Izoláciu som upravil a medzi krokvy som dal 20cm a pod krokvy 16cm. Viac mi z dôvodu nízkeho stropu, šikminy nevošlo, inak by som dal tiež 20cm aj pod krokvy. Ale s tepelným odporom som sa dostal na 9,9, dal som lepšiu MW. A cenovo ma vyšla všetka MW do stropu polovičná ako najlacnejšia ponuka PIR. Aj keď tá nadkrokvová izolácia má niečo do seba ale je to riadne drahá záležitosť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?