Spotreba tepelného čerpadla: skúsenosti a porovnanie

Profilova fotka
Každý rok si robím prehľad o spotrebe tepelného čerpadla tak som sa rozhodol to sem pridať pre porovnanie. Tepelné čerpadlo je Stiebel Eltron HPA-O8 CS Plus a HSBB 200 - zásobník na TUV. Bungalov 145m2.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od 1michal89:

Každý rok si robím prehľad o spotrebe tepelného č…
@1michal89 a k čomu je to pre ostatných?
Odpovedať
Profilova fotka

@1michal89 a akú máš tarifu ele? DD5 či DD6 eko dom? či pri ZSE to máte inak? Mám takmer identické (dokonca na cifru presne) rovnaké spotreby ale bungalov 100m2 ... akurát mám sadzbu elektriny ako na priamovýhrevné kúrenie, rozmýšľam či sa mi oplatí prejsť na DD6 ... lebo aj sumy za ele sú cca rovnaké napr. ja mam rok 2025: suma: 934,82€ a elektrina: 5477 kwh ...
Odpovedať
Profilova fotka
@1michal89 prepac, ale ta tabulka je dost o nicom. Miesas tu spotrebu domu (ktora je pre kazdeho individualna) a spotrebu TC (kombinujes s pripravou TUV, niekto sa kupe raz denne a niekto raz tyzdenne), pricom celkova spotreba tepla uvedena nie je. Odmerat ju vies len kalorimetrom, ktory zjavne nemas. Ak chces porovnat hrusky s jablkami, treba: 1) oddelit spotrebu domu od spotreby TC 2) definovat spotrebu TC na kurenie a na teplu vody 3) ak to chces merat presne, doinstaluj si kalorimeter a meraj SCOP.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@1michal89 prepac, ale ta tabulka je dost o nicom…
@mgx takto ako to má je to bez akéhokoľvek prídavného merania. Jednoducho odčíta hodnotu spotrebovanej elektriny za určité obdobie z domového elektromera a z TČ. Aspoň niečo. Niekto nerobí ani to.
Odpovedať
Mimochodom, keď sa tak na pive bavíme s kamarátmi alebo kolegami o spotrebe energií ich domácností tak nikto okrem mňa nemá o tom ani šajn. Doslova nevedia ani rádovo akú majú ročnú spotrebu čohokoľvek ako domácnosť. Sem-tam niektorý vie akú má asi spotrebu ich auto nafty alebo benzínu ale spotreba ako domu či bytu ani ťuk. Nekritizujem. Konštatujem stav.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Mimochodom, keď sa tak na pive bavíme s kamarátmi…
@toky1 primitivnym zakladom každého by malo byť odpisanie meračov energií raz mesačne. Ja tak vždy robím k poslednému v mesiaci už od kúpy domu. Presne viem, aká rekonštrukcia, zmena mala aký vplyv na spotrebu. Od výmeny okien, cez zobytnenie podkrovia, zateplenie fasady až po poruchu ponorneho čerpadla v studni. Všetko sa odrazí na počítadle. Je to v záujme každého.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@toky1 primitivnym zakladom každého by malo byť o…
@zicher Není to dostupné online? ZSE malo apku, už ju zrušili...
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher @toky1 Ja to odčítavanie elektromerov, plynomerov robím aj v robote v rámci objektov keďže mam na starosti a energetiku... každý mesiac... takže to robím aj doma 😀 inak tiež sa čudujem, že na to ľudia kašlú... minule jedna skúsenosť na objekte -spotreba vody zrazu vzrástla o 400% , pričom budova s minimom zamestnancov... prechádzam ženské WC -prdol poistný ventil na jednom z bojlerov a voda vyteká nonstop do výlevky ... no neviem , keby že nesledujem každý mesiac stavy tak na to sotva prídeme a do ženského WC tiež nechodím ľudia by si to mali sledovať... niekde prdne potrubie -za vodomerom... tak majiteľ má smolu... viem o prípade, že takto unikli stovky kubíkov vody a kým na to majiteľ prišiel, tak od vodárni prišiel pekný pozdrav s penkným štvorciferným nedoplatkom...
Odpovedať
Profilova fotka

@1michal89 Celkom slušné čísla. Keďže vykurovanie je poriešené, pouvažoval by som nad FVE. Odhadujem dosiahnuteľnú ročnú úsporu na spotrebe domácnosti okolo 500€ + niečo aj na kúrení. Ono by to chcelo podrobnejšie meranie aspoň na najväčších spotrebičoch a získať aj prehľad o časovom rozložení spotreby v priebehu dňa a jednotlivých mesiacov. S takými dátami, by sa už dalo lepšie pracovať pri návrhu FVE.
Odpovedať

@zicher @dexter89 Ja si tie hodnoty tiež zaznamenávam doma každý mesiac a tiež mi nelezie do hlavy ako je možné, že moje okolie tak nerobí. A čo mi príde úplne extrém, tak dvaja z mojich kamarátov pracujú vo VSE a zaoberajú sa predajom a kúpou elektriny a plynu (oni ale riešia veľkoodberateľov) a ani oni nemajú páru koľko žerú energie ich domácnosti 😉
Odpovedať

@zicher ja to nepotrebujem ani odpisovať , mám síce vyúčtovanie faktúry raz ročne , no je tam presný rozpis za každý mesiac, akurát je potrebný IMS EM, to si môžeš skontrolovať i sám akurát treba zaevidovať podľa výrobného čísla, a kontrolovať všetko zvlášť je tiež k ničomu , lebo je tam ešte veľa premenných, napr len počet hláv každá kúri pri rôznej činnosti rôzne, každý má iný počet a využívanie veľkých žrútov, ktoré okrem iného i kúria, rôzne umiestnenie a orientácia stavby na sv, strany, hlavne denné miestnosti najviac na juh @toky1 neviem ako dnes ale niekedy brat robil v distribúcii a mal zľavu na spotrebu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@zicher @toky1 Ja to odčítavanie elektromerov, p…
@dexter89 všimol si si poslednú faktúru za vodu?prišla mi nedávno a ihned upozornenie na zmenu,pribudol tam údaj len zato že máš k domu privedenú vodu potrubím ,pre RD len T1,rozmer vnútorného potrubia, tak isto ako za elektrinu platíš poplatok za distribúciu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@dexter89 všimol si si poslednú faktúru za vodu?p…
@duzu nevšimol som si to , len že je väčšia suma to som si všimol že mi sťahuje z konta :D
Odpovedať
Tiez som odpisovac a vsetci v mojom okoli sa mi cuduju. Moj otec to robi kazdy tyzden plyn/ele odkedy sa nastahovali a este aj vsetky kalendare do ktorych to pise odklada 😁
Odpovedať

@zicher ja to nepotrebujem ani odpisovať , mám sí…
@duzu máš pravdu, ale ZSE, ani vodári, ani plynári ťa neupozornia, že sa niečo stalo a vzrástla ti x-násobne spotreba.. Ja som tak prišiel na prasknutú prívodnú rúru do domu po výmene merača vody. Pri následnom mojom odpise som zistil, že mám strašne vysokú spotrebu. Medzi domom a šachtou mám asi 9m a tam mi niekde praskla trubka. Odstavil som dom a merač sa stále točil... Takže nasledoval výkop, preážanie a položenie novej plastovej hadice. Keby som si neodpisoval, tak na to prídem po pol roku, ked budú vodári odpisovať stavy.. A to by bola taká cifra, že by som musel predať ľadvinu... Takže pre mňa to má zmysel mať to všetko pohromade v zošite a nemusím stavy nikde naháňať po nete a u dodávateľov. Tak som prišiel aj na to, že mi stále tlačí ponorné čerpadlo v studni, lebo prehrdzavela taká príruba a voda mi unikala ešte predtým, než sa dostala hore do vodárne.. Našťastie mám signalizáciu zapnutého čerpadla. Keby som nemal, tak to čerpadlo sa môže točiť mesiace a žrať elektrinu bez toho, aby som si to všimol. Ono to má zmysel mať prehľad o spotrebovaných energiách...
Odpovedať
Profilova fotka

@1michal89 a akú máš tarifu ele? DD5 či DD6 eko d…
@dexter89 Mám D2, tento rok som prešiel k Magne lebo majú dlhodobo najnižšiu cenu. Mne to vychádza tak, že D6 sa oplatí len pri systémoch s akumulačnou nádobou, kedy v čase NT kúriš do AKU a potom ostatný čas ideš z nej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@1michal89 a k čomu je to pre ostatných?
@duzu Komentovať, že môj príspevok je zbytočný je tiež zbytočné, dúfam že nabudúce využiješ svoj čas produktívnejšie. Ale vidím že aj naďalej sa tu zapájaš do diskusie, to ma veľmi teší.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@1michal89 prepac, ale ta tabulka je dost o nicom…
@mgx 1, Spotreba domu a spotreba TC je oddelena ak si si nevsimol 2, naco by som to robil, zaujima ma celkova spotreba TC, kedze mi zohrieva aj TUV 3, tepelné množstvo vyrobené z TČ mám tiež zaznamenávané a merané, za tie 4 roky mi to vychadza 52 547 MWh z celkoveho prikonu 11 513 MWh 4, toto je cisto tabulka iba o spotrebe elektrickej energie
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher @toky1 Ja to odčítavanie elektromerov, p…
@dexter89 áno, tiež mám taký blbý zvyk z práce :D
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od aldron:

@1michal89 Celkom slušné čísla. Keďže vykurovanie…
@aldron Do budúcna určite, teraz pre mňa FVE nemá význam.
Odpovedať
Spotrebu elektriny, plynu, vody, benzínu/nafty (aj peňazí) sa zapisovať oplatí. Človek má prehľad a vyhne sa nemilým prekvapeniam ako už niekto napísal. Zažil som nejeden krát ak ľuďom zdanlivo neoprávnene naúčtovali veľa za elektrinu a mali "poruchy" o ktorých netušli. Napríklad zaseknuté rozbehové relé v chladničke (staršieho typu - bez elektroniky) spôsobí, že kompresor ide na rozbehový výkon (kilowatt), po chvíli sa prehreje ochranný bimetál tak vypne. O chvíľu schladne tak zapne - motor chladničky cykluje v krátkych časových úsekoch s veľkou spotrebou no chladnička normálne chladí. S "nenormálnou" spotrebou. Ďalšie raritky bývajú zvodové prúdy niekam - skoba garníže zatlčená cez fázu - v lete akotak, od jesene (vlhkejšie steny) vysoké spotreby. Alebo v prevádzke detto hák na mäso v mraziacom boxe. A iné, nechem sa tu moc rozpisovať. Ja si detailne spotreby elektriny nepíšem (len financie a palivá autám) no mám dve "meracie" wifi zásuvky - pred klimatizáciou a pred PC/audio/TV a dva klasické wattmetre do zásuvky. Stručne - kto si vedie prehľad - vie. Kto si nevedie - háda (domnieva sa).
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Mám D2, tento rok som prešiel k Magne …
@1michal89 no neviem , ja len vychdzam že cenovo za elektrinu mi to vychádza v podstate na stejno... ja mám 4 hod. nejak VT a 20 hodin by mala byť NT, pri D6 u nás vo VSE napr. je rozdiel len v dlžke tarify, t.j. NT je 22hod. a VT 2hod, neviem reálne či to spraví veľký rozdiel v cene asi ani nee ... ale ako popravde nijak to nesledujem a všetko nechávam bežať aj počas VT , akurát auto pokiaľ vyslovene nemusím , tak nabíjam iba počas NT tam to berie dosť kwh ... mne to vychádza mesačne cca 200 -250 kwh že cucne zo siete auto , spotrebiče , svetlá a ohrev TÚV cca 250-300 mesačne a počas vykur. sezóny 3x klímy tie zožerú cca 100(oktober) -400(január)
Odpovedať
Býval podstatne väčší rozdiel VT/NT. Pri terajšom to za dve/štyri hodiny nemá význam moc riešiť pre spotrebiče s nízkym odberom. Pre nabíjanie auta samozrejme áno. (dexter mrkni do správ ak sa Ti dá, mne sa poslednou dobou často nezobrazia).
Odpovedať

@mgx 1, Spotreba domu a spotreba TC je oddelena …
@1michal89 ukazuje to tepelko ked kuri aj presny prietok vody? Ak ano, tak ma zrejme zabudovany ako tak presny kalorimeter a mohli by tie cisla +- sediet s realitou
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@1michal89 ukazuje to tepelko ked kuri aj presny …
@supiiik Ano ma. Meria si teplotu vody na vstupe aj na vystupe pre urcenie Delta T a samozrejme aj prietok.
Odpovedať
Profilova fotka

@1michal89 no neviem , ja len vychdzam že cenovo …
@dexter89 Ono tých časov pre VT a NT v ZSE majú veľa ale nikde som sa nedopátral podľa čoho ich priraďujú k danému EIC kódu, resp. odbernému miestu. Keď na stránke ZSE zadáš kód z elektromera tak ti zobrazí časy prepínania tarify.
Odpovedať

@supiiik Ano ma. Meria si teplotu vody na vstupe…
@1michal89 aka je konstrukcia steny (material, zateplenie)? Lebo ak sedia tie cisla (aj spotrebovanej EE), tak vychadza COP 4.5-5, co je velmi dobre, ale 9-11MWh rocne tepla na modernu nobostavbu sa mi zda celkom dost
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@1michal89 aka je konstrukcia steny (material, za…
@supiiik Tehla 300 + 18cm eps. Podlaha 15cm eps. 150 Strecha 35-40cm unirol profi Je to celkove mnozstvo tepla aj s TUV. Na samotne kurenie je menej. Musel by som pozriet do projektu ako to tam bolo vypocitane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@zicher @dexter89 Ja si tie hodnoty tiež zazname…
@toky1 chapem tu kontrolu, aby sa rychlejsie dala zistit porucha alebo nieco. Ale na co mi je vediet kolko zerie domacnost? Ci ked presiahne nejaku hranicnu hodnotu tak si nenapustas vanu, alebo nezapnes svetlo, nepustis mycku? Ake zavery vyvodzujes, ze poznas to cislo?
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Ono tých časov pre VT a NT v ZSE majú …
@1michal89 hej i mne to príde nejak divné ... tie časy niekedy kuknem na elektromer a o 19:20 napr. ide už NT niekde by tie časy mali mať ale to sú nejaké čudné "okná" väčšinou počas špičky ráno a podvečer nejak je VT ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?