Sporák na drevo

Plánujem kúpiť kachle/sporák na drevo, bol by využívaný na kúrenie, varenie, prípadne pečenie. Neviem vôbec na akú značku sa orientovať, aby sme boli spokojní s kvalitou a zároveň nás to nezruinovalo finančne. Aké máte skúsenosti, na čo si dať pozor... Ak máte niekto La Nordica ako ste spokojní?
Odpovedať
Máme nordicu -rosettu, je menšia, liatinova, krásna, verím, že vydrží dlho, sme spokojní, u babky je už 10 rokov ten väčší, asi rosa, ako hlavný zdroj tepla a varenia a keď je vysušené drevo tak poriadne vyhreje..
Odpovedať
@slizicek a varí sa na ňom v pohode? Lebo niekto tu v diskusii spomínal, že na varenie nie je dobrý
Odpovedať
Profilova fotka
@mayami - mam La Nordica Rosa XXL Maiolica, perfektny sporak. Varenie na platni je bezproblemove, rura je mala a tepelny manazment otrasny, takze ak peciem tak radsej v beznej 😉. Ale na susenie ovocia a pecenie do 180C v pohode. Kupil som specialne tento model, lebo je dobre spravene ohnisko aj popolnik, co pri konkurencii je zle. Ale cena je vysoka, +- 2000e aj s dopravou. A haraburda ma cez 200kg, takze minimalne 2ja sportovci nutni ...
Odpovedať
Profilova fotka
Fuha, tak to je riadna vaha veru. Som nevedela, ze aj takyto sporak sa da na suesenie vyuzit.
Odpovedať
@darinna1 myslím že sporák na drevo je výhodný i na pečenie mäsa, má úplne inú chuť ako pri pečení v iných , naviac sa dá zohnať len o málo drahší kombinovaný na všetko i ako relax , lebo má sklo, i na napojenie na kúrenie a ohrev vody dalo sa prepínať čo bude kedy ohrievať čiže aj len varenie, za pol roka máš najlacnejšie ak si napr. na materskej, známa ho mala 10r pokiaľ bola pri deťoch
Odpovedať
Profilova fotka
No uz viem, co budem najblizsie domov drankat 😄
Odpovedať
@mgx Uvažujeme o la nordica maiolica rosa xxl, môžeš mi viac o nej napísať prosím? Aký otrasný tepelný manažment má a prosím ťa píšeš, že rúra je malá, v popise je 78 l, čo je veľkosť klasickej rúry... A pečenie pri vyšších teplotách nie je ok? Máš ju aj na externý prívod vzduchu? O ňom som tiež našla rozdiely v popisoch, asi má prirubu ale nemusí sa napojiť? Nenašla som iný vhodný sporák pre nás ale ani neviem či tento je ok.. už len rizzoli ale tam je cena ⬆️⬆️🤯
Odpovedať
Profilova fotka
Bezny plech co mam doma ma sirku 45.5cm, vyuzitelnost skoro 100%. Tuto taky plech ani nestrcis dvierkami, ich plech ma rozmer 42.5cm, ale realna velkost vyuzitelna je 32x30cm. Externe napojenie nemam, veduca vymyslela sporak uz ked som kuchynu doobkladal a rozbijat som to nanovo nemal mentalnu silu. Mozno o 20 rokov. Vobec to nevadi, mame stary prerobeny dom ktory nie je vzduchotesny, prinajhorsom otvorim okno, aj tak je v kuchyni na skapanie (27C+). K regulacii teploty, je tam tiahlo ktore prepina kurenie platna/rura. Nic viac, nic menej. Na susenie ovocia vyborne, ale na nejaku pizzu alebo maso s teplotnym profilom zabudni, kup si rovno maly konvektomat. Slow-cook veci OK, ale kym by si v tej rure upiekla kurca, tak ta spoluzijuci zozeru zaziva 🙂. Varenie na platni je vyborne, tam je regulacia polohou v poriadku. Ked chcem nechat polievku malo brlat tak ju smarim do rohu a vybavene. Kurenisko aj popolnik je perfektny, ale to som uz vedel, lebo mam aj krb la nordica. crep som kupil v DE, cena o 1000e nizsia ako u nas. zaruka ma nezaujimala, nema sa tam co pokazit.
Odpovedať
No ja som na vážkach, chcem Nordicu rosettu, ale teda tá rúra ma odrádza, ale zase koláče by mohla zvládnuť nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Podla to uplne v pohode da. Zo zaciatku to bude mozno take kostrbate, ale par kolacov a prides na to, ako v nej treba priect.
Odpovedať
@mayami ked sa pečie v rúre ide prepnúť tak aby bol ťah okolo rúry, najskôr vrchom do zadu dole , rovno naspäť a hore do dymovodu, regulovať teplo jedine tak že najskôr poriadne vykúriťa potom ide regulovať horenie vzduchom kačka parádna ale najlepšia je trt a najhoršia makačka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?