Solarne panely pripojene na podlahove kurenie

Ahojte, chcem sa spytat na vas nazor ohladne solarov napojenych na podlahovku. Ideme davat solar na ohrev teplej vody(3ks panelov) a pan co mi to realizuje mi navrhol pridat 2ks panelov + akumulacnu nadrz ktora by dopomahala s podlahovym kurenim. Je to vobec rentabilne? Oplati sa to? Mate s tym niekto zkusenosti? Rozdiel v cene je cca 1800 euro.
Odpovedať
@jh82 Realizovateľné to je, ale nie je to rentabilné.
Odpovedať
Ziadna fotovoltaika/solar nie je rentabilna mozno tak s konecnym nulovym vysledkom.Daco ale treba vratit prirode,preto som si dal fotovoltaiku aj ja.
Odpovedať
Takze sa neoplati ani solar na ohrev vody? Ani ked sa vyuzije dotacia od statu? Zatial mame elektrokotol napojeny priamo na podlahovku, kvoli temperovaniu.
Odpovedať
@jh82 Solar na ohrev TV mám a od apríla do konca októbra mam teplú vodu len z toho zdroja. Na kúrenie do podlahovky by som to nedával. Budeš rád, keď to urobí v zime TV na spotrebu.
Odpovedať
+ potreboval by si aspon 1000l akumulacnu nadrz.
Odpovedať
@mathew112 nadrz mi prave nacenil, otazka je dostatocny pocet panelov a ci to vobec v zime nieco vyprodukuje. Chapem ze mi povie mozne aj nemozne, len aby viac predal :D
Odpovedať
@jh82 prave naopak si myslim, ze ten clovek je seriozny. Ak by chcel predat, tak ti povie, ze 3 panely stacia. Tiez som dlho rozmyslal ci dat solar alebo nie, tu som nasiel vela odpovedi: http://solarne-riesenia.sk/faq/ V skratke: na okrev teplej uzitkovej vody staci, na vykurovanie je to nezmysel. A kedze zatial sme len dvaja, tej teplej vody vela neminieme, tak sa nam ta investicia nevrati a teda som to zavrhol.
Odpovedať
nezabudne ze na kurenie, ak mas velmi dobre zatepleny dom, nebudes potrebovat vela tepla a co zohreje slnko tu nadrz v zime, moze kludne stacit ( 25-30 stupnov v podlahe?) a neminies na kurenie nic. daj si to dobre spocitat, ak by to stalo par tisic naviac a mas na to miesto, ja by som do toho siel a mohol sa vykaslat na cele URSO
Odpovedať
My sme dávali solar min. rok začiatkom februára a na ohreve TUV nám to oproti plynu ušetrilo cca 80,-€ do konca oktobra. Zimnú úsporu riešit nemusím, tam nemá solar velkú účinnosr. Presne tak isto je to aj s kúrením a práve kúrit musíš v období kedy je najmenej slnečného žiarenia, takže je to zbytočná a úplne nenávratná investícia. Máme teplovodnú podlahovku na plyn a toto riešenie ako predohrev vody do kúrenia sme zavrhli. Pri 50% dotácii nás dva panely TS500 s regulácoiu vyšli na 1050,-€ a fungujú super aj ked je mierne zamračené.
Odpovedať
@jh82 december,januar,februar,ked potrebujes najviac kurit slnko svieti velmi malo,takze podla mna sa to neoplati
Odpovedať
@bubulka722 predpokladam, ze to je cena len za material. solar je podla mna vhodne riesit uz pri stavbe domu. a hlavne tam, kde nie je dostupny plyn. my mame trebars cerstvo zrekonstruovany dom (znizene stropy, SDK, nove omietky, podlahy) a ked si predstavim teraz to otvarat, aby som potiahol rozvody zo strechy do kotolne, ach jaj...)
Odpovedať
@milan_ Bola to cena nakomplet s tým, že sme celú predprípravu riešili pri stavbe. Mali sme presnú predstavu a pri realizácii inštalácii sme nad strechu vytiahli Cu rúry a pri KK sme dávali bivalentný zásobník TUV. Pri porovnaní so stacionárnym KK kotlom so vstavaným zásobníkom TUV nás to vyšlo takto na rovnakú sumu a Cu rúry stáli cca 100,-€. Čakali sme potom 5 rokov kým sa konečne zobudia a spustia dotácie a využili sme ich hned v 1. kole. Takže preto táto cena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jh82 a nezabudaj aj na prebytky v lete, pri piatich paneloch jednoznacne aj bazen inak by si musel cast kolektorov zakryvat alebo to pustat do kurenia, co je v lete totalna hlupost, nechapem ako taketo riesenie mozu firmy vobec navrhnut...a viem o com pisem, sam som kolektory par rokov dozadu montoval...celkovo si myslim, ze pokial nemas velku rodinu tz. vysoku spotrebu teplej vody, tak sa to neoplati...a na kurenie uz vobec...v zime su lepsie trubicove kolektory, no na tie nieje az taka vysoka dotacia, nakolko sa to rata podla plochy kolektora...
Odpovedať
@marek_norway Ale no. Pri 5 paneloch potrebuje minimalne 2000 L Akmulacku v lete. Ak bude vonku tyzden aktivne slnko tak bude vdacny ak bude potom par dni zamracene ze dal AN väcsieho objemu. ! Je viacej sposobov kde sa da v lete tepla voda spotrebovat napr. pracka, umyvacka riadu ;) Len sa treba vtom vyznat a spravne zapojit ;)
Odpovedať
@ludo65 ano, to je pravda, ale kto to realne ma takto pripojene? Je vela moznosti, ale vsetko sa to potom iba dalej predrazuje...k akumulacke na zimu najlepsie nejaky peletovy kotol, ktory ju nabije v zime a uz mas dalsiu velku investiciu nehovoriac o tom, ze na toto ti uz bezna technicka miestnost 3x3 m nestaci...
Odpovedať
@marek_norway Ma to zapojene takto vela ludi lebo som to tak doporucoval. Ved to vobec neni problem zapojit. Len treba dat aj na privod teplej vody pod umyvadlom presne ten isty ventil ako davas na studenu pre pracku a tie dva vyvody prepojit. Mas potom na vyber alebo studenu vodu alebo pouzijes teplu ;) Cena priblizne 25 € ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 zaujímavý výpočet ceny, je to prepojenie studenej a teplej vody, podľa odporu potrubia môže vytekať teplá voda aj zo studeneého vývodu na najbližšej baterii.
Odpovedať
taka kravina, prvotne investice sa ti vratia tak o 200rokov, samozrejme prehanam ale preboha..nehovoriac o tom ze budes potrebovat suteren :D 2000l akumulacka, peletovy kotol :D jeejda
Odpovedať
@ludo65 Ako potom zabezpečit vodu 30°C ak je práčka na priamo napojené na teplú vodu?
Odpovedať
@bubulka722 tzv. zmiesavacim ventilom, tento by sa mal davat aj pri vystupe z bojlera pri solaroch, nakolko bezne v lete solar dokaze nahriat vodu aj na 90 stupnov, co by ta obarilo...na nom si nastavis aku teplotu chces...
Odpovedať
@marek_norway Už som nad tým špekulovala a dakujem za chrobáka. :-.
Odpovedať
@bubulka722 Presne ako marek_norway napisal ;)
Odpovedať
@jan45 Princip je presne ten isty ako mas zmiesavaciu bateriu v kupelni len namiesto nej pouzijes nastavitelny zmiesavaci vetil :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 som vyučený vodár
Odpovedať
A ja som kurenar ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?