Solár verzus tepelné čerpadlo

Zvazujem dve moznosti. Predpoklad je tep. strata domu do 2kW a oblast sever Slovenska. Rozmyslam ci investovat do solaru a urobit FV elektraren vo vykone okolo 6 kWp pricom by som mal v dome klasicky bojler so spiralou a elektricke vykurovanie. Alebo za porovnatelnu cenu sa pustit do tep. cerpadla pricom takpovediac znizim naklady na uplne minimum pricom by sa dal vyuzit i na chladenie avsak pochybujem o spolahlivosti navyse pri TC. Solar sa mi javi ako spolahlivy a malo poruchovy system avsak neviem ci sa mozem spoliehat na dostatocne solar.zisky pocas celeho roka kedze tu zvycajne je zamracene a v zime bude prinos solaru minimalny. Viete mi poradit ?
Odpovedať
A ako ti vychadza navratnost ?
Odpovedať
@fricko A v zime bude prínos TČ aký? Predpokladám, že máte na mysli TČ vzduch - voda. V lete môžete nadbytok elektriny predať do siete. V zime si to zase zoberiete. Teraz začína platiť nový zákon v zmysle "oznám a pripoj sa" pre malých výrobcov el. z FTV. Podľa mňa je voľba jasná. A ak chcete brať do úvahy ochranu pred výpadkom v zime, tak obe riešenia sú na tom blbo. Ak bude deň, tak FTV je na tom kúštik lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
zdravim,mohla by si prosim blizsie ozrejmit ten novy zakon ,,oznam a pripoj sa? :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@blacksr to by aj mna zaujimalo o aky sa zakon sa jedna a na zaklade coho sa bu robit vykup energie.
Odpovedať
@jarhal @hop377 Napr. http://www.energia.sk/clanok/obnovite... Ešte sa o ňom len začne písať. Hlavne byrokracia odpadne. A výkupná cena je priateľská aj ostatným ľuďom, nie ako kedysi (21 Sk/kWh). Dobrý postreh má aj @kanvor: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/k...
Odpovedať
Ohladne vykupu elektriny z FV doslo a este aj je planovane drasticke znizenie vykupnych cien, co nasledne predlzuje navratnost investicie. Dokonca je planovane Mr. Ficom zdanenie prijmov z FV. V sucasnosti je vykupna cena od 1.2.2012 cca 195 Eur/MWh, resp. 0,195 kWh (pred dvoma rokmi to bolo takmer raz tolko) + za kazdu kWh, ktoru si vyrobite ale nespotrebujete dostanete od distribucky 0,06011 Eur/kWh ale ak vyrobite a aj spotrebujete dostavate od distribucnej sustavy 0,134 Eur/kWh. A odpoved na otazku, no najlepsie je to asi nejako skombinovat, ale kazdopadne novsie objekty (kde nie je nutne setrit pri investicii) tak vacsinou uz davaju tepelna cerpadla. Na tom celom najhorsie je to, ze pridete na vystavu, vsetko pekne popisu, vidite ze by to cele mohlo fungovat a obhospodarovat dom ale casto prax byva trocha odlisna. Ale najlepsie je asi ist tymto smerom. A dalsia vec je, ze je otazkou casu kedy tie papierove šušnaky (peniaze), budu s pribudajucim casom stracat viac na hodnote, takze je predpoklad velmi skorej navratnosti.
Odpovedať
@blacksr no sice odpadne byrolracia, ale ked len o neplatene dane z vyrobenej energie tak mam silne obavy z navratnosti investicie do FV. Uz za cien za ktore sa vykupovalo doteraz bola navratnost asi 10 rokov, podlatohot zakona myslim ze navratnost bude limitovat k zivotnosti FV.
Odpovedať
@hop377 Panely šli tak dole, že ak máte plne elektrifikovanú domácnosť, tak to návratné je. My budeme frčať na tarife D2, lebo vykurovací sa neoplatí. Prostá návratnosť panelov samotných mi pre náš prípad vyšla 6 rokov aj nejaké drobné. Ak má niekto dvojtarif, bude návratnosť dlhšia. Ak niekto kúri a pripravuje TUV plynom, ide o dobu rovnajúcu sa asi životnosti panelov. Ak drevom, tak ani nepočítam.
Odpovedať
@blacksr to znamena ze cana panelov za posledne dva roky by musela klesnut o cca 60% a taky pokles som veru nezachytil. Vies kolko aku ciastku z kWh tvoria dane?
Odpovedať
@hop377 Bez akéhokoľvek výkupu rátam takto: Panely 750 Wp = necelých 750 €. Ročne vyrobia okolo 750 kWh, čo je úspora v našom prípade 105 €. Návratnosť 7 rokov. (Tých 6,niečo mi vyšlo s presnou = nižšou cenou za panely, mám to niekde na papieriku). Je výhodnejšie zásobiť svoju domácnosť, prebytky dať do siete.
Odpovedať
@blacksr Presne takto aj ja zmyslam ze pokial ma clovek plne elekrifikovanu domacnost tak by to kvazi mohla byt navratna investicia. Zoberme si ze mas celkovu spotrebu na kurenie, TUV a spotrebice cca 8 MW rocne tak ak by dokazal take iste mnozstvo vyrobit a aj spotrebovat tak to ma zmyslel pretoze zivotnost FV je v pohode 20 rokov pricom TC je to bieda asi s regulaciou a navyse aj so zivotnostou a aj udrzbou. Mohli by povedat ti co nieco podobne vlastnia.
Odpovedať
@blacksr tych 750 je aj cena s menicom, elektromerom a bizuteriou? To mas potom velmi dobre ceny. Pretoze len menic sa pohybuje od 1000,- Evri.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hop377 Uvádzala som samotný panel. Inak menič, čistý sínus, dobrých 900 €. Kockatý sínus sa dá kúpiť veľmi lacno. Myslím, že odpoveďou na dilemu FTV - TČ je FTV. Ak by malo ísť o investíciu rovnajúcu sa TČ vzduch-voda, tak FTV sa mi javí ako lepšie riešenie. Ja osobne idem do toho obozretne: FTV výkon dimenzovaný na TUV v lete, jari a jeseni. Aby neboli prebytky, aby nebolo nutné investovať do meniča a spol.
Odpovedať
@blacksr ak nechces mat samostatne rozvody na FV tak nestaci len menic, ale musi to byt menic ktory Ti aj spravne prifazuje do existujucej siete. A co sa tyka kockateho, teda aproximovaneho sinusu, tak za ten by sa velmi podakovali vsetky motory a cerpadla v dome, nehladiac nato ze sa neda prifazovat. Ked sa jedna o porovnanie FV a TCtak tiez suhlasim ze vitaz je FV. Aj kd podla mna obidva systemy su zatial nevyhodne.
Odpovedať
Nad tym ani neuvazujem, ze by som fungoval na FV panely online. Jednak z dovodu spominaneho prifazovania - co este viem o com je rec, nespominam odrusenie, kolisanie napatia, doriesenie ochrany voci prepatiam a podobne elektrochutovky s tym spojene o ktorych mam len hmliste info a potom aj z dovodu nestaleho vykonu zavisleho od pocasia. Preto som skor za ukladanie energie do gelovych Pb-AKB + menic. Zarabat na tom nechcem pri sudruhoch ako je Fico a spol. by to bola vrtkava investicia, dokonca ani cely dom to nemusi utiahnut. Staci mi nech to utiahne najvacsich zrutov kW - napr. TUV + popri tom ak ostane štava na LEDky v noci + nabijanie gadgetov. I to by bolo dost.
Odpovedať
Dobrý den. Ostrovní systém se na Slovensku už vyplatí ? Nesleduji to tak nějak podrobně, ale pokud si pročítám české příspěvky, tak je to zatím drahé a vhodné pouze jako nouzové řešení. Nicméně asi by se dalo uvažovat o přímém ohřevu vody. Čili, mě vychází, že pořád je přímý ohřev solárními panely efektivnější, nebo už není ? S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Ostrovny system sa nevyplati ani na SK, cena a zivotnost baterii uplne rusi navratnost.
Odpovedať
@kanvor To kolisanie napatia Ti skor hrozi pri pouziti vlastnych AKU ako pri odovzdavani energie do siete.
Odpovedať
@ladajaskva Akykolvek FV system sa v cechach oplati pre ludi typu toho vasho politika, ktory investoval 7mil. do vina a ktoremu nahodou robotnici doma tepelne izolovali podlahu bankovkami. U nas sa to oplati gorilam a im kamaratom. Ale oni tym vodu zohrievat urcite nebudu :-) @hop377 nemam to nastudovane detaily, takze neviem. Ale neuvazoval som o odovzdavani do verejnej siete.
Odpovedať
FW pouzijem vylucne na ohrev teplej vody priamo do bivalntneho bojlera, ako @blacksr - bez potreby druhych rozvodov. Solarne teplovodne panely neplanujem - je s nimi robota, potrebuju velky zasobnik vody a bazen nemame.
Odpovedať
@oscipovsky trocha tomu celemu nerozumiem co pises a aj na nete je to hmlisto vysvetlene. Takze ak vyrobim cez FV 1kW tak dostanem 0,195 kWh od elektrarni + ak tuto energiu aj spotrebujem tak dostanem este navyse 0,134 Eur/kWh dobre to chapem ? a ak energiu len dodadam do siete tak za 1kW dostanem 0,195 eur + od distribucky 0,06011 Eur/kWh ? dobre to chapem ? ak nie poprosim o podrobnejsie vysvetlenie. @maminnka takze podla teba je idealne mat FV na teplu vody tj. princip logitex a tym padom usetrim na bateriach a menici atd ?
Odpovedať
@fricko nedovolim si tvrdit, ze je to idealne, ale na zaciatok to chceme skusit takto. Ked sa ceny baterii znizia na ludsku uroven, pridame dalsie panely na strechu.
Odpovedať
@fricko Ospravedlnujem sa, zaplietol som tam aj cistych vyrobcov. Najlepsie je to ukazane na modelovom priklade: Modelový príklad: Výpočet približnej návratnosti investície s novou výkupnou cenou pri daných parametroch: • RD so sedlovou strechou o sklone 35 ° a orientáciou na juh, lokalita Liptov. • Inštalovaný výkon FVE 4 kWp. • Režim-predaj formou prebytkov "výroba pre vlastnú spotrebu". • Predpokladajme, že sa spotrebuje 50 % vyrobenej elektriny, zvyšok sa posunie-predá do rozvodnej siete,jednoduchšie povedané,napr.susedovi.. • Za nákup elektriny sa platí podľa tarifu cca 0,17 EUR / kWh vr. DPH/treba si pozrieť doma tarif/ ROČNÁ EKONOMIKA VÝROBY A PREVÁDZKY • Výstavba elektrárne na kľúč Vás bude stáť cca 6400 EUR (vrátane 20% DPH) • Elektráreň ročne vyrobí asi 3900 kWh elektriny • Za všetku vyrobenú elektrinu dostanete "zelený bonus" 522 EUR (0,059 € x 3900kWh),t.j. 230 EUR-s platnosťou cien teda od 1.7.2012 •1/2 vyrobenej elektriny sa predá do siete.Váš výnos za "elektrinu na straty"-t.j.akoby za distribučný poplatok,kedže ju predáte do siete" je 117 EUR (0,060 EUR x 1950 kWh). • Zvyšok vyrobenej elektriny ste spotrebovali a preto ste ju nemuseli kúpiť od príslušnej distribúcie. Na účtoch za elektrinu ste tak ušetrili –resp.ste nezaplatili distribúcii,za rok cca 330 EUR (0,17 EUR x 1950 kWh). Celkový ročný prínos Vašej fotovoltaickej elektrárne je tak v sumáre cca 680 EUR. Vynaložená investícia sa tak vráti cca 9-10 rokov -vynikajúca ekonomika pri pohľade čo Vám investícia má priniesť-teda nezávislosť,a využívanie zdroja,ktorý je neobmedzený a každý ho zatiaľ máme zadarmo-SLNKO,nehovoriac o to,že ešte výhodnejšia sa stáva keď dokážete spotrebovať z vyrobenej energie viac ako 50 %,a samozrejme neberieme v úvahu,že cena elektriny bude len rásť,tým sa bude návratnosť znižovať. POZOR ! V ideálnom prípade,južnejšie,či východnejšie položených miestach slovenska,FVE vyrobí ca o 10—15 % energie z inštalovaného výkonu viac,a tým aj návratnosť je podstatne nižšia.V tomto prípade bol zámerne vybraný okres,kde je priemer ročného svitu nižší ako 1000kWh/na 1 kWp. Ďalej ročné výnosy sú pritom na 15 rokov zabezpečené zákonom. V kalkulácii nie je započítané predpokladané zvyšovanie ceny nákupu elektriny,čo môže výrazne ovplyvniť návratnosť,nakoľko ten kto má vlastnú elektráreň pri zdražovaní viac šetrí. Po pätnástich rokoch budú pritom kvalitné panely FV elektrárne schopné vyrábať elektrinu ďalších min. 15 rokov,čím sa vlastne ani nedá presne vyčísliť,koľko prostriedkov šetríte z dlhodobého pohľadu.
Odpovedať
Trosku iny pohlad na vec. Neviem ako to presne je ale nie su nahodou elektrarne alebo distribucia zo zakona povinne vykupovat prebytocnu EE zo solaru drahsie ? Otazka znie do kedy to budu musiet takto vykupovat. Mne sa tusim zda ze to uz konci a napriklad v cechac uz rusia tie obrovske solarne polia. To iste caka asi aj nas. Dalsia otazka znie ze kto vlastne tie panely zaplati cez tuto dotacnu politiku. Ja ktory nemam moznost si dat panely to zaplatim cez vyssie ceny EE? Mne pridu solarne panely ako velky EU mega tunel. Vid spanielsko kde centralami svietili na paneli svetlom aj v noci a stale sa im to oplatilo :-D Radsej keby sa dotovala veda a vyskum napriklad aj na zvysenie ucinnosti a zivotnosti panelov. Prosim vas neukamenujte ma ale my to vysvetlite lebo v tom nemam uplne jasno. ;-)
Odpovedať
@pacho74 Áno, toto sa popáchalo. Tie veľké FTV elektrárne (v súčasnosti stavané) a vlastne všetci, ktorí si postavili FTV el. pred pár rokmi, keď bola výkupná cena násobne vyššia (až 21 Sk), ešte stále na nás bohatnú a bohatnúť budú. Lebo taká bola zmluva. Čechom sa to vymklo z rúk tuším úplne, a asi hlavnou chybou bola nešťastná formulácia zákona, ktorý de facto zviazal ruky regulačnému úradu, ktorý mohol medziročne znižovať výkupnú cenu el. z ftv. panelov max. o 5%. Lenže ceny samotných panelov klesli o desiatky percent, preto nastal boom - každý si hneď spočítal, že na 20 rokov má svý jistý. Stop stav "investorov" potom dohnal k nám a naši zákonodarcovia zareagovali na toto tiež dosť neskoro. Toto všetko je pravda. Teraz však je situácia trochu iná (sčasti aj vďaka tej podpore FTV. priemyslu z vrecák nás všetkých, hlavne ľudí v ČR a solárnych veľmociach). Myslím, že @oscipovsky to popísal pekne. Takéto fungovanie FTV vrátane cien by sa mohlo podľa mňa ustáliť. Zatiaľ ale FTV nie je pre každého.
Odpovedať
@pacho74 @oscipovsky Ostáva pre mňa otázkou, či sa nedalo dopracovať k súčasnému stavu nejakou inou formou podpory trhu s ftv. panelmi... Možno keby "investormi" boli nemocnice a školy...?
Odpovedať
@blacksr kazda podpora trhu akurat tak pokrivi vsetky vazby. Najlepsie by bolo ak by neboli ziadne dotacie FV ani do dalsich odvetvi. Malokto si uvedomuje, ze ak sa niekde zadotuje aby boli nizsie ceny tak v konecnom doledku tovar preplati niekolko nasobne cez dane a je jedno ci ide o FV, alebo paradajky.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes som sa prekvapil na ebay, pure sine wave 5000W - 500eur (oka ucinnost je 87%, ale ta cena to vynahradi)... Niekedy pred 3 rokmi som v Taiwane za 2500W dal tusim 1000e...
Odpovedať
O par rokov budu 10000W za par eur...
Odpovedať
@tiger16v o par rokov budu fotovoltaicke folie na okna s vysokou ucinnostou aj zivotnostou. Oni uz su ale este nefunguju tak dokonale aby sa oplatili. ;-) Presne preto som zastancom dotacie vedy a vyskumu. Zrychlit vyvoj a nie odtekanie eur do sukromnych vreciek. Dufam ze na tom zapracuju. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?