Rýchlosť prúdenia vody v podlahovom kúrení

Kúrim prvý rok a zaujímalo by ma, aká má byť rýchlosť prúdenia vody v podlahovke. Keď skúšam otvárať a zatvárať jednotlivé okruhy, na prietokomeroch kde je stupnica 0-0,5-1-2-3-4-5 keď sú zatvorené je nula a keď sú otvorené na maximum sa zvýši prietok na max po stupeň 1. Mám dva rozdeľovače /jeden na poschodí/ po štyroch okruhoch a obeh robí čerpadlo v kondenzačnom kotli. Aký je zvyčajný stav?
Odpovedať
Profilova fotka
V projekte by mal byt ten prietok vypocitany. Co je dostatocny prietok zavisi od konkretneho domu.
Odpovedať
@majkoj kúrenie je zatiaľ čo sa týka teploty dostatočné, ale zaujíma ma či je bežne dosiahnuteľný prietok vyšší ako prvý stupeň na prietokomery.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj To nezávisí od domu ale od tlakovej straty daného vykurovacieho okruhu. Čo sa týka hydraulického vyregulovania sústavy máte pravdu - nastavenie prietokomerov je súčasťou technickej správy projektu vykurovania. Vprípade že nastavíte jednotlivé okruhy bez výpočtu môže dôjsť k nedokurovanie niektorých okruhov / ich prekurovaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@philos ale no tak :), cim vacsia strata domu , tym vacsi prietok potrebujes. A naopak od straty okruhu to nezavisi vobec, od toho zavisi volba cerpadla.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk tak ja dam asi viac ako ten 1 l/min, ale to podstatne nie je. Ak je nizka strata aj s tym sa da vykurit barak.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk isiel som pozriet len tak pre orientaciu co pouzivam ja, ja mam na vacsine 2l/min. Niekto z kurenarov spominal, ze pri poschodovom dome samotne kotlove cerpadlo obycajne nestiha. Ale ako som pisal v projekte by to malo byt.
Odpovedať
na budúci týždeň má prísť majster čo mi to robil, tak to musím poriešiť @majkoj
Odpovedať
Myslim, ze vacina tych kotlovych cerpadiel ma maximalny prietok okolo 1000 l/h delene 60 minut delene 8 okruhov je 2 l/min (ale to je pri minimalnej tlakovej strate - co asi nebude, takze prietok bude nizsi). Otazka je, ako presne su tie prietokomery.
Odpovedať
@majkoj caw ja som to tu spominal Pri poschodovom dome nestaci kotlove cerpadlo. Potom sa to presne takto nahovno reguluje. Viac ako tie 2 l za min nedosiahnete. Ono to kurit v pohode bude no bude sa moct vykon podlahovky upravovat len teplotou media a nie plnohodnotne prietokom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Čaute. Poraďte ako zvýšim prietok ? Krútim priezorníkom aj s maticou a nič sa nedeje. Vďaka vopred za rady.
Odpovedať
@peter8609 skúste tými modrými maticami dole keď kotol kúri
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@hitik89 modrymi urcite nie, tie nechajte tak...tymi co su hore si pekne nastavite prietoky ako vam vyhovuje..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Pridam sa k diskusii aby som nezakladal nove vlakno. Da sa zvysit pritok aj vymnou obehoveho cerpadla? Ide o cerpadlo avansa 25-6-180. V systeme mam 2 taketo cerpadla, jedno tlaci vodu do podlahovky a radiatorov a druhe je na kotlovy okruh. Ak by som vymenil cerpadlo co tlaci vodu do podlahovky musel by som menit aj to druhe cerpadlo co je na kotlovy okruh?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?