Rozvody kúrenia stropom pivnice

Profilova fotka
Pekný deň svojpomocníci. Pred 10r som sa pustil do rekonštrukcie domu po rodičoch, ale to dôležité som nebral nejak do úvahy z vedomím že klíma to vybaví 😄 a to kúrenie. Pred 16mesiacmi prišla na svet moja vytúžená princezná a mi ideme predať byt v meste a konečne sa presťahovať do domčeka na dedine. Klíma ako kúrenie je fajn čo sa týka rýchlosti tepla ktoré viete dostať do chladného domu. Klíma ako kúrenie kde potrebujete zavrieť dvere spálne už nerieši problém. Predajom bytu chceme k domu pristaviť dve izby, menšiu špajzu a vstupnú chodbu, na koľko dom je pre štyroch mali a nezmestime sa. Pôvodný dom je z 1/4 podpivničený čo by som chcel využiť na potiahnutie rozvodov popod stropy a cez podlahy urobiť prierazy k radiátorom v dome, viem že podlahovka by bola lepšie riešenie ale 2 roky máme už hotovú dlažbu všade. Za pomoci @supiiik chcem prerobiť vonkajšiu jednotku na TČ a využiť ho na kúrenie do radiátorov a podlahovky v prístavbe plus ohrev TÚV. Je dobré riešenie ťahať rozvody kúrenia po stropoch pivnice ktoré chcem v budúcnosti zatepliť lebo podlaha je furt studená. Obyvačka nie je podpivničena tak bude priechodzia pre potrubie do prístavby, ak to tak bude možné. Ďakujem rád odpoviem na pripomienky a dotazy. @gkrivanek
Odpovedať
podlaha , bude furt "studená" , aj ked ju zateplíš od pivnice , proste ked tam nie je zdroj tepla , aby ju vyhrial , tak bude studená , teplo z radiátora stúpa hore , a pri zemi máš o 2 st. chladnejšie ako 1,5 m nad podlahou , preto máme v celom dome koberce , lebo ked chodím po chodbe kde je dlažba , tak to bez papúč , strašný pocit chladu ... Rozvody kúrenia máme po celej pivnici , to trošku reguluje teplotu , v zime cca 15 st. , a pri vchode do pivnice som odizoloval 2 m spátečky , aby trošku " dokurovalo ".
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

podlaha , bude furt "studená" , aj ked ju zateplí…
@rudy1973 tak potom koberce budú pre mňa výhodnejšie investícia, 😊 v spálni a v obývačke máme dlazkovicu tam je to fajn
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@rudy1973 tak potom koberce budú pre mňa výhodnej…
@matko291 "zatepliť/zaizolovať " 1/4 domu nie je nejako výrazná investícia , ja som doteploval steny takého pôjdu EPS 5cm , pri izbách , s ktorou susedia izby , a pomohlo to , dzeci majú hore 23 st. a my dole 21,5 st.
Odpovedať

Pekný deň svojpomocníci. Pred 10r som sa pustil d…
@matko291 kludne tak tahaj, tiez mam rozvody vody odpady a kurenia v prevaznej miere tahane po strope pivnic.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@matko291 "zatepliť/zaizolovať " 1/4 domu nie j…
@rudy1973 len pri použitý materiálu ktorý dodatočné nemusím sietkovat a klebeovat do bude viac ako 5cm EPS, ale tá to kašľať keď to bude mať účinok nie 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@matko291 kludne tak tahaj, tiez mam rozvody vody…
@sousedekovci89 čím máš ťahané rozvody kúrenia? Aké máš kúrenie?
Odpovedať

@sousedekovci89 čím máš ťahané rozvody kúrenia? A…
@matko291 cisto podlahovka zatial na elektricky kotol, dobuducna chcem TČ. Tahane aj voda aj kurenie alpexom, v dnesnej dobe by som ine ani neriesil.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 cisto podlahovka zatial na elektricky k…
@sousedekovci89 to máš výhodu že podlahovka ja ju už neviem dať len do prístavby 😔
Odpovedať

@sousedekovci89 to máš výhodu že podlahovka ja ju…
@matko291 da sa vsetko len by to bolo vela nakladov. je to skoda ale chapem ze clovek robi rozhodnutia v case a priestore. Urcite by som ju na tvojom mieste dal aspon tam.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 da sa vsetko len by to bolo vela naklad…
@sousedekovci89 do prístavby určite áno, len v dome kde je uz betón a dlažba to nieeee a ideme tam už bývať tak to by mi žena dala keby som jej povedal že ideme vysekat dlažbu a frézovať drážky na podlahovku 😂
Odpovedať

@sousedekovci89 to máš výhodu že podlahovka ja ju…
@matko291 Riešenie je ,ale to niečo stojí.Napr. dať miesto radiátorov vodné nastenné fancoily a prepojiť ich plastohliníkom paralelne.Na prevádzku stačí 40°C voda.Sinclair vyrába napr. typ SF-250HM2(aj vykonnejšie verzie),kde už je zabudovaný 3-cestný ventil a odvzdušňovák.Ak sú peniaze tak zapojiť TČ na vykurovanie a chladenie.Ak nie, dopojiť elektrokotol na vykurovanie.A ten by slúžil ako záloha pri výpadku TČ.
Odpovedať

@matko291 Rozvod kúrenia pod stropom pivnice/suterénu je stará osvedčená klasika, lepšie si si ani nemohol priať. Šikovný kúrenár (ale tí dnešní to už ani moc nevedia), tu dokáže urobiť samotiažný systém, že v čase núdze Ti to všetko pôjde aj bez obehového čerpadla. Aj vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete, by som na Tvojom mieste určite išiel týmto smerom.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@matko291 Rozvod kúrenia pod stropom pivnice/sute…
@petersd patríš medzi nich? Pomohol by si Aj keď bez elektriky bude zima na koľko chcem TC z klími prerobiť 🙂
Odpovedať

@petersd patríš medzi nich? Pomohol by si Aj keď …
@matko291 Áno, sám mám taký rozvod. Problém takého rozvodu je jedine v tom, že keby si chcel niekedy v budúcnu priestory suterénu nejako zobytniť, tak tie rúry súčasnému oku nevyzerajú príliš esteticky. Inak sú to už len same výhody. A s čím chceš pomôcť? Napíš mi do SS.
Odpovedať

@sousedekovci89 do prístavby určite áno, len v do…
@matko291 viem si predstavit, u nasich sme tak dorabali do kuchyne tzn. Rozbit staru podlahu, podkopat nizsie, platna, izolacia s rozvodmi, poter. O dvoch ludoch s tym ze sme zasyp a vyburany beton vozili rovno na obecnu skladku agzatom. Pracovne dni poobede +sobota nam to trvalo zhruba tyzden kym sme len vsetko vykopali a to len z jednej izby. 😃
Odpovedať

@matko291 pod stropom je to v pohode a často to tak robili, lebo je stále prístup k tomu. Keby niečo treba opraviť, prerobiť atď. Len sa to musí zaizolovať, inak to bude vykurovať pivnicu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matko291 - rurky mozes tahat aj po stenach (idealne vnutornych). - ak po strope, tak je lepsie rovno nalepit EPS-P na penu titan. To mas hotove za 1 den max. EPS vacsinou staci 10cm. Ak to chces robit neskor, tak bud si do stropu naklepnes hmozdinky alebo do chem.kotvy zavitnice nejakej dlzky (povedzme 20cm) a potrubie prichytis potom na ne. EPS vies dolozit. - samospad je dnes uplne mimo. Jednak nefunguje pri malych tepelnych spadoch (TC ake uvazujes je presne ten pripad), jednak v pripade doomsday vies nahradit cerpadlo inym na 12/48V a napajat ho baterkou/solarom. To vie vyriesit aj problem pri monoblokovych TC, ked distribucia 1-3 dni nejde, ale na baterku vies pretacat vodu (TC ti nezamrzne). - ak nie je mozna podlahovka, daju sa bud predimenzovat radiatory alebo ak to nechces/nevychadza, da sa obetovat jedna stena na stenove vykurovanie (to sa da spravit aj z alpex-u, ktory sa zaomietne. Len potom musis opatrne s klincami :).
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matko291 - rurky mozes tahat aj po stenach (idea…
@mgx čo je doomsday? Keď ty nemáš čas a si ďaleko 🤣
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 doomsday je pripad, ked nepojde elektrika tyzden-dva-mesiac. Je uplne jasne, ze nefunkcne kurenie by bolo to posledne, co by nas zaujimalo....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matko291 - rurky mozes tahat aj po stenach (idea…
@mgx EPS-P je podlahový? A dať polystyrén aj keď mám 92% vlhkosť v pivnici?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 podlahovy. 92% je vzdusna vlhkost, nie vlhkost muriva. Staci v lete viac vetrat, v zime okienko zavries a vlhkost v zime nie je az taka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?