Romotop heat 2g 70.40.01 - koľko dat ext.privod vzduchu?

Profilova fotka
Čaute, mam vybraný predbežne tento krb. Chcem sa spýtať, koľko má byť priemer potrubia na prívod vzduchu, svokor chce dať 110, mne sa to zdá málo. Krb sám o sebe má vzadu prívod priemer 150, to sa mi zdá zas veľa. Chcem to riešiť kanalizáciu rúrou a flexy hadicou hliníkovou 150. Stačí, ak dám 125 kanalizačná rúru? Pozeral som aj hranaté potrubie, 90x200, to je však nevuem kúpiť hocikde a je aj drahé. Trasa cca 3,5m priama, na konci kolienko 45/90stupnov a flexy 150tka sup do krbu. Samozrejme vyspadovane atď. Ďakujem za info..
Odpovedať
Profilova fotka
@predatorzv no nie, nestačí.. ak výrobca uvádza 150 mm, tak načo táto otázka? ..experimentovať len preto “lebo sa mi to zdá veľa”...alebo aký je na to dôvod? :rolling_eyes: Výrobca si to zrejme nevycucal z prsta... pre správne spalovanie je potrebný kyslík a ak ho budete “škrtiť” už na prívode, tak akurát môžete zhoršiť celý priebeh horenia.. následné emisie a pod..
Odpovedať
Ak sa ti zda vela za privodnu ruru treba si dat otazku ci je krb pre teba nie drahy tiez
Odpovedať
@predatorzv v prilozenom certifikate je uvedene ze priemer centralneho privodu vzduchu je 150 mm. myslim, ze vymalovane...
Odpovedať
Profilova fotka
@atrac3 Len neviem, či to je uvedené ako rozmer 150 CPV, alebo sa to ma brat ako celá šírka rúry CPV až po vyústenie z domu. Bola tu iná téma, kde boli české tabuľky s výpočtom podľa dĺžky a výkonu, podľa tých to vychádza na 110-120 rúru CPV. Neviem, či by som TH vôbec našiel niekoho, kto má 150 rúru, to je rúra ako svet... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy otázka znie, ak jednu vec viem vyriešiť v rovnakej kvalite, prečo by som volil 4x drahsie riešenie.
Odpovedať
Ta cena tej rury je v porovnani s celym krbom a prislusenstvom zanedbatelna, a ako uz bolo vyssie spominane menis plochu nasavanie a to dost vyrazne o 44%.
Odpovedať
ahoj, daj 150ku tak ako píšu, kľudne kanalizačnú, koleno a tak ako píšeš pak flexi AL. Mám to rovnako, v podlahe, podtým 2cm eps, nadtým 3cm eps + 7cm poter, len krb iný, Krakti. Síce tepelný most jak sviňa bo som to robil dodatočne, ale svet sa nezrúti.
Odpovedať
Profilova fotka
@predatorzv načo sa potom pýtaš, keď si sám odpovedáš? 🤔 ..rúra má mať priemer po celej svojej dĺžke taký, aký uvádza výrobca a aký je na vstupe do vložky.. s pribúdajúcou dĺžkou a prípadnými kolenami sa podľa potreby priemer ešte môže zväčšiť.. ale to len pri zložitejších prípadoch.. pre mňa si daj aj 100-vku... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atrac3 Však diskutujeme, ja sa pýtam a hádam sa dobre rozhodnem, každý názor beriem... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl Aha, ja budem mat 18cm polystyrén, trupky 1,6 cm, anhydrid cca 6cm nad trubkami, plavacka/dlažba. Zmesti sa mi to, ale zdá sa mi to aj tak brutálna rurisko 😁😁😁
Odpovedať
150
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za rady všetkým, rozhodnuté. Rúra 150, alebo kanál 20x9, klapka s tesnením, vyspadovanie von a podloženie aspoň 1tkou polystyrénom aby to tak nekondenzovalo. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@predatorzv Laik trošku inak chápe jednotlivé detajli, než majster, alebo vývojový inžinier. Z hľadiska majstra dajte tam to, čo je napísané. S tým určite nič nepokazíte. A to je aj pravdou. Konštrukciu Heatky do detajlov nepoznám, (aj keď viacerých z vedenia Romotopu osobne poznám), preto úplne presne sa vyjadriť k tomu nedokážem. Z hľadiska vývojového inžiniera, zas viem povedať, že rozmýšlate správnou cestou, na 9kW stačí aj menší priemer. Pri našich vložkách podľa testov na 9kW stačí aj priemer Ø100mm. Otázka je potom správna, prečo výrobcovia občas dávajú väčšie prierezy na prívod vzduchu, než je minimálne postačujúca. Preto, lebo predpokladá sa, že krb počas svojej životnosti bude fungovať aj na väčších kW, než je nominálna. V tomto prípade je momente potrebný väčší prierez. Tiež sa môže stáť, že napojenie na vonkajší prívod vzduchu je vo väčšej vzdialenosti než 3m, alebo počas stavby na miestách hliniková flexi hadica sa stlačí a znižuje sa s tým účinný prierez vzduchového kanálu. V takýchto prípadoch môžete mať potom problem so znovuzapálením ohňa, keď už drevo dohorel. My to riešíme tak, že na vložku z dola je namontovaná jedna väčšia nádrž na kyslík, ktorý v momente, keď oheň dohorel, ešte nehorí a priložíťe drevo, dodá zvýšené množstvo kyslíka do ohniska, aby sa oheň ľahšie znovu chytil. V tomto prípade po naložení môžete hneď uzavrieť dvierká, netreba ich trošku nechať otvorené a ani sa nemôže stať, že cez vzduchový kanál by sa nedostal dostatok kyslíka do ohniska. So skrátením času, kým sú dvierká otvorené aj znižujete čas, kým by sa dym z ohniska mohol dostať do interieru. So zvýšením prierezu prívodu vzduchu zľahčujete cestu kyslíka do ohniska, s čím môže byť nížený problem nedostatku kyslíka pri znovuzapálení. Druhým prínosom nádrže na kyslík je aj to, že keď uzavrete vzduch, oheň sa stlmý a následne znovu otvoríte vzuch, oheň sa ľahšie znovu chytí. Zvyšuje komfort používania. Toto je z hľadiska používatelnosti. Z hľadiska fungovaniu systému čistého skla výsledok môže byť úplne iné. Správne nalaďovanie systému čistého skla je náročnejšia záležitosť, preto Vás upozorním, že zníženie priemeru môže negatívne ovplivniť efektivitu tohto systému. My všetky naše vložky montujeme s nádržom a s priemerom Ø120mm a nestalo sa nám, že by s tým bol problem. Novú radu 5 Star collection vyrábame s priemerom Ø150mm, ale testovali sme ich aj s priemerom Ø120mm a bezchybne fungovali aj vložky aj system čistého skla. S väčším priemerom ich vyrábame kvôli horeuvedených skutočnostiach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?