Rekuperacna jednotka svojpomocna stavba

Po browsovani netu a porovnavani komercnych ma napadla myslienka vlastnej jednotky. Vsetky potrebne komponenty na jej stavbu sa volne predavaju, tak preco sa spolocne nezamysliet a nenavrhnut si vlastnu? Koleso bolo uz vymyslele, tak naco ho znovu vymyslat, staci len zobrat to najlepsie zo vsetkych doteraz vyrobenych a dat to do jednej skatule. Nakopol ma nasledujuci projekt: http://cofa.blog.cz/1202/rekuperacni-... Takze zlahka nahodim zoznam potrebneho materialu (drahsieho spolocneho pre kazdu jednotku), pricom ho mozeme vyladovat a doplnovat priebezne podla napadov zucastnenych ;-) Takze vymennik napr. http://rekupex.cz/index.php motory napr. http://www.ventilatory-obchod.sk/vent... Skrinu si musi kazdy vyrobit na zaklade sebe zvoleneho vymenniku. Ovladanie podla jednoducheho casovaca do zastrcky v kombinacii s regulatormi vykonu a mate to do 1000E aj keby ste dali plecharovi 200E za bednu. http://www.akvaobchod.eu/zasuvka-caso... http://www.ventilatory-obchod.sk/pris...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubos1565
Odpovedať
A hned som za par korun nasiel i ovladanie vratane bezdrotoveho co2 snimaca https://www.aliexpress.com/item/Pm2-5...
Odpovedať
stranku cofa poznam uz som to pozeral a on urobil prvy prototyp,ale nebol s nim spokojny,tak urobil novy kde s amu podarilo dostať tuším na 90% učinosť. Teraz ich začal vyrábať a cena vôbec nie je zla za niečo cez 15000 Kč ju predáva aj s ventilátormi a aj s reguláciou.
Odpovedať
Už ich predáva aj cez eshop http://www.dompot.cz/index.php?p=prod...
Odpovedať
@79kiko pravdu mas, eshop som si nevsimol. Jeden predajca mi tvrdil ze to za 1000€ nemam sancu postavit a tu mam hotove zariadenie so zarukou za 700€ s najvyssim vykonom :-D Viac takychto projektov a predajcovia budu svoje plastove skatulky rozdavat :-)
Odpovedať
Vyborny clanok i s hodnotenim co a ako keby druhy krat :-) http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/ind...
Odpovedať
@rkorba moje riesenie (novostavba, podlahova plocha 120 m2): Rozvody - spiro potrubie priemeru 125 mm, celkovo cca. 50 m, cena (rury, tvarovky, pasky,..) 400 Eur - izolovane kaucukovou izolaciou 12 mm, celkovo 22.5 m2, cena 165 Eur - izolovana Al hadica priemeru 125 mm, celkovo 3 m, cena 20 Eur - kovove vyustky (125 mm) bielej farby (privod - 5 ks, odvod - 3 ks), cena 46 Eur Rekuperacna jednotka - AL vymenik Klingenburg GS 30 / 300, cena 200 Eur (z toho bola doprava 75 Eur) - EC ventilatory G1G140-AW31-42, 2 kusy, cena 330 Eur - filtracna tkanina F7, celkovo 2 m2, cena 20 Eur (vyrobene 4 filtre, 2 su nahradne) - skrinka z pozinkovaneho plechu izolovana kaucukovou izolaciou co mi ostala, rozmer skrine 90 x 60 x 30 cm, cena (len plech a praca) 100 Eur - bez predohrevu aj dohrevu (da sa dorobit) - bez bypassu, pre mna zbytocnost (chladit budem klimatizaciou) Riadenie - raspberry pi, cena 50 Eur - bizuteria okolo (zdroj, teplotne cidla, cidla vlhkosti, relatka, zdroj pwm,...) vsetko z ebay, celkovo cca. max 30 Eur Ovldanie je cez lan (wlan) pomocou pc, tabletu alebo telefonu. Regulacia - vlastne algoritmy :-) Cize celkovo ma to stalo cca. 1400 Eur. Rekuperacnu jednotku musim uz len zlozit, zatial nebol cas, ale vsetko funguje ako ma... Tusim aj @majkoj sa pustil do vlastnej jednotky. Nie je to nic zlozite... drzim palce vsetkym domacim kutilom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@79kiko Vyborna stranka, aj ja dakujem ze informaciu. Ma to tu niekto? Je to dobre, oskusane?Este som to cele nestudoval, ale robia aj projekt, pripadne by mi vedeli zaslat komplet rekuperaciu s rozvodmi, potrubiamu, tlmicmi a pod?
Odpovedať
@joseman o projekte pochybujem, ale urcite by ti poradili, keby si si od nich tu jednotku kupil, minimalne by ti poradil aku vykonnu si mas vybrat. Stiahni si jeho manual a mas tam dost informacii co a ako.
Odpovedať
drzim palce.. a zapinam upozornenia, nech mam odber :)
Odpovedať
inak co sam i paci na svojpomoci: vyrobcovia, VSEOBECNE hocicoho su obcas burani, setria na banalitach, lebo si myslia, ze ich manazerske vlastnosti su super a nikto ich netromfne. Priklad: na aute s obstaravacou cenou cez 20 tisic eur nemam automaticky dojazd okien vsade okrem vodica, tj. musim drzat tlacitko aby sa okno otvorilo alebo zatvorilo. namiesto 5centovej zalezitosti ktoru usetrili. svojpomoc znamena, ze by som to tam dal, lebo to da plus v komforte za 5 ludovych centov. a takto to funguje aj s PC. vzdy setria tam kde je to uplna blbost. RAM pamat. osekavaju to na minimum, lebo je to relativne draha vec, ale pridat hoci aj 50% stoji len 5% k celkovej cene pocitaca, pricom uzitok je niekedy rozdiel medzi pouzitelnostou a nepouzitelnostou PC. a verim, ze toto moze fungovat aj pri rekuepracii. kedze zijeme v dobe konzumnej a dobe "stlacime naklady na minimum a zarobime" a preto drzim palce :)
Odpovedať
@dusantt S tym stahovanim okien je to blby priklad lebo automaticky dojazd okien nie je len o samotnom tlacitku ale aj o inom pohone okna, ktory musi mat detekciu proti privretiu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pri stavbe si das tiche vykonne motory vid moj priklad, pouzijes vacsi vymennik, cim sa zvysi ucinnost a das si vlastne ovladacie prvky a nebudes sa musiet stale pozerat na dodavane mozno nevkusne :-) All in all, za menej penazi viacej muziky! Motory zaberaju velkost malej rekuperacky a nedaju sa implementovat do skatule, ale tichostou prevadzky nepotrebuju tlmice co je fin uspura a zjednodusuju cely system.
Odpovedať
@joseman Vraj robia navrhy ze co a ako,ale montaz nie lebo nestihaju s vyrobou.
Odpovedať
@danculd no tak by tam dal aj detektor za 15centov :) pokial to mozu mat auta, ktora stali polovicu, mohol to tam dat aj moj vyrobca... hlavne ze tam je celne sklo za 600eur lebo to ma senzor snad aj na hmyz alebo potom vyrobca razi teoriu, ze ked je v aute rekuperacia, okna maju byt fixne :D @rkorba osobne mam tech miestnost stedru, kedze tam nedam plyn kotol, mozem tam dat rekuperaciu aj 1m3 :D cize kludne, a nechapem ako to, ze ten link je tam za 16-17tisc CZK, ma to niekto? su referencie?
Odpovedať
@dusantt Referencie nemam, ale je to celkom dobry zaklad i ked stale tam je moznost si spravit i skrinu. Ked bude rekuperacia vo vyske 1m koli komfortnej vymene filtrov a vsetky tie objemne izolovane rozvody na urovni stropu, tak nicomu to nebude branit ci zavadzat. Tiez planujem velkorysu technicku, nech sa mam kde hrat :-)
Odpovedať
Dominik pekne zhrnul celu instalaciu, pricom ma najviac oslovilo pouzitie kopoflexu ako rozvodu vzduchotechniky, pricom 110mm chranicka sa da zohnat okolo 2E/m co je super cena v porovnani so "specialnymi" rozvodmi rekuperacie :-) Taktiez spojenie rozvodnych skrin s reku za pomoci tlmicov, pricom ked som porovnal hlucnost kinetiku a mnou spominanych motorov, tak by tie tlmice boli skor ako predrazeny doplnok. Neviete kde sa daju zohnat EC potrubne motory?
Odpovedať
@sprite001 bypass klapka nie je na chladenie
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 Projekt na rozvody a podobne si mal, ci ti niekto robil, alebo si ho vôbec nemal? Vedel by si pomoct aj mne s riesenim pre mna? Nemam s tym totiz ziadne skusenosti, ale myslim ze by som to zvladol "poskladat" na zaklade odporucani aj sam...
Odpovedať
@salkovic viem, ze nie je, ale da sa z jeho pomocou "chladit" - privodny vzduch neohrievas tym odpadovym.... ak je vonku chladnejsie ako vnutri, tak potom chladis :-)
Odpovedať
@sprite001 ved ja viem ze ty vies ale aby si to niekto neprecital a povie ze mu chladenie netreba riesit v dome ved ma bypass na RJ :)
Odpovedať
@joseman projekt som mal - vlastnorucne nakresleny :-) Osobne si myslim, ze to nie je jadrova fyzika a pokial neriesis nejake nakupne stredisko alebo podobne, tak staci pouzit sedliacky (zdravy) rozum. Samozrejme, ked mas peniaze nazvys resp. chces "pokojne spavat", su tu projektanti, inzinieri, ktori ti spravia profi navrh.... S cim by si chcel pomoct? !!! Upozornujem ta, ze nie som odbornik a ze moje nazory mozu byt mylne, skreslene, zavadzajuce... to len pre istotu ak by sa tu do mna chcel obut nejaky odbornik na danu problematiku.!!!
Odpovedať
@sprite001 Bavime sa tu na teoretickej rovine a kazdy tu prezentuje svoj slobodny nazor bez vidiny zisku ;-) Takze kludne sa to tu moze zvrhnut i na rozvody a veci s tym spojene i ked tema sa vola stavba rekuperacnej jednotky ako takej. Co si myslite o odsavani vzduchu z vykurovanej garaze ktora je sucastou baraku?
Odpovedať
@rkorba nemusis mi vykat ;-) ak to samozrejme nebola otazka pre vsetkych :-D Do garaze by som odsavanie nedaval - dovod? Aby tam nevznikal podtlak. Aj tak v garazi sa vacsinou len temperuje - "ochladzoval" by si odpadny vzduch, ktorym chces ohriat studeny (cerstvy) vzduch zvonka...
Odpovedať
podla mna tei rozvody do dlzky nejakej, trepnem 8 metrov, mozu mat vsade viacmenej rovnaky princip, ktovie.. reverznym inzinierstvom keby niekto posle 3 navrhy od profika, by sa dalo zistit, ako to je :D ale jasne, ze nechcem znevazovat pracu profikov. urcite si moze vsimnut maly detail, ktory moze celu situaciu zmenit. alebo moze mat prax, ktory navrh by inak uz urobil a pozmenil a podobne...
Odpovedať
Navrh rozvodov VZT v rodinnych domoch je podobny statike - v RD nie je co riesit - vsetko sa zbytocne predimenzuje, nic sa skoro nepocita, 95% domov je skoro +/- identickych => jeden "bezpecny vypocet" sa aplikuje na vsetky domy a potom to je len copy / paste :-D
Odpovedať
Ak uvazujete o svojpomocnej montazi tak co som poslal stranku s tou RekuCofa,tak vraj robia aj navrhy ak od nich beries rekuperaciu. Ohladne tych kapacit zavolas firmu a oni podla rozlohy vypocitaju aku kapacitu by mala mat,ale co citam tak vacsina vzdy ide na 20-25% a naplno ju nikdy nepustili,vykon vacsinou zvacsovali ak mali navstevu a tak podobne ale nikdy plny vykon.
Odpovedať
nj, na tu hodinu co ride navsteva mozem otvorit okno :) zas nemam party kazdu noc... aj ked je pravda, ze nebol by som rad, keby to ide na 80-100% nonstop, len preto ze vykon je presne vypocitany. ale neviem ci realne setrim ventilator, ak ide na tretinu vykonu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?