Rekuperácia, problém s nízkou účinnosťou

Ahojte, na našej novej centrálnej rekuperačnej jednotke dosahujeme účinnosť iba cca 50% oproti deklarovaným 75-95%. Jednoka je nainštalovaní v novostavbe. Kondenz vo vnútri jednotky sa netvorí. Jednotka nemá žiadne alarmové hlášky. Bypass sa otvára aj zatvára, klapku som uz skusal prelepit páskou na elimináciu netesností. Napriek tomuto všetkému dosahujeme nasledovné teploty: Teplota privodneho vzduchu z vonka: 8 °C Teplota odvádzaného vzduchu von: 13 °C Teplota dodávaného vzduchu do domu: 13 °C Teplota odoberaného vzduchu z domu: 20 °C Má niekto nápad kde môže byť problém, alebo čo otestovať pre zistenie problému? Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_retep:

Ahojte, na našej novej centrálnej rekuperačnej je…
@peter_retep - plocha výmenníka - rýchlosť prúdenia - netesnosti resp. obchádzanie výmenníka - šmejd
Odpovedať
@peter_retep znacka, typ rekuperacie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@peter_retep znacka, typ rekuperacie?
@palo18 Frapol, Onyx, centralna, aktivna, bez entalpu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_retep:

@palo18 Frapol, Onyx, centralna, aktivna, bez ent…
@peter_retep dobre, polovicu by sme mali. Značku. :) v prvom rade pozri natavenia na ovládači, preštuduj si návod a pozri si ako to máš ponastavované. Lebo buď je tam niečo blbo spustené alebo platí posledná odrážka od kolegyne hore. Ps. prosím, čo predajca prezentoval ako aktívne riešenie na danej rekuperácie?
Odpovedať
Kadial mas tahane rekuperacne rozvody? Co najblizsie k interieru pod izolaciou strechy? Dalsi problem moze byt zla vzduchotesnost domu. Napriklad komin so zadnym odvetranim.. Som sice laik ale o rekuperacie som sa zaujimal dost a toto su 2 najcastejsie chyby pri montazi rekuperacii.
Odpovedať
Profilova fotka
znacka vela spravi, ja to stale hovorim. netreba kupovat najlacnejsie veci, lebo sa to vie velakrat dost vypomstit. 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@peter_retep dobre, polovicu by sme mali. Značku.…
@palo18 prva vec, ktoru som spravil bolo prestudovanie manualu a kontrola nastaveni... malo by to byt ok... oprava:je to pasivna rekuperacia, vyuziva sa iba spatne ziskavanie tepla z ohriateho vzduchu, bez "tč". @wheel teploty su merane vo vnutri rekuperacnej jednotky, pripadne netesnosti domu by zrejme nemali ovplyvnovat rekuperacnu ucinnost
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_retep:

@palo18 prva vec, ktoru som spravil bolo prestudo…
@peter_retep Preto tam bola aj druha otazka, kadial su tahane rozvody rekuperacie? ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@peter_retep Preto tam bola aj druha otazka, kadi…
@wheel medzi sadrokartonom a stropnou izolaciou, je tam medzera 10-15cm. Ale maju nejaky vplyv rozvody na samostanu jednotku? Vo vnutri jednotky su 4 snimace, 4 komory a 4 teploty, ak tam privadzam 20C tak proces spatneho ziskavania tepla prebehne v jednotke a na vystupe z jednotky sa odmeria teplota, ktora ide do domu... to ci sa uz tento vzduch este v potrubi ochladi je druha vec, ale mna teraz primarne zaujima preco sa z 20C vzduchu dokaze spatne ziskat iba povedzme 13C vzduch na vystupe z jednotky. Ocakaval by som 17-19C.... diky za odpoved
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_retep:

Ahojte, na našej novej centrálnej rekuperačnej je…
@peter_retep Nemam doma rekuperaciu ale zaujal ma výpočet účinnosti. Za predpokladu že prívod aj odvod vzduchu majú rovnaké hodnoty, tak každý m3 vzduchu ohreje nový o 5 stupňov pričom sa ochladí o 7 stupňov.. To mi vychadza na účinnosť cca 70% . Pri 50% učinnosti by to bolo 2 :1.?????
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?