Ahojte,
planujeme stavat dom na Orave a rozmyslame nad rekuperaciou. Vedeli by ste nam prosim poradit, napr. v otazkach:
-> v pripade, ze v blizkosti su domy na tuhe palivo, ako casto je potrebne/financne nakladne menenie filtrov:
-> akym sposobom sa riesi rekuperacia, dava sa do stropov a potom je potrebne znizenie stropov (lebo predpokladam, ze priamo do deky sa zrejme standardne nezalieva), alebo sa dava do stien? Pytam sa v pripade, ze by sme chceli riesit nejaku predpripravu, tak v com by mohla byt, ak by sme sa casom rozhodli ju pouzivat/zapnut?
-> dava sa rekuperacia aj do pivnic, v pripade, ak je dom podpivniceny?
-> +/- rekuperacie, vase skusenosti napr.na udrzbu
Dakujeme velmi pekne za akykolvek podnet, ktory nam moze pomoct v rozhodovani
Dobrý deň.
Filtre v rekuperačných jednotkách bez aktívneho uhlia odfiltrujú zápach len čiastočne, alebo vôbec. Z mojich pozorovaní G4 vôbec F7 tak na 30%. Na tento problém je viacero riešení na báze aktívneho uhlia. Buď kapsule z aktívnym uhlím do každého prívodného ventilu, alebo máme v ponuke veľký priemyselný filter s aktívnym uhlím, Tento filter je možné umiestniť aj pred rekuperačnú jednotku, takže Vám odpadá výmena filtra na prívode. Tento filter je stavaný na výkon 1000m*3, takže pri rezidenčných systémoch je tam len veľmi malá tlaková strata a vysoká životnosť. Sú aj výrobcovia ktorý majú v ponuke filtre s aktívnym uhlím, ale osobne som to nikdy netestoval a mám o ich účinnosti a životnosti pochybnosť, lebo toho aktívneho uhlia na tak malú plochu podľa môjho názoru veľa nespraví.
Ak máte poschodový dom, je možné rozvody vzduchu umiestniť buď do SDK podhľadov, alebo do izolácie podlahy. Ak do deky je skôr otázka na statika.
Čo sa týka suterénu, záleží na tom na čo sa využíva, a či je vykurovaný. Je to individuálne.
@brcool co sa tyka toho smogu tak u mna funguje osadenie privodu cerstveho vzduchu pri zemi, do 1 metra, ja ho mam asi 60 cm nad zemou?
ked ste si vsimli tak smog sa drzi nad touto vyskou,
a z praxe to u mna funguje,, filtre mam obycajne. a ked sa vonku neda dychat, tak vnutri je ok.
najhorsie je osadenie privodu do podbitia,
Rekuperacia v oblasti, kde sa kuri tuhym palivom je nahovno. Samozrejme, ze to taha dym dovnutra. Vysporiadat sa s tym da rozne - filtre sice ucinnost maju, ale su pomerne drahe (cena zavisi od typu rekuperacnej jednotky samozrejme), alebo filtre nedas a rekuperaciu proste bud rucne alebo programovanim v case najvacsieho smradu vonku vypnes. Sice sa tym dostanes na uroven byvania s oknami, ale na druhej strane napriklad u nas viem, ze ked ju po polnoci opat nahodi, tak uz ten dym taky nieje vonku, ako napr o osmej vecer. S nasavanim pri zemi mozno niekto ma dobre skusenosti, no ja mam sanie cca 40cm od zeme v dielni (je zapustena do terenu a na vyvysenej strane terenu su prieduchy) a ze by to v zime netahalo dym, ked susedko prilozi uhlia, to teda povedat nemozem.