Regulácia teplovodného podlahového topenia

Profilova fotka
Ako mate vyriesenu regulaciu teplovodneho podlahoveho topenia. Napr. aby v spalni ste mali 18 stupnov ale v obyvacke cca 20-21? Mate to len centralne podla jednej izby, alebo kazda izba ma snimac teploty a podla toho reguluje ventil na privod vody? Mozno sa to tu uz niekde pisalo, ale v rychlosti som to nenasiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek27 ahoj my to máme vyriešené tak že v každej izbe máme termostat okrem chodby, wc, kúpelne a technickej. Centrálny termostat máme dole na chodbe pri vchodových dverách ten reguluje teplotu aj v miestnostiach bez termostatu. Tým pádom si viem navoliť teplotu v každej miestnosti zvlášť. Tento termostat podľa teploty reguluje prívod teplej vody v rozdelovači kde je regulátor.
Odpovedať
mame v kazdej izbe termostat okrem kupelni, tam je to nastavene tak ze v kupelni je vzdy o 3stupne viac ako v najblizsej izbe.
Odpovedať
My to mame centralne. Snimac teploty je zhruba v strede domu, kde sa najviac pohybujeme, aby sme vedeli teplotu flexibilnejsie menit. Samotna regulacia v ostatnych miestnostiach sa da este donastavit priskrtnenim prip. uvolnenim ventilu pre danu izbu v rozdelovaci. Toto sme ale robili uplne na zaciatku a potom este raz, ked sme zistili, ze niekde chceme mat teplejsie a inde prip. vobec nepotrebujeme kurit, lebo sa tam nezdrzujeme. V zasade nam to takto vyhovuje.
Odpovedať
@marek27 na rozdelovac das elektrohlavice,ktore priskrcuju prietok do okruhov podla potreby.Hlavica komunikuje s priestorovym termostatom v danej miestnosti pomocou kabla (treba pamatat pri hrubej montazi),alebo bezdrotovo .No do rozdelovaca elektrinu potrebujes v oboch pripadoch.Ked nebudes regulaciu kupovat hned,tak priprava sa iste oplati.Je to dobra vec a nemusis ovladat vsetky okruhy.Staci spalnu a detske mozno obyvacku zalezi od typu domu .Ostatne ovlada hlavny priestorovy termostat pripojeny na kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
jeeeej, toto sme zacali vcera riesit...tak nas to tiez zaujima...sice, zajtra uz ideme tahat kable do miestnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
Komfort v dome je aj o tom, že keď idem z obyvačky na chodbu, nedávam si sveter, t.z. že rozdiely teplôt nie sú markantné. Uznávam reguláciu medzi poschodiami, ktoré sa rozdielne používajú vo frekvencii a čase, ale aj najjednoduchšie podlahové sa dá nastaviť počas prevádzky na zmeny. Nechávať to na rôzne ovládače len zvyšuje náklady a zvyšuje riziko porúch. Na malých plochách ako je rodinný dom aplikáciu takýchto zložitých zariadení pokladám za prehnanú.
Odpovedať
@jan45 - Plne súhlasím ! Bez ďalších kommentárov !
Odpovedať
Citam tieto prispevky a sudim, ze 100 ludi, 100 chuti a 100 nazorov... Podlahovka a jej regulacia nieje vobec jednoducha zalezitost... Nikto tu nespomenul zotrvacnost podlahovky a nasledne rychlosti reakcie pri pozadovanych zmenach. Je uplne zbytocne robit casovu regulaciu miestnosti priestorovym termostatom pri podlahovom kureni. V tejto kombinacii nastane pozadovana zmena teploty miestnosti tak do 3-5 hodin a za ten cas uz budete mozno potrebovat zase inu teplotu. Jedine riesenie je riesenie drahe a zlozite... Jedna sa o priame snimanie teploty poteru (podlahy) a zaroven priestoru miestnosti. Do poteru sa musia zabudovat teplotne cidla a taktiez musi byt teplone cidlo niekde v miestnosti. Obe cidla danej miestnosti su napojene na riadiacu jednotku (pocitac) a ta vyhodnocuje snimane hodnoty a zlozitym algoritmom reguluje elektrohlavicu daneho okruhu. Realne to funguje tak, ze ak je trebars v casovom programe nastavena zmena teploty na povedzme 10:00hod, tak ventil podlahovky sa otvori alebo zatvori v case este nikolko hodin pred, trebars o 5:00hod... Zalezi ako si riadiaca jednotka porovna teploty. Taktiez velmi zalezi na tepelnych stratach a ziskoch daneho domu. V kvalitnych nizkoenergetickych domoch je dokonca velky problem regulovat nejake zmeny teploty, hlavne z vyssiej na nizsiu, nakolko teplota stale zostava v miestnosti...
Odpovedať
mame podlahovku 15 rokov, jedinu nevyhodu nasej vidim v tom, ze mame len 3 termostaty prizemie, poschodie,kupelne-teraz davame termostaty do kazdej izby, starsi syn pojde na vysoku,nepotrebuje mat v izbe ked tam nieje 22st, ani v hostovskej tolko netreba ak tam nikto nieje, v spalni mame radsej 20,ale v detskej kde je male dieta 23. regulaciu si treba odchytit, my na noc znizujeme ale jasne ze zvysit tepotu treba uz okolo 4hodiny rannej aby o tej 7dmej stupla z 18 na 22. Ide aj o to kto ma aky dom ako chodi do prace skoly, ja pracujem doma,potrebujem na poschodi v pracovni mat vykurene aj cez den, ale v ostatnych spalniach nie. a zas taky naklad to nieje, jeden regulator cca 20-30e.
Odpovedať
@pifo súhlas
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?