Registre pre rekuperáciu

Zdravím, Zháňam názory a skúsenosti na dohrievacie registre na rekuperáciu. Konkrétne na moju je v ponuke 1000 w elektr. register na doohrev vzduchu alebo 3000 w teplovodný výmenníkový register. Napadla ma myšlienka použitia malej fve s bateriami na ten elektrický alebo napojene na kúrenie toho teplovodného. Skúsenosti nejaké? Nápady?
Odpovedať
Ked potrebujes kurit, zakonite je uz slnka malo a je "daleko". Aky mas primarny zdroj tepla? Ako primarne kuris (podlahovka? radiatory?) Co cakas od ohrevu vzduchu rekuperaciou? Usporu? Komfort?
Odpovedať
Kurenie a ohrev TUV je ako rieseny? Kurit cez baterie??? To bude hooodne drahe a este by som rad vedel, ze akym sposobom bude ta FV nabijat baterie cez zimne mesiace, ked je potreba kurit a slnecneho svitu tak malo… Existuju aj efektivnejsie a hlavne ekonomickejsie riesenia, ako ulozit tep. energiu.
Odpovedať
@pistikus fve je somarina. Hlavne v zime... To skôr malú VAWT....
Odpovedať
@kejsix @frantisekca @megdesign Ja som v klude mam plyn kk do podlahovky. Ide mi o ten upgrade rekuperacie. Ci ma zmysel. Mne z toho vypadlo niekolko otazok. Napr. Aj ten osvit v zime u fve a v pripade vodneho vymennika jejo realna ucinnost ak mi v naj. mrazoch tlaci do podlahy cca 40 st. vodu. priemerne pocas vykur. obdobia malo cez 30. A este okrem toho, ze reku vysusuje vzduch, tak tym ohrevom ho este viac vysusi asi. Ma to vsak vyrobca v ponuke, tak uvazujem nad realnym pouzivanim.
Odpovedať
@pistikus Kym mas teplo z kk, tak som presvedceny, ze tie spominane hracky su totalne nenavratne 🙂
Odpovedať
Proste nezmysel. Ked je podlahovka, tak nejaky dalsi prihrev cez rek. je zbytocne. Este mozno, keby ten vymennik suploval u protiprudnej rek. ten el. prihrev, co tam byva koli namrzaniu, by sa dalo zvazovat, ale zas by kotol cykloval, co taktiez neni ziaduce, takze ani tam nevidim vyhodu. FV a cez nu kurit, prihrievat, to by musela byt doslova mega investicia, vzhladom na baterie. A FV spolu s akumulackou a spiralou je taktiez docela slusna polozka. Ine by bolo, kebyze je FV v plane a riesia sa prebytky, kam s nimi. No cez zimu ziadna FV nema prebytky. FV tu clovek musi skutocne dobre zvazit, ako dobre sa vie prisposobit a ako dobre vie vyuzit el. energiu co vyrobi. Pekne je, ze predajcovia uvadzaju, kolko KWh dokaze sada vyrobit, lenze tie cisla su aktualne len cast roka a cast dna. Ak clovek nevie vyuzit ten potencial, nema k tomu prisposobenu domacnost a celkovo system, tak navratnost sa rapidne predlzuje. Bud bude uvazovat napr. o maxime teda 10 KWp a bude riesit napr. ohrev vody, ma aj baterkove auto, vie riesit inteligentne pracku, susicku, umyvacku, klimu atd. v domacnosti, tak OK. 10 KWp len na daky ohrev vody a cast energie pre domacnost je tak trochu predimenzovany luxus, ktory sa bude dlho vracat. Ano, je aj moznost virtual baterie, ale treba si precitat podmienky a kalkulovat. Otazkou je, ako dlho, za akych podmienok bude ta virtual bateria o 5-10 rokov. FV proste treba velmi dobre zvazit a prepocitat na konkretnu domacnost. Ak je hodne € v kapse a nevedno kam s nimi, smelo do dobre vypocitanej FV. Ale neviem, ci neni aj tak lepsie za tie € uvazovat nad riesenim ako znizit tepelne straty, lebo to je zakladny udaj, pre naroky na kurenie a teda vydaje nan. Navyse, je to investicia, ktora je trvala a cim viac idu energie hore, tym rychlejsia navratnost.
Odpovedať
@frantisekca suhlasim, ale ja som skor myslel jednoduchu fve co by pokryla tych 1000 w, ale to aj tak asi nema ekon. zmysel. U nas setrenie by bolo iba za cenu zredukovania clenov domacnosti. 😄 Neplatim sice 30 eur za plyn ci ee, ale clovek si po istom case zvykne, ze spotreba je umerna m2 vykurovanej plochy a potrebam poctu ludi zijucich na nej.
Odpovedať
1 kW to cez zimu, teda ked je potrebne kurit treba tak minimalne FV o vykone 10 kWp. Cena za taku FV? A nad tym nema vyznam uvazovat, pokial s tym nie su spojene dalsie aspekty domacnosti. Tichucko kur podlahovkou. Az budu tlacit na stop plynu, kotlov, az by nebolo plynu, potom riesit. Zatial to je (a asi pocas nasledovnych 4 rokov aj bude) ta najlacnejsia a komforna moznost kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus ak chceš kúriť aj naďalej podlahou cez KK, a navalíš tam reku s vykurovacím telesom, nebudú potom teplotné dáta na termostate mýliť prevádzku KK ? Celé to bude rozhasené, budeš mať relatívne teplý vzduch, ale podlahovka bude potom nezmyselne cyklovať a teplotný komfort (spojený s logikou prevádzky), nebude nikdy taký ako chceš. Zmysel vidím len v prechodných obdobiach kedy nekúriš s KK ale bude stačiť dokúriť cez alternatívny doohrev cez reku, ale nie je na toto lepšia klimatizácia ktorú proste pustíš a dodáš do domu teplo ktoré sa následne cez reku rozloží po dome ? Nevidím v tom zmysel. Ak by si mal A0 alebo nejaký skoro nulový barák, tam v tom zmysel vidím, ale aj tak len čiastočne. Ak je to tvoj prípad tak by som skôr tlačil do domu čo najviac slnečného žiarenia a za to nedáš ani cent. Môj záver - buď kúr s KK, a keby došlo k "najhoršiemu" tak máš alternatívu, ale 300W alebo 1000W doohrev ti stačiť nebude. Potrebuješ ohrev ktorý dokáže "škálovať" výkon podľa potreby, takže ti treba rozumnú rezervu. Všetko je to o číslach. Ako alternatívny zdroj tepla ber klimatizáciu - veľmi jednoduché a užitočné zariadenie v domácnosti. Alebo prejdi komplet na TČ + FVE. 😉 ale to sú len moje špekulácie.
Odpovedať
@dominik_galaba ja to tak mam. Za tyzden mi montuju 2 spiltove klimy. Takze do pohody. Aj na komfort aj alternativu. Dom je v A0. Ale 200 m2 a 2 +4 + niekolko mesiacov dalsi 2ja. Plus minuly rok lockdown. Teda doma 2 pc zapnute skoro cely den. Kobylkam a aj dospelakom trebalo navarit, poumyvat riad. Teda to je na spotrebe stuplo. V lete bazenove cerpadlo. Nabijanie kosackovej baterie a ine drobnosti. Furt to vsak je ok s elektrinou. Co sa tyka plynu tak A0 neznamena zadarmo a hlavne ak sa ide aj na viac ako normovanych 20 st. Co sa tyka mylenia kurenia. Nemyslim si. Tych 1000 w asi by nebolo nejako poznatelnych pri myleni kotla. Spodny vykon mam 3,8 kw a kotol necykluje. Slnecneho ziarenia ke tiez dostatok. Parametre nemam nastudovane, ale je mi jasne, ze skalovatelne by to malo byt, kedze sypat tam nonstop 1000 w sa mi nezda logicke. Hladam vsak vyznam toho na co to vyrobca ponuka. Avsak malo dat k tomu dokazem dohladat, takze sa im to ani nepredava. U mna vsak ma vyssiu pridanu hodnotu komfort ako cisla. Aspon zatial.
Odpovedať
@pistikus prosim vas ucastnici tejto diskusie na co vlastne sluzi rekuperacia. Laicky povedane, co je to za vynalez? Diik😀😀😀
Odpovedať
@domix147 permanentná výmena vzduchu so spätným získavaním tepla. Dosť laické?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pistikus tak ale ty chceš s tým nejak "vykurovať" ale ono to slúži ako už hore poznamenali na predohrev nasávaného vzduchu. Cieľom rekuperácie je predsa zabezpečovať čo najvhodnejšiu cirkuláciu vzduchu s čo najmenšou možnou tepelnou stratou. Preto by bolo tieto otázky klásť priamo dodávateľovi rekuperácie, kde dostaneš fundovanú odpoveď. Tag.
Odpovedať
@palo18 ano diik😀
Odpovedať
@dominik_galaba predohrev je jedna vec. Toto co som uvadzal je doohrev.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?