Reálny tepelný výkon krbovej vložky

Dobrý deň Aký je reálny rozsah tepelného výkonu krbovej teplovzdušnej vložky oproti výrobcom uvedenému výkonu? Napríklad maximálny (horí rýchlo veľa dreva) a minálny (pomaly horí pár polienok na pahrebe).
Odpovedať
Menovitý výkon je výkon horiaceho dreva? Potom: tepelný výkon = menovitý výkon x účinnosť Aká je reálna účinnosť?
Odpovedať
Jedná sa o liatinové vložky.
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 Nemyslím si, že výkon, udaný na štítku vložky, je ten najdôležitejší údaj. Vložka, v ktorej sa nekúri, má 0 kW, vložka, v ktorej mám naložené 10 kg suchého bukového, môže mať okamžitý výkon aj 30 kW :-) Omnoho dôležitejší údaj je účinnosť, čiže koľko percent z vyrobeného výkonu mi zostane doma a koľko vyletí komínom do neba. A tu treba brať údaje výrobcov s veľkou rezervou, lebo papier znesie veľa a skutočnosť býva občas krutá... Radšej si treba všímať tesnosť, s tým súvisiacu regulovateľnosť, konštrukciu ohniska (rošt, bezrošt), prípadne referencie už spokojného užívateľa.
Odpovedať
@reward Výrobca udáva nominálny výkon, účinnosť, teplotu spalín a DPH. Na čo sa to dá použiť? Aký majú liatinové vložky rozsah výkonov oproti nominálnemu? Dá sa vložke páliť drevo trebárs s polovičným výkonom a spaľovanie a účinnosť budú dobré? Ide
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 Tááákže: nominálny výkon - ako pomocný údaj pri dimenzovaní ohniska účinnosť - pre mňa najdôležitejší údaj teplota spalín - pomôže pri prepočte ťahu DPH - pomôže Ficovi Aký majú rozsah výkonu liatinové vložky? Netuším, je ich na trhu tisíc, väčšinou poľské atrapy, v tom sa nevyzná nikto... Dá sa kúriť s polovičným výkonom? Áno, dá. No len v kvalitnom, tesnom a regulovateľnom ohnisku.
Odpovedať
@reward Ďakujem. Čo musí mať krbová vložka aby sa dalo s ňou kúriť polovičným tepelným výkonom? Potrebujem vložku na doplnkové občasné kúrenie, v prípade potreby ako náhradný zdroj. S akými % výkonou oproti nominálu môžem počítať?
Odpovedať
@reward Pri tých kvalitných tesnejších vložkách je možné uzavretím prívodu vzduchu utmit okamžite rozhorený ohen až do vyhasnutia?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubossss to som nikde nenapísal ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 čo musí mať??? kvalitu !
Odpovedať
@lubossss Nejde mi o škrtenie ohňa, ale či môžem naložiť menej dreva a takto dosiahnúť menší výkon. Či to pri menšej dávke nezadechtuje vložku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 v manuále krbovej vložky by malo byť stanovené min aj max množstvo paliva...
Odpovedať
@flamaecol Ďakujem, pozriem. Ty si to už v nejakom manuáli videl?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ararat6000 jasné ,že videl ,seriózny výrobok by to mal mať.. . O akej krb.vložke uvažuješ?
Odpovedať
@flamaecol Ešte neviem. Aký rozsah množstva dreva tam bol napríklad? Trebárs 100% až 50%?
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 napr min 2.2 max 4,4 kg/hod
Odpovedať
@flamaecol Ďakujem. :-) To bolo v manuále, že 2.2 až 4.4 kg/hod? Jednalo sa o liatinovú vložku? Môžem vidieť ten manuál? Nejaký odkaz.
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 uviedol som príklad ,každá krb.vložka má svoj technický list ...
Odpovedať
@fotoportrét Môžeš mi napísať aspoň značku? Nemôžem nájsť žiadnen technický list cez Google.
Odpovedať
@flamaecol Môžeš mi napísať aspoň značku? Nemôžem nájsť žiadnen technický list
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 Ten zvyčajne dostaneš keď si krbovú vložku zakúpiš .. napr. Leda...
Odpovedať
@flamaecol Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám krbovú vložku Jotul a dcéra má piecku Jotul. Značka je to kvalitná. Zapríčiňuje charakter vykurovacieho média rozdiel vo výhrevnosti: krb vs. piecka, alebo je to stavbou krbu, že pri rovnakom množstve paliva je pri piecke oveľa teplejšie než pri krbe?
Odpovedať
@ararat6000 vykon urcuje viac menej vyber spotrebica...nebudes davat 13kW pec predsa do pasivneho alebo niz.energ.domu pokial potrebuje max.4 alebo6 kW ....dolezity udaj je ucinnost spotrebica a onedlho aj CO...cko..v projekte urcite najdes vypocet tepelnych strat a podla toho vyberaj....
Odpovedať
@riama276 skuste porovnat v prvomrade ucinnost pece a krbu...snad aj to co to napovie...vela krbov no nie vsetky su len prezitok...dnes su uz na ustupe ale opakujem nie vsetky....kvalita prezije...
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 dajme tomu, že obidve ohniská, teda piecka aj kozub. vložka, sú parametrami rovnaké. Je úplne logické, že pri piecke je oveľa teplejšie, než pri kozube, pretože prestup tepla cez kovový plášť piecky je omnoho rýchlejší, než prestup cez materiál obostavby kozubu (možno akumulačný). Teplo z kozubu sa ale nikde nastratí, akurát uvoľňovanie do priestoru je plynulejšie a pre ľudský organizmus omnoho príjemnejšie. A nakoniec, keď už je v ohnisku vyhasnuté, steny kozubu stále sálajú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?