Rada s tepelným čerpadlom

Dobrý deň prajem, realizuje sa nám stavba drevodomu s podlahovou plochou 104m2, kde máme vypočítanú tepelnú stratu 4,8kW, písali sme o viaceré cenové ponuky od rôznych dodávatelov či firiem, no najviac nás oslovili 2 tepelné čerpadla: 1. 6kW Daikin Altherma 3 s chladenim (nastenna vnutorna jednotka, 3-fazova s 9kW zaloznou elektrickou spiralou + 200L zasobnik TPV) 2. Viessmann Vitodens 111-S B08 s chladením, 220l ohrievačom teplej vody + akumulačná nádoba pre zadnú montáž do jednotky Vitocell 100-E, typ SVPA objem 40l ceny sa pohybujú cca. rovnako, týmto sa chcem spýtať či má niekto skúsenosti s danými čerpadlami a či by niekto vedel poradiť, ktoré TČ by bolo najviac vyhovujúce pre spomínaný drevodomček. Ďakujem pekne za pomoc výberu.
Odpovedať
@1joz daikin ma vnútornú jednotku aj so zasobnikom
Odpovedať
Obe tepelné čerpadlá majú vnútorné jednotky so zásobníkom
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne Mitsubishi zubadan
Odpovedať
@1joz no napísal si ako keby bol externý zasobnik🤷‍♂️ neviem o tom žeby bol 200L ale možno no. Ako sa píše nižšie tiež by som išiel do mitsubishi zubadan.
Odpovedať
Zle som sa vyjadril, začo sa ospravedlňujem, ale obe čerpadlá - vnútorné jednotky obsahujú zásobníky, ale určite pozrem aj spomínané Mitsubushi ako ste poradili 🙂
Odpovedať
Pozrel by som aj Nibe a Ivt.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav_timko
Odpovedať
@miroslav_timko Má dať 12-15 000€ za tepelné čerpadlo? Kedy bude mať z neho nejaký ekonomický prínos? V Topoľčanoch si v pohode vystačí aj s monoblokovým TC, Nibe 6kW monoblok stojí do 4 000€, nejaký Samsung o čosi viac. Rozdiel v obstarávacej cene až 10 000€. Akým spôsobom Mitsubishi ten rozdiel vykompenzuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca 1. Životnost brat ho má 15 rokov bez vážnejšej poruchy s pravidelnou údržbou 2. Účinnosť klesá až pri -20 čiže nezapina el. Špirály tak často ušetríte na elektrine 3. Dnes sa roztrhlo vrece s novými firmickami ktorý zvážajú súčiastky z Číny a tu to len skladajú a údajne slovenské tč. Takže urcite by som šiel a aj som šiel do overenej kvality ktorá vydrží dlhé roky takže v konečnom dôsledku ušetrím lebo sa k tomu nebudem musieť po 5 rokoch vracat To je môj stále len subjektívny názor.
Odpovedať
@miroslav_timko Ibaže Samsung či Nibe sú není žiadne šuvixy, neviem prečo podsúvaš, že iba to Mitsubishi by malo vydržať 15 rokov. Navyše, technológia sa zmenila, to čo sa robilo pred 10timi rokmi, dnes už neexistuje. Cena tretinová ako u Nibe, tak u Samsungu, oproti tomu Mitsubishi. Topoľčany sú není žiadna horská oáza.
Odpovedať
Profilova fotka
Veď som napísal že to je môj názor každý nech si urobí vlastný.
Odpovedať
Hlavne treba kupit nizsi vykon a nie 6 kW. Ja mam althermu 3 s vykonom 4 kW a mam drevodom 80 m2. Je to zbytocne silne a vela casu to ide v malo efektivnom vykone. Zasobnik na teplu vodu ale treba kupit najvacsi objem aky je dostupny. Tepelne cerpadlo nedokaze ist od 0% vykonu a cyklovanie znizuje jeho efektivitu a zivotnost pri prechodnych vykurovacich obdobiach.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Stále je lepšie TČ poddimenzovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?