Rada pri rozhodovaní o výbere kúrenia do bungalovu

Zdravím všetkých, dostávam sa s domom do štádia výberu vhodného kúrenia pre náš bugalov. Najprv hodím popis domu a potom otázku. Dom je 300 solbet pero drážka, zateplenie stien 20 cm polystyrén Podlaha - platna 20 cm beton, 15 cm polystyrén, 5cm poter. strop vata 40 cm, okna trojsklo. bez rekuperácie. Orientacia domu: na sever jedno okno v jedalenskej. casti, východ - kuchyna, hosťovská a spálňa, juh male okno kúpelňa a veľké okno kúpeľna, západ - izba , izba,tech. miestnosť dvere a dvere na terasu. pôdorys v prílohe. Merný príkon tepla na dom 4,90kW. Chcem Vás poprosiť o názor pri výbere kúrenia. V projekte máme elektrické podlahové kúrenie odporové káble. Rozmýšlam aj nad TČ. Je to dobrá voľba? Elektrika - /warmup ponuka / - komplet montáž, káble, termostaty a atď 4025 € TČ - 6kW Daikin Altherma (integrovana vnutorna jednotka TC so zabudovaným 260 L zasobnikom TUV, 3-fazova s 9kW zaloznou elektrickou spiralou), komplet vratane montaze na kluc 6052 € bez nákupu a položenia trubiek podlahovky a rozvádzača + cca 2000€ Celková cena 8000€ Rozdielv v cene medzi elektrikou - 4000 € Návratnosť - vypočítaná na 6 -7 rokov. Ďakujem za radu.
Odpovedať
@ondrej77 Čiže el. kúrenie by malo stáť 4000 €? Trošku veľa, nie? Bude aj krb/kachle? Vidím, že v projekte je. Ak áno, tak to zas posúva rentabilitu TČ ďalej. Úspora pomocou TČ by teda mala byť cca 700 € ročne na TUV a kúrenií? Zaujímala by ma vypočítaná potreba tepla... Lebo čím chybnejší výpočet, kde je tento údaj premrštený, tým viac sa (zdanlivo) oplatí investícia do techniky na vykurovanie... Merná príkon tepla - 4,9 kW - to je zlý údaj. Zrejme ide o tepelnú stratu. Odporúčam radšej plyn, ak máte blízko resp. na pozemku. Alebo drevo + elektrina a za ušetrené peniaze dať viac izolácie a rekuperáciu. Tak z toho bude NED s mernou potrebou tepla na vykurovanie pokolo 30 kWh. Ak má dom 180 m2 vykurovanej plochy, ročne pôjde o 5400 kWh = 650 €. Z toho dokážete časť pokryť. Ak ich dáte teplovodné, pokryjete kľudne 80% kúrenia a 30% TUV. Pokiaľ nebude kúrenie drevom, tak bežte do TČ.
Odpovedať
@ondrej77 PS: vymenila by som špajzku a WC. Aby ste nechodili na WC cez špinu a aby špajzka bola chladnejšia. Teda, pokiaľ dáte rekuperáciu alebo aspoň ventilátor do WC.
Odpovedať
Energetický ukazovateľ vykurovania 68,47 kWh/m2rok, Ano bude aj krb a teplovzdusné rozvody, ale nechcem to použivať ako hlavný zdroj vykurovania . Plyn v tejto lokalite vobec nie je. Rekuperácia nebude.
Odpovedať
Cena kúrenia elektrického - neviem ci veľa na dalšie ponuky este čakam. Uvidime? Máš predstavu koľko by to mohlo realne stáť? Dakujem.
Odpovedať
@ondrej77 môžeš ešte uvažovať aj nad infra foliami do podlahy , alebo infrapanelmi ak nemusí byť podlahovka. Určite by som použil rekuperáciu, tých 4,9 kw je bez rekuperačky málo aj na pasívny dom (asi to bude niečo iné). Pozerám, že zakladáte na doske, neuvažovali ste spraviť "švedsku zakladovu platňu" ?http://www.schwedenplatte.de/projects/index.en.html tých 2000EUR na trubky, rozvádzač a montáž je overených? @blacksr podlahovka 4000 EUR je pri tejto ploche veľa? to myslíš vážne?
Odpovedať
Izolácie máš fajn. Ja by som šiel doTČ Daikin (bez krbu). Kamarát má približne rovnako veľký dom, nadmorská výška 150 m n.m., západné Slovensko, okres Hlohovec, bungalov, slabšia izolácia strecha (vie o tom, bude pridávať), Daikin (kúrenie+TUV), občas prikúri v krbe (moc nepoužíva, lebo sa mu páčila 18kW vložka a tá je extrémne silná pre jeho dom). Býva od júna 2013, koncom januára sme boli u nich na návšteve: natočené mal VT:cca 700kWh, NT: cca 2300kWh. Obývačka, kuchyňa, chodba: teplovodná podlahovka, ostatok radiátory. Na môj vkus tam mal dosť teplo (zimomravá manželka).
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrej77 nechcem ti do toho kecať, ale nemal by si lepšie keby si celý dom otočil opačne? ja by som určite nedával na severnú stranu obývačku s jednálňou a kuchyňou - ja to mám otočené presne naopak - tú časť kde je obývačka, jedáleň a kuchyňa mám na juh a sú tam úžasné tepelné zisky keď zasvieti slnko cez deň a sú to miestnosti kde sa najviac cez deň zdržuješ. Ty máš naopak na juh otočené len malé okienko z kúpelne a WC čo je úplná blbosť podla mňa (ale je to len môj názor). Čo sa týka posledného príspevku, tak je úplna kravina kombinovať podlahovku s radiátormi, pretože vtedy musí TČ vyrábať dva druhy vody čo je oveľa nákladnejšie (hlavne tá teplejšia voda pre radiátory), takže je oveľa výhodnejšie a úspornejšie mať všade podlahovku a bude ti v podlahe kolovať voda cca medzi 25-30 C ako mne (a to nemám také izolácie ako ty)
Odpovedať
@puxo Ja som len popísal stav, ktorý má kamoš. Ja by som to tiež nekombinoval ;-)
Odpovedať
Otocit sa to uz nedá , ale dom je otoceny tak na juho zapad myslim obyvacka a dve izby slnko cely den. Od koho ste mali ponuky na ekek. podlahovku ked 4000 aj s pracou je vela?
Odpovedať
mohol by aj mne niekto poradiť že aké elektrické kurenie do nášho bungalovu? v projekte máme infrapanely, ale zahrávame sa s myšlienkou podlahového kurenia, tie droty kvoli lepšej akumulácii v porovnani s foliami. Rozmýšlame aj nad prípravou na fotovoltaiku na ohrev TUV. Skladba domu je nasledovná: užitková plocha domu je 163m2, z toho nevykurovaných je 36m2 ( garáž) a 17m2 bude temperovaných ( dielna, možno sa v skutočnosto zapne kurenie len ked sa tam bude niečo robiť) , čiže cca 110m2 bude vykurovaných. Dom je z 30cm tehly, na to pojde 20cm bieleho polystyrenu, do podlahy pojde 16cm neofloru a v garáži 10cm bieleho polystyrenu, do stropu pojde 40cm izolácie s lambdou 0,35. Priečku medzi garážou a vykurovanou izbou chceme zatepliť 7cm bieleho polystyrenu. Základy chceme po obvode zatepliť 10cm perimetru do hlbky 30-40cm. Plánujeme rekuperáciu. Okná 3 sklo, Ug 0,5. Celkové QHL vyšlo 5285W. Co sa týka orientácie, tak na severe je dielna, SV je kuchyna a kupelna, V je spálna a JZ je detska, pracovna, obývačka, SZ je garáž. Aké kurenie by ste odporučali? Plyn nemame.
Odpovedať
@sorca24 Máme "drôty". A bola to chyba - pri prípadnom zdražení ee nie je možnosť zmeny. Ak podlahovka, tak teplovodná.
Odpovedať
Dnes sme dokoncili eleketricke podlahove kurenie. Stalo nas to 1600 eur za material brali sme si dotykove termostaty. urobili sme to za 4 dni s kamosom sami, a to sme nerobili nonstop, iba 1 -2 izby denne.ak by ste si to urobili svojpomocne mohlo by vas to stat do 2500 mozno menej.my mame cca 110 m2.material fenix
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
presne tak, @ondrej77 ak by si siel do teplovodnej podlahovky s elektrickym kotlom, a cena za rozvody podlahovky by zostala 2000e, k tomu by si prihodil elektrokotol za 600e, si na tom investicne najlepsie, a stale mas moznost to casom vymenit napr za to tep. cerpadlo (ja predpokladam ze casom budu lacnejsie..)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@solo6 ake mate naklady na kurenie momentalne alebo platby za kurenie ?elektriku
Odpovedať
ahoj, no za zimu ktora bola slabsia spalila elektricka podlahovka 60 eur. ale kurili sme aj v piecke
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, chcel by som obnovit tuto temu a mal by som na Vas zopar otazok, ak sa tu teda najde niekto kto mi bude ochotny poradit. Prestavujeme dom a chceli by sme dat podlahove kurenie. Ake su vyhody a nevyhody? Oplati sa do toho investovat?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?